avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Prestari servicii intracomunitare - Declaratia 390 PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Prestari servicii intracomunitare - Declaratia 390 PFA


Buna ziua,
Am o problema legata de declaratia 390.
Speta ar fi urmatoarea:
- Sunt PFA inregistrat in scopuri de TVA intracomunitar conform Art.153^1 (1) litera (b).
(Neinregistrat si nu am obligatia sa ma inregistrez conf. art.153, in sensul ca nu am depasit plafonul anual de 35.000 EUR)
- Unica activitate: PRESTEZ SERVICII (de traduceri) NUMAI CÃTRE beneficiari din UE (Spania) care sunt obligati la plata taxei (ma incadrez la Art.133 (2) - locul de prestare a serviciilor este locul unde beneficiarul primeste serviciile - respectiv Spania in cazul meu).
- Precizez ca nu efectuez achizitii intracomunitare de bunuri si nici achiziii intracomunitare de servicii.

Intrebare:

1. Declaratia 390 VIES o completez cu sume exprimate in RON? (banuiesc ca da, dar totusi intreb).
2. Daca o completez in RON, ce curs folosesc la calculul sumei pe care o inregistrez in 390?
Eu emit facturi exprimate in EUR. Fiind PFA, inregistrez facturile in registrul de incasari si plati la data incasarii, la cursul de atunci, incasare care are loc de ob icei la 2-3 luni dupa data emiterii facturii.
Ori, in declaratia 390 declar factura mult inainte de inregistrarea sa in registrul de Incasari si Plati (in luna urmatoare emiterii).
In felul acesta nu exista absolut nicio legatura intre continutul declaratiei 390 si evidenta mea contabila (sunt cursuri complet diferite si se exclud inregistrari de tipul pierdere/venit din diferenta de curs pentru ca nu inregistrez nimic in contabilitate inainte de incasare)
3. Daca se completeaza cu cursul de la data facturii (asa cum mi-a sugerat telefonic o doamna de la asistenta contribuabilului astazi) ce sens are suma respectiva exprimata in RON avand in vedere ca intr-o luna pot emite aceluiasi beneficiar al serviciilor mele 2 facturi?
Exemplu:
Emit pe 5 aprilie firmei ABC S.L. o factura de 100 EUR la cursul 4.00 = 400 RON
Emit pe 25 aprilie aceleiasi firme ABC S.L. o factura de 200 EUR la cursul 4.10 =820 RON
In declaratia 390 pun pentru firma ABC S.L. suma 1220 RON .... care nu inseamna de fapt absolut nimic de fapt :( mai ales ca la mine in contabilitate o sa imi apara in luna noiembrie cand incasez amandoua facturile 300 x 5,2 = 1560 RON (glumesc cu cursul)

Multumesc mult pentru eventuale sugestii.
Nicolae
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 00:09, 5 Iunie 2010
1.Declaratia 390 se completeaza in lei .
2. Cursul este cel din data emiterii facturii .
Evidenta pe care o tineti in registrul de incasari si plati este in scopul determinarii bazei impozabile pentru impozitul pe venit din act.independente.
Evidenta in scop de tva este separata si este tinuta doar in scop de tva .
Dupa cum bine ati sesizat ( si va felicit pentru intelegerea aspectelor de natura fiscala si contabila de care dati dovada )nu este nici o legatura intre cele doua evidente .In RJIP treceti sume incasate , in timp ce in registrul de vanzari in scop tva treceti facturi emise .
Titlul VI tva din codul fiscal se aplica tuturor , indiferent de forma lor de organnizare si de felul in care tin contabilitatea , fie ca sint pfa , pf sau pj .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atingere plafon tva Cornel83 Cornel83 Buna ziua, As dori o clarificare pentru urmatoarul scenariu: PFA norma de venit (domeniul IT - caen 6202), inregistrat in scopuri de TVA doar pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Societate neplatitoare tva Kozan Erika Kozan Erika O societate comerciala romana neplatitoare de TVA presteaza servicii IT catre o societate platitoare de TVA intracomunitara.Cum se va intocmi factura din pct. ... (vezi toată discuția)