avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare casa
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare casa

Buna ziua.Am asigurare la casa ,care cuprinde in riscurile asigurate si ploaia cu grindina.Ieri a plouat cu grindina si azi am observat ca tigla metalica e indoita de la grindina .As vrea sa stiu:
-este vreun termen limita de la producerea daunei cand aceasta trebuie anuntata la firma de asigurari?
-exista riscul de a nu fi despagubit pt ca nu mai am facturile de la tigla metalica?
Casa este girata la banca iar asigurarea este cesionata in favoarea bancii;daca asigurarile ar achita o anumita suma de bani pt dauna cine ar incasa suma?
Cel mai recent răspuns: nutzzu , utilizator 15:53, 2 Iunie 2010
a) - termenul limita este de regula cel precizat chiar in contractul de asigurare printr-un articol distinct pe care trebuie sa-l identificati in text (ex: 24 ore, 48ore...), motivat de faptul ca orice constatare de dauna relevanta si fotografiere a avariilor produse de evenimentul asigurat (daune provocate de grindina) trebuie realizata cat mai aproape de chiar momentul producerii riscului;

b) - daca tigla era deja montata la data incheierii politei, nu exista riscul de a nu fi despagubit( pe motivul pierderii facturii de achizitie) , intrucat la acea data s-a asigurat un bun la o valoare globala (suma asigurata totala) care cuprinde printre altele si valoarea tiglei metalice;
- atentie, daca insa, ulterior incheierii politei , ati montat tigla , este foarte posibil sa fi crescut chiar suma asigurata (valoarea asigurata) si atunci in cazul in care nu ati solicitat asiguratorului modificarea politei+ plata unei prime suplimentare, nu puteti fi despagubit;

c) - pentru polita cu drepturi de despagubire cesionate in favoarea bancii, inainte de plata despagubirii , asiguratorul este obligat sa solicite bancii acordul de despagubire; in aceasta situatie, daca aveti restante la banca, banca va solicita plata despagubirii direct in contul acesteia, dar numai pana la concurenta sumei restante iar eventuala diferenta vi se plateste dumneavoastra; daca nu inregistrati restante, banca va instructiona asiguratorul sa va plateasca direct dumneavoastra despagubirea integrala.
La raspunsurile primite, mai adaugati:
S-ar putea sa intervina garantia producatorului de tiglaX-(. Este destul de neobisnuit ca o simpla grindina sa deformeze tabla.Pentru ce a fost destinata, numai ca decor?
Despagubirile se acorda prin plata operatiunilor de reparatii la bunul asigurat.In cazul acesta cred ca va fi greu de gasit o solutie tehnica.
Banca incaseaza valoarea creditului existent la data daunei totale.Daunele partiale, destinate conservarii bunului asigurat, se platesc asiguratului pentru a achita sau a deconta factura reparatorului.
Daca grindina a fost cat oul de randunica......:stunned: atunci e posibila o astfel de paguba.
Dupa ce cititi cu mare atentie contractul de asigurare, va prezentati la asigurator, avizati producerea daunei si reprezentantii acestuia se vor prezenta la casa, pentru a evalua pagubele si a vedea la fata lopcului ce s-a intamplat. Va va trebui si o confirmare de la centrul de meteorologie ca la data de ..... a plouat cu grindina.
La toate cele mai adaugati ca toate sfaturile pe care vi le dam trebuie sa concorde cu clauzele din polita de asigurare. De regula termenul maxim de anuntare a daunei la asigurator este de 48 ore. Daca aveti nr. de telefon al asiguratorului puteti aviza dauna si telefonic sau pri e-mail si apoi in prima zi lucratoare (asta in cazul ca evenimentul s-a petrecut in wekend) va prezentati la asigurator cu documentele necesare. Pt. a consemna fenomenul meteorologic , daca in localitate nu dispuneti de un astfel de punct, puteti folosi : un articol dintr-un ziar local care se refera la fenomenul produs, un mesaj aparut pe internet, sau in ultima instanta o adresa de la primaria localitatii unde s-a produs evenimentul.
Grindina a fost destul de mare,mi-a indoiat tabala la masina. Nu am ajuns inca la asigurari .
E tarziu daca ma duc luni?

Alte discuții în legătură

Probleme acoperis casa zimplu zimplu Buna ziua, casa parintilor mei este situata intr-o zona rurala unde nu sunt riscuri de inundatii, cutremur sau alunecari de teren. Casa este construita undeva ... (vezi toată discuția)
Dauna refuzata de asiguratorul locuintei (furtuna) dragosverban dragosverban Buna ziua ! Am o casa asigurata cu polita PAD si polita facultativa completa (am lucrat in asigurari si stiu despre ce este vorba). In noapte de ... (vezi toată discuția)
Daune din accidente Hcom Hcom Acum ceva timp am avut un accident pe centură Bucureștiului ,unul cu o vitanja m-a acroșat si m-a împins i separatorul de benzi ,mașina dauna ... (vezi toată discuția)