avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic definitiv
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic definitiv

Am absolvit facultatea de Drept si am fost angajata la o societate de contabilitate in functia de consilier juridic. In prezent sunt asociata la o alta societate de contabilitate si ocup functia de consilier juridic. Am doar un an vechime, insa pe viitor m-ar interesa cum pot deveni consilier juridic definitiv? Va trebui sa gasesc un consilier juridic definitiv care sa ma indrume timp de doi ani, sau dupa doi ani in acesta functie pot sa ma inscriu la Colegiul Consilierilor Juridici?
Pe scurt, imi puteti spune ce pasi trebuie sa urmez pentru a deveni consilier juridic definitiv? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dinu Turcanu , Consilier juridic 11:19, 7 Iunie 2010
In Colegiu va puteti inscrie si acum, asta pentru o legitimatie si plata unor taxe.
Definitivatul la juristi este ceva numai cu numele, nu va avantajeaza si nu va dezavantajeaza cu nimic.
Dupa doi ani de profesare, in baza cartii de munca, veti fi inscrisa pe tabelul consilierilor definitivi si pe stampila in loc de litera S va aparea D.
Si, care-i avantajul?
Avem cea mai slaba lege si cei mai slabi reprezentanti la nivel de conducere centrala.
Au propus si ei un proiect de lege pentru modificarea legii 514/2003 si si-au dat singuri cu stangu-n dreptul.
Conform art. 12 (1) din legea nr. 514/2003, la debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
Va sfatuiesc sa va inscrieti in Colegiul Consilierilor Juridici, astfel veti fi inscrisa in Tabloul consilierilor juridici, va veti putea face parafa si stampila personalizata cu nr. de inscriere atribuit; totodata, conform legii, daca nu sunteti consilier juridic definitiv nu puteti pune concluzii decat la judecatorii si tribunale ca instante de fond.
Inca o precizare: la examenul meu de definitivat, s-a luat in considerare pentru calculul perioadei de stagiu data de la care m-am inscris in colegiu (data inscrieirii in tabloul consilierilor juridici), si nu data de la care am fost angajata pe functia de consilier juridic.
multumesc.
iuliainstant a scris:

Va sfatuiesc sa va inscrieti in Colegiul Consilierilor Juridici, astfel veti fi inscrisa in Tabloul consilierilor juridici, va veti putea face parafa si stampila personalizata cu nr. de inscriere atribuit; totodata, conform legii, daca nu sunteti consilier juridic definitiv nu puteti pune concluzii decat la judecatorii si tribunale ca instante de fond.


Eu sunt definitiv de 8 ani si nu m-a intrebat nici un presedinte de la Curte despre acest lucru.
Sunt inscris si in Colegiu, platesc cotizatia la zi, ...si?
Carei avantajul? Oricum meseria de jurist se practica pe baza de contract de munca, nu pe baza de recomandare de la CCJR.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv laura-jurist laura-jurist Buna ziua sper sa nu fi gresit (prea tare) forumul :D as avea nevoie de o lamurire. un consilier juridic care a activat in functii juridice minim 5 ani ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv? aleodor27 aleodor27 In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv dragi colegi consilieri juridici, care doriti sa intrati in avocatura si sunteti definitivi, am o intrebare pentru voi: cum ati dat examenul de definitivat? ... (vezi toată discuția)