avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare auto golf 5
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare auto golf 5

buna ziua!am o nelamurire,,,poate ma puteti ajuta...
in 2005 am achizitionat o masina, cu leasing pe un an...durata de amortizare s-a pus 5 ani , urmand sa se termine acum in noiembrie...patronul societatii tot spune ca nu se poate vinde masina neamortizata complet ca nu isi recupereaza tva-ul...deci dupa ce face 5 ani, abia atunci se poate vinde...din cate stiu la vanzare se colecteaza tva...
intrebarea mea este...care sunt avantajele si dezavantajele vinderii acestei masini neamortizate complet, care l-ar afecta pe el...sau poate ma puteti ajuta sa inteleg ce vrea el sa zica....
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: georgianan , utilizator 13:31, 7 Iunie 2010
La art. 24 alin. (15) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare este definita valoarea ramasa neamortizata.
Prin valoare fiscala ramasa neamortizata se intelege diferenta dintre valoarea de intrare fiscala si valoarea amortizarii fiscale.


Daca societatea Dvs. vinde utilajul la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata, partea din valoarea ramasa neamortizata care nu se acopera cu venitul obtinut din vanzarea utilajului este considerata cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.


Conform prevederilor art. 21 alin.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.


In situatia in care utilajul se vinde la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata,nu aveti obligatia sa colectati TVA la nivelul TVA-ului pe care societatea l-a dedus la data achizitiei utilajului.


Ajustarea taxei deductibile se face numai pentru bunurile de capital prevazute la alin.2 lit.a) al art. 149 din Legea nr. 571/2003,cu modificarile si completarile ulterioare,achizitionate sau fabricate de la data aderarii.

multumesc pentru raspuns...valoarea ramasa neamortizata este de 3300...si daca se vrea se poate vinde la un pret mai mare?mai ales ca societatea este pe pierdere cu o suma destul de mare....si oricum plateste forfetarul....ca am inteles ca la un control...acei domni se leaga de faptul ca nu e vanduta la pretul pietei....

atat teoretic, cat si practic eu pot sa vand masina nefiind complet amortizata...
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
georgianan, utilizator
este un subiect intens dezbatut si parerile sunt impartite : unii practicieni considera ca val amortizarii este ch nedeductibila , unii considera ca este deductibila .
Va pot pune la dispozitie punctul de vedere al mf privind speta in discutie :
[ link extern ]
va multumesc!!!!


intr-un fel m-a ametit acest articol, dar m-a si lamurit pe de-o parte...ce nu am inteles eu este partea cu tva-ul...ca este nedeductibil....
iar cheltuielile cu vinderea utilajului, sunt deductibuile, nu?am inteles bine?
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
georgianan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare masina sub valoare de achizitie iuli-ana iuli-ana buna ziua, societatea vrea sa vanda o masina sub valorea de achizitie, diferenta dintre valoarea ramasa si cea de vanzare este deductibila la calculul ... (vezi toată discuția)
Amortizarea fiscala camicami camicami Spuneti-mi si mie ,va rog,care este baza lagislativa,actul normativ ,art.,conform caruia,in perioada 01.01.2007-30.04.2009 amortizarea diferentelor din ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire inainte de amortizarea integrala office.carmen office.carmen O firma vinde o cladire dupa doar cativa ani de la achizitie,deci neamortizata integral Partea neamortizata,la scoaterea cladirii din activ,se constituie ca ... (vezi toată discuția)