avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Asumarea raspunderii
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Asumarea raspunderii

Am ajuns pe acest forum cautand (google-ind) ce inseamna "asumarea raspunderii" de catre guvern. Nu am fost lamurit in urma celor citite in replicile forumistilor. Poate cineva sa raspunda sau sa ma indrume unde gasesc explicatii detaliate: legi, coduri, etc. ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 17:58, 3 Iunie 2010
Dati search pe google: Constitutia Romaniei.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Imi pare rau, la cuvintele cheie respective google nu intoarce nimic concludent, cel putin in primele doua pagini. Puteti fi mai precis ?
Stie cineva ce rol are acest gest sau ce se intampla atunci cand guvernul isi asuma raspunderea ?
Multumesc
Va redau din Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 114
"(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere".


Pot sa va explic pe scurt: de obicei, o lege trebuie sa treaca prin parlament, daca guvernul crede ca nu are sanse, isi asuma raspunderea, ca sa nu riste sa nu treaca legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare informatie ContSters119945 ContSters119945 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la recentul adoptat Cod al Muncii. De unde pot sa il downloadez in format electronic ? (vezi toată discuția)
Nelamurire ContSters94625 ContSters94625 buna!azi m-am inregistrat pe forum.am o rugaminte la voi.as dori sa stiu daca locuintele de serviciu sau cele de interventie dintr-o garnizoana militara fac ... (vezi toată discuția)
Se da speta În data de 30 noiembrie 2021, guvernul a adoptat ... cristina..2510 cristina..2510 rezolvare speta În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ca obiect statutul funcționarilor publici. La momentul ... (vezi toată discuția)