avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere colectiva

Buna ziua. Lucrez la stat si am fost concediat impreuna cu mai multi colegi . Este vorba despre o concediere colectiva . Vreau sa stiu daca se mai aplica Contractului colectiv de munca unic la nivel national , deoarece acolo este prevazut la art. 74 : In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul
si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de
angajator.
Am discutat cu angajatorul si a spus ca aceste prevederi nu mai sunt valabile si nu se mai aplica .
Vreau sa stiu daca este aplicabil art. 74 si cum pot sa procedez pentru a demonstra angajatorului ca cele spuse nu sunt adevarate , sa lucrez numai 4 din cele 8 ore pentru ca eu chiar as avea nevoie de orele respective pentru a putea merge in cautarea unui job si pentru a ma prezenta la diverse interviuri .
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 22:37, 28 Mai 2010
Daca lucrati cu CIM si nu va sunt aplicate alte reguli date prin statute sau legi speciale, vi se aplica CCMN. Angajatorul trebuie sa arate baza legala prin care va interzice sa beneficiati de prevederile CCMN. Puteti sesiza ITM.
Avem CIM si nu specifica aplicarea altor legi , numai dispozitiile legii 53/2003 .
De la AJOFM au zis ca nu se mai aplica acel articol cu privire la reducerea numarului de ore de la 8 la 4 . La nivel de institutie conducerea sustine prezenta unui contract colectiv de munca , dar pe care nu l-am vazut si nici nu l-am semnat .Daca acsta ar exista e mai presus decat CCMN ?. Cat despre sesizarea la ITM au mai sesizat alte probleme in trecut si nu le-au dat decat un avertisment , ca doar tot de primarie apartin si una si alta institutiile . O sa incerc la ITM sa vad ce raspuns primesc . Multumesc mult pntru raspunsul rapid .
CCM pe unitate nu poate contine clauze mai putin favorabile decat cele din CCMN.
Este in ca in vigoare:
CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010,
încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii,Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2.895 din 21 din 29 decembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz ariadna177 ariadna177 Buna ziua, As dori sa stiu daca 1. [b]Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010[/b] mai este un document valabil la acest ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel national ymg24 ymg24 poate să mi se spună în ce bază sau prin ce lege ,hotărâre sau ordonantă este aprobat contractul colectiv de muncă la nivel naţional. (vezi toată discuția)