avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... consilier juridic definitiv
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

consilier juridic definitiv

Buna ziua

sper sa nu fi gresit (prea tare) forumul :D
as avea nevoie de o lamurire. un consilier juridic care a activat in functii juridice minim 5 ani inaintea inscrierii in Colegiu, devine consilier juridic definitiv cu / fara promovarea vreunui examen, fie de admitere, fie definitivat?
Multumesc.
:)
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 14:39, 27 Iulie 2011
nop. Trebuie sa sustina examenul de definitivat. A fost candva o lege din astacare a permis sa devii CJ definitiv dupa un anumit numar de ani. acum nu mai e. Trebuie sa sustii examenul si sa te inscrii in colegiu asta daca deja nu esti inscris
eu nu pot sa inteleg de ce in cazul in care vrei sa te inscrii la examen in avocatura ai nevoie de colegiul juristilor si examen de definitivat pe cand la magistratura nici pomeneala de asa ceva ... sa nu imi raspundeti ca asa zice in lege ca :stunned: asta stiu si eu ... dar acu chiar asa cum adica sa dau examen de definitivat cand eu am dat un examen si sunt definitiva pe post ... si cel mai mult imi place ca pentru a da examen de definitivat trebuie sa achiti contributia pe intreg anul parca ... si una peste alta la secretariatul baroului pauza totala ... nimeni nu spune nimik ... asa o tacere de aur ...
multumesc frumos pentru raspuns
o zi frumoasa
revin
am citi in statutul consilierilor juridici ,,Art.24 - (1) Sunt scutiti de efectuarea stagiului si dobândesc calitatea de consilier juridic definitiv cei care înainte de primirea în profesie au îndeplinit activitati juridice timp de cel putin 5 ani. "

mai are aplicabilitate aceasta prevedere?
multumesc anticipat
Conform statutului consilierilor juridici, mai exact art 23 al. 13 "Poate fi primit in profesie, in calitate de consilier juridic definitiv, cel care anterior sau la data primirii a indeplinit functia de avocat, magistrat ori notar definitiv sau a indeplinit alte functii juridice, potrivit dispozitiilor legale specifice fiecareia dintre aceste profesii, cel putin 5 ani." Sper sa fie varianta actualizata, considerand ca am avut in vedere statutul profesiei publicat pe www.ccj.ro.

Inscrierea unui consilier in colegiu se va face cu respectarea prevederilor legii mai exact :
"a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiata a unei facultati de drept;
d) este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se
dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de Legea nr. 514/2003."

Pentru detalii suplimentare va sfatuiesc sa luati legatura cu colegiul consilierilor juridici corespunzator judetului/municipiului unde urmeaza sa va inscrieti.

Toate cele bune

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
avl1buc, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot fi angajat ca jurist daca nu sunt inscris in colegiul juristilor? ContSters43587 ContSters43587 Oare pot fi angajat pe un post de jurist fara a fi inscris in Colegiul Consilierilor Juridici?...fara examen de primire in profesie? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv stoianminodora stoianminodora Am absolvit facultatea de Drept si am fost angajata la o societate de contabilitate in functia de consilier juridic. In prezent sunt asociata la o alta ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv? aleodor27 aleodor27 In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, ... (vezi toată discuția)