avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare nou nascuti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare nou nascuti

Am fost azi la Sect 1 - Stare Civila sa inregistrez fetita. Eu am fost casatorita si am divortat anul trecut. Cererea a fost depusa in data de 24 Iulie 2009, iar sentinta s-a dat in 6 Octombrie 2009. Marea mea gresala a fost ca mi-am pastrat numele dobandit prin casatorie. Fetita nu-l are ca tata pe fostul sot. Doamna de Starea Civila mi-a spus ca daca nu au trecut nu stiu cate luni de la hotararea de divort, atunci se considera ca fetita este din timpul casatoriei si ca nu poate lua numele tatalui ei. Ingrozitor! Amandoi vrem sa ia numele tatalui ei si nu a fostului sot. Va rog sa ma sfatuiti ce-i de facut in astfel de cazuri.
Cel mai recent răspuns: RGS , utilizator 07:53, 2 Iunie 2010
Din nefericire are dreptate. Daca conceptia a fost inainte ca hot sa ramana definitava si irevocabila, si asa ...hot pronuntata in 9.10.2009, , a ramas definitiva si irevocabila cel mai devreme in 9.11.2009( daca s-a comunicat imediat)...prin urmare, prezumtia legala de paternitate opereaza asupra fostului sot.
Singura solutie este sa promoveze fostul sot actiune in instanta de tagada paternitatii si apoi , tatal adevarat sa faca constatarea paternitatii.
In situatia de mai sus, cu actiuni in instanta, pana la urma pe certificatul nastere a fetitei va scrie numele tataului ei sau va ramane cu numele fostului sot?

Dar, daca eu si tatal fetitei ne casatorim acum (in max 15 zile) si apoi inregistrez copilul cu ceva intarziere ce-i drept (vom plati si o amenda....) se poate rezolva ceva?

Pe mine ma intereseaza ca pe certificatul de nastere al fetitei sa apara numele tatalui ei pt ca eu si tatal ei ne vom casatori, vrem sa mai facem un copil si nu vreau ca ea sa aibe alt nume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)
Copilul cui? crisis81 crisis81 Am si eu o dilema. Sunt casatorita legal cu un barbat de care in fapt sunt despartita din august 2009. Nu aveam copii impreuna asa ca am adoptat o fetita si am ... (vezi toată discuția)