avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

As dori sa aflu daca decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai este de actualitate si are aplicabilitate juridica.... Si care ar fi sansele de castig al unei actiuni in Instanta, prin motivarea acestei Decizii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dragonel , utilizator 20:38, 4 Septembrie 2010
=D>va multumesc ff mult:-/, dar ,oare, de ce in RIL, Decizia 40/2008 a ICCJ nu se refera expres la art 14,al.1 din Lg.3/77 si dispune:
"Dispozitiile art. 77 alin. (2) raportat la art. 43 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se interpreteaza in sensul ca stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 si care si-au desfasurat activitatea in grupe speciale de munca este cel reglementat de art. 14 din Legea nr. 3/1977 (inclusiv al.4:()privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Credeti ca as putea incerca ,totusi, sa invoc acest RIL in speta mea, aflata pe rol in faza de expertiza contabila??:rtfm:
dragonel a scris:
(...) dar ,oare, de ce in RIL, Decizia 40/2008 a ICCJ nu se refera expres la art 14,al.1 din Lg.3/77 (...)

Nu se refera expres la alineatul 1 al art. 14 din Legea nr. 3/1977 pentru ca Sectiile Unite ale ICCJ n-au inteles nimic din legislatia asigurarilor sociale atunci cand au analizat RIL-ul. Art. 14, alin. (1) din Legea nr. 3/1977 reglementeaza acordarea sporului pentru activitatea lucrata in grupe de munca, nu altceva. Singura solutie pentru a admite RIL-ul era referirea la intreg art. 14 din Legea nr. 3/1977.

Daca sunteti in faza de expertiza contabila inseamna ca obiectivele au fost stabilite. Cum sa mai solicitati acum ca expertul sa determine punctajul mediu anual in functie de un stagiu complet de 20 de ani? Nu mai puteti.
Gabriela Pintea a scris:

Daca sunteti in faza de expertiza contabila inseamna ca obiectivele au fost stabilite. Cum sa mai solicitati acum ca expertul sa determine punctajul mediu anual in functie de un stagiu complet de 20 de ani? Nu mai puteti.


:DB-) sunt perfect de acord cu dvs. si deaceea va =D>, insa obiectivul expertizei, fiind "recalcularea si stabilirea p.m.a pe toata perioada contributiva", nu ramane la latitudinea expertului sa tina seama de decizia RIL?
Obiectivele au fost stabilite de catre instanta, prin incheiere de sedinta, incheiere pe care puteati sa o atacati cu recurs. Din punct de vedere procedural, nu puteti sa solicitati expertului contabil sa determine punctajul mediu anual in functie de un stagiu de 20 de ani. Trebuia sa solicitati acest lucru instantei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cu deosebita consideratie, va multumesc si va urez mult succes intr-o viitoare activitate de judecator=D>=D>:coffee::luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul complet de cotizare pentru grupa i-a de munca Carp Mircea Carp Mircea Buna ziua.Am iesit la pensie incepand cu 01/04/1999 si am lucrat peste 28 de ani in grupa I-a de munca la C.F.R.Intrebare:Care trebuia sa fie stagiul complet ... (vezi toată discuția)
Verificare pensie marjordy marjordy Spuneti-mi, va rog, in ce conditii se poate solicita verificarea pensiei pentru limita de varsta pentru ca pensia mea este mai mica decat a altor persoane ... (vezi toată discuția)
Recalculare punctaj pensie Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Bunicul meu s-a pensionat in 01.08.1988(sub incidenta legii 3 din \'77). A lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani si 3 luni. Actuala decizie de pensionare ii ... (vezi toată discuția)