avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Momentul stingerii datoriilor prin compensare cu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Momentul stingerii datoriilor prin compensare cu deconturi negative de TVA

Buna ziua!
Care este momentul la care opereaza compensarea obligatiilor fiscale cu creantele rezultand din deconturile negative de TVA. Ma intereseaza si in cazul in care creantele de TVA au rezultat in urma unui contract de cesiune intre doua societati.
Conform Ordinului 1308 / 2009, art. 4 alin. 5 "data singerii (datoriilor) va fi data depunerii cererii de compensare la organul fiscal competent...".
Avand in vedere ca nota de compensare va fi intocmita abia in urma unei inspectii fiscale ce se va realiza ulterior, care este momentul la care se stinge datoria catre autoritati?
AVAS prin organele sale mai poate solicita executarea creantelor sale dupa notificarea cererii de compensare?
Dati-mi si articole de lege, va rog frumos.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionutt , utilizator 08:50, 28 Mai 2010
ART. 30 cod procedura fiscala
Dispoziţii privind cesiunea creanţelor fiscale ale contribuabililor
(1) Creanţele principale sau accesorii privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor, precum şi sumele afectate garantării executării unei obligaţii fiscale pot fi cesionate numai după stabilirea lor potrivit legii.
(2) Cesiunea produce efecte faţă de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificată.


pasii sunt urmatorii:
1. cedentul depune un decont negativ de tva cu optiune de rambursare
2. dupa primirea raportului de inspectie fiscala, cedentul notifica organul fiscal cu privirea la cesionarea dreptului sau de rambursare.
3. la randul sau, cesionarul notifica organul sau fiscal cu privire la contractul de cesiune si depune o cerere de compensare a obligatiilor fiscale

deci data compensarii va fi data cererii de compensare, dar numai dupa ce creanta devine certa (dupa primirea RIF-ului)

cititi cu atentie art. 4 din Ordinul 1308/2009 si veti intelege mecanismul.

succes!
Problema este ca noi am notificat cesiunea si compensarea dar am primit somatie ca daca in 15 zile nu platim sau nu facem dovada platii se vor continua procedurile de executare silita. Din aceasta cauza ma interesa daca a operat stingerea datoriilor. Si daca a operat atunci cum am mai putea fi executati silit? Trebuie sa solicitam incetarea executarii silite sau suspendarea acesteia?
cesiunea unui drept de rambursare a tva nu suspenda masurile de executare silita.

nu va fie teama, este doar o somatie insotita de un titlu executoriu, care nu produce efecte in activitatea dvs. economica.
aceste somatii se genereaza automat din programul informatic si nimeni nu analizeaza o situatie particulara a unui contribuabil.

va sfatuiesc sa telefonati sau sa va deplasati pana la administratia financiara si sa lamuriti problema, in ceea ce priveste data operarii compensarilor in evidenta fiscala.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune tva dragalina2006 dragalina2006 o firma x doreste sa-mi cesioneze dreptul sau de rambursare tva. in acest scop firma x a depus organului fiscal lista cu furnizorii neachitati conf. ordinului ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creante fiscale pecrista pecrista Conform Ordinului ANAF 1308/2009 se pot cesiona creantele fiscale in scopul inlocuirii rambursarii taxei pe valoarea adaugata, in contextul lipsei de ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva Raluca tipu Raluca tipu O societate comerciala a depus decont tva cu suma negativa, cu solicitare rambursare tva cu cesiune creanță în favoarea altei firme. Rambursarea ... (vezi toată discuția)