avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Latime servitute trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Latime servitute trecere

Buna seara,

detin un imobil in "fundul curtii" si am drept de servitute de trecere prin curtea imobilului situat la strada. Sintem doar 2 imobile in curte, fiecare avind o mica curte.
Proprietarul din fata a trintit un gardulet micut cam prin mijlocul curtii, lasind practic o alee de acces cam de 1-1.3 m, din toata latimea de 3.5 m.

Am eu vreun drept pentru aceea servitute de trecere?
Adica sa-i zic ca gardul acela e cam in mijloc si e deranjant si urit?
Daca vreau sa pavam aleea am dreptul? Tb si el sa participe?
Si cam ce latime ar tb sa aibe drumul de servitute?
Daca vreau sa depozitez ceva in afara curtii mele am voie?
De fapt .... am eu ceva de zis pentru bucata aia de alee?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
ContSters78880, utilizator
Unde gasesc eu cum a fost constituita servitutea?
Pietonal, auto ....
In actul de v-c scrie: am drept de servitute de trecere prin curtea imobilului vecinului.
Asta ce fel de servitute este? Doar pietonala?
Sigur ca aveti dreptate"liamic43", doar art.din C.civil arata acest lucru.
Daca in act nu se specifica clar ce fel de servitute este se prezuma ca este una pietonala, insa daca este destul de lata poate fi considerata si o servitute care poate fi folosita in raport de nevoile "fondului dominant"(folosesc termenii acestia ca acum le cunoasteti semnificatia), dar in acelasi timp sa respectati prevederile art.630-635 C.civil aratate de @liamic43.
Concluzie:puteti trece si pietonal si cu alte mijloace care va permite latimea servitutii insa fara a aduce prejudicii de folosinta celeilalte parti sau insusi drumului pe care il folositi.
Pai aici ajungem iar la pct 1, de la inceputul topicului.
Latimea drumului a fost mult mai mare, vecinul meu ingustindu-l prin acel gardulet pus in mijlocul drumului.
legalmgm a scris:

Cred ca pentru a transa definitiv problema Dvs. trebuie sa va actionati in instanta vecinii, intr-o actiune in "granituire"
Pentru solutionarea cauzei, solicitati instantei sa dispuna efectuarea unei expertize tehnice topo-cadastru din care sa rezulte pozitia relativa a proprietatilor si necesitatea servitutii precum si dimensiunile terenului afectat de servitute.
Deasemenea, solicitati o expertiza tehnica evaluatorie pentru a se stabili cuantumul datoriilor pentru folosirea servitutii in timp.


Si aceasta grantuire cum se face concret? Tb sa ajungem la tribunal?
Si practic ce inseamna? Montarea un gard pt delimitare?
Nu trebuie sa ajungeti la tribunal neaparat, ci puteti sa faceti acea delimitare potrivit actelor de proprietate in care este prevzut latimea drumului de servitute, Daca nu va intelegeti apelati la un mediator autorizat. In situatia in care nu rezolvati nici asa apelati la instanta de judecata prin intermediul unui avocat.
Succes1
p.s. inseamna delimitare pentru montarea unui gard.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la ... (vezi toată discuția)
despre limite exacte ale servitutii de trecere! unde sa caut? adrianawentworth adrianawentworth Va rog frumos daca imi poate cineva spune unde sa caut detalii despre servitutea de trecere, limite exacte: este vorba despre o curte comuna cu intrare comuna, ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute silviump3 silviump3 Supun atentiei Dvs urmatoarea speta , destul de incalcita de altfel, cu rugaminte, in masura timpul dvs liber ,sa ma indrumati in rezolvarea situatie. Este ... (vezi toată discuția)