avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Atingere plafon TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Atingere plafon TVA

Buna ziua,

As dori o clarificare pentru urmatoarul scenariu:
PFA norma de venit (domeniul IT - caen 6202), inregistrat in scopuri de TVA doar pentru prestari servicii intracomunitare, deci este neplatitor de TVA in Romania (deasemenea inregistrat in ROI). S-a depus lunar la ANAF declaratia 390 pentru livrari de servicii intracomunitare. PFA-ul nu a facut nici o achizitie intracomunitara, ci doar a prestat servicii. PFA-ul nu are activitate in Romania, ci doar presteaza servicii pentru clienti din state membre UE.
Suma incasarilor PFA-ului pe 2015 atinge plafonul de scutire de TVA de 220.000 RON in luna iulie. Asadar pana in iulie s-au emis facturi cu TVA 0, pe facturi s-a mentionat codul de TVA inscris in ROI, cat si codul de TVA si sediul firmei clientului (Anglia).

De aici incep nelamuririle pe care le am:

1) Am inteles ca in momentul atingerii plafonului de scutire de TVA, PFA-ul trebuie sa se deinregistreze din ROI si sa se inregistreze ca platitor de TVA obisnuit (in termen de 10 zile), si apoi sa inregistreze din nou in ROI. Imi puteti confirma acest lucru?

2) cum va trebui sa emit facturile din acel moment mai departe? Trec in continuare TVA 0, pe baza faptului ca beneficiarul serviciilor este o firma impozabila din spatiul intracomunicar, deci locul prestarii serviciilor se considera a fi Anglia, asadar clientul meu este responsabil de plata TVA? Practic ma intereseaza daca aceasta atingere a plafonului ar avea un impact asupra incasarilor PFA-ului (in situatia in care de fapt rata orara stabilita prin contract si incasata pana in iulie ar scadea cu valoarea TVA-ului). Aceeasi intrebare reformulata, in caz ca nu m-am exprimat prea corect: atingerea acestui plafon de 220.000 RON (65000 EUR) are vreun impact real asupra PFA-ului, sau nu are deoarece TVA-ul trebuie platit de client?

3) ce obligatii noi va avea PFA-ul dupa inscrierea ca platitor de TVA, in conditiile continuarii aceluiasi scenariu in care activitatea va fi doar de prestare de servicii pentru clienti din tari membre UE? Cred ca voi continua sa depun lunar declaratia 390. Mai trebuie sa depun si alte formulare in conditiile in care nu voi face nici un fel de achizitii (intracomunitare sau nu) in scopul desfasurarii activitatii?

Evident ca sunt un novice in domeniul fiscalitatii, asadar va multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: Cornel83 , utilizator 18:53, 4 Mai 2015
1. Da. Va veti inscrie in R.O.I. cu C.U.I. obtinut la O.R.C.

2. Veti factura ca si pana acum cu taxare inversa (T.V.A. = 0). In plus, aveti dreptul de deducere a T.V.A. pentru cumparaturile facute in Romania, putand cere rambursarea acesteia.

3. Se va depune decontul de T.V.A. 300, declaratia 390 si declaratia 394 pentru achizitiile si, eventual, prestarile de servicii din Romania.

Cred ca era bine sa va inscrieti de la inceput ca platitor de T.V.A. si in Romania. De ce nu colaborati cu un contabil?
Buna ziua, domnule Iulian,
Va multumesc mult pentru raspuns!

1. e clar

2. e clar, presupun ca e vorba doar de eventuale cumparaturi care sa aiba legatura cu domeniul de activitate

3. va referiti la decontul de TVA - 300 doar pentru acele eventuale cumparaturi legate de domeniul de activitate, corect? Dar strict pentru factura cu TVA 0 pe care o emit clientului, nu trebuie sa depun decat 390, cel putin asta e perceptia mea pe moment si as aprecia daca mi-ati putea confirma.

Din ce informatii am mai acumulat, acum mi se pare ca intr-adevar era mai bine sa ma fi inscris de la inceput ca platitor de TVA si in Romania, dar asa auzisem de la amici ca asa se procedeaza si nu mi-am batut prea mult capul cu asta.
Nu am apelat la un contabil pentru ca la momentul inceperii activitatii am avut impresia ca nu e nevoie, acum nu mai cred ca am procedat bine.

Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit - tva la incasare antispam antispam Buna ziua, Am un PFA platitor de TVA care opereaza pe baza de norma de venit. Imi puteti spune, va rog, in cazul acesta ce trebuie sa fac daca achizitionez ... (vezi toată discuția)
Tva pe factura pentru clienti din ue traian_an traian_an Un SRL neplatitor de TVA in Romania, presteaza servicii in tarile UE. SRL-ul a obtinut cod special de TVA (declaratia 91) si s-a inscris in ROI (decl. ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii programare prin internet in afara romaniei cezardum cezardum Buna ziua, Detin un PFA cu norma de venit, inregistrat ca platitor de TVA (si inregistrat si in ROI). Va rog, daca este posibil, sa imi confirmati ... (vezi toată discuția)