Buna ziua!
Am achizitionat acum 3 ani un teren pe care anul acesta m-am gandit sa construiesc casa. Am luat toate avizele cu exceptia celui de la [furnizor apa]. Problema este ca unul din vecini sa racordat la apa si canal trecand cu tevile pe sub terenul meu. Intrebarea este daca au voie sa faca acest lucru fara a ma anunta in conditiile in care ei au facut aceasta treaba dupa ce am achizitionat eu terenul. Din cate stiu Apa Nova ma conditioneaza ca 10 m de la tevi stanga dreapta sa nu pot construi, asta ar insemna ca eu sa nu mai pot face nici o constructie. Ce pot face in acest caz? Multumesc anticipat.
Vecinul avea obligaţia să vă solicite acordul scris. În caz contrar puteţi solicita în instanţa obligarea acestuia de a-şi ridica ţevile de pe proprietatea dvs.
Puteţi face şi o plângere penală pentru tulburare de posesie (art. 220 C. pen.), dacă aţi aflat despre ocuparea abuzivă a proprietăţii cu mai puţin de 60 de zile în urmă.
Nu cred ca furnizorul de utilitati i-a dat avizul construirii bransamentului vecinului fara acordul dvs., posibil ca acesta sa fi dat declaratii pe proprie raspundere, neconforme realitatii si in acest mod, a obtinut acordul sau... poate a construit clandestin si ulterior a intrat in legalitate...
Solicitati in scris explicatii privind "legalitatea racordarii" de la furnizorul de utilitati si solicitati solutie tehnica privind schimbarea traseului retelei.
Plangerea penala poate fi o solutie daca doriti sa construiti peste vre-o 10 ani...