avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev

Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie alimentara de 25% din salariul tatalui prin mandat postal direct de la unitatea unde lucreaza acesta. Ce se va intampla dupa implinirea varstei de 18 ani a copilului? Voi primi pensia alimentara in continuare ? Cum va trebui sa procedez? Ce trebuie sa fac ca sa nu fie intrerupta acesta pensie si sa beneficieze de ea in continuare?
Alocatia de stat se acorda doar pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, neavand relevanta faptul ca acesta mai este inca elev. ;)
Buna ziua!

Am si eu o nelamurire.

Parintii mei sunt divortati de aproape 15 ani, eu sunt singurul copil rezultant in urma casatorie lor. Tatal meu a mai fost casatorit de 2 ori: mai are un copil de 23 de ani care a incetat sa ceara pensia de intretinere si unul de 3 ani pe care il are in prezent in intretinere. In toti acesti 15 ani, pana la implinirea varstei de 18 ani, tatal meu (daca ii pot spune asa) nu si-a manifestat nicio dorinta de a ma cunoaste, ba chiar refuza de multe ori sa achite pensia alimentara, motiv pentru care am actionat si prin organele de politie. In momentul in care am implinit 18 ani, l-am dat in judecata pt. a continua plata pensiei alimentare, dar el nu si-a indeplinit aceasta obligatie, motiv pt. care, eu, in calitate de fiica, am ajuns sa actionez la organele de politie ( am depus doar plangere, urmand ca el sa imi trimita suma de bani cu care ramasese restant, insa el nu si-a indeplinit aceasta obligatie). Acum dupa ce am terminat liceul, eu m-am inscris la facultate in italia( cursuri la zi), si drept urmare ca inca nu am prezentat acea adeverinta care atesta ca inca continui studiile (intrucat facultatea incepe la mijlocul lui octombrie aici), m-a dat in judecata, cerand revocarea pensiei alimentare ( mentionez ca procesul este chiar de ziua mea). Eu cum studiez in Italia, nu ma pot deplasa ( am sa fac o intampinare prin care sa cer judecarea in lipsa), dar trebuie sa prezint acea adeverinta,( mentionez ca am imputernicit pe concubinul actual al mamei prin procura notariala de a-mi ridica el pensia de intretinere), intrebarea este cum pot proceda? ( nu se poate ca sa trimit acea adeverinta persoanei care este imputernicit sa imi ridice pensia alimentara si acesta sa o traduca si apoi o depuna la juecatorie anexata la intampinare?)
O alta intrebare: Cum eu acum studiez in Italia, si mentionez ca nu lucrez, si facultatea este mai costisitoare, pot sa ii cer o marire a pensiei alimentare pe acest motiv? ( am uitat sa spun ca el de fiecare data declara ca nu are venituri, are o firma de contabilitate si are in proprietate 55% din actiuni....el in prezent ar trebui sa imi plateasca pensia de 100 de ron).


Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
aline_doux, utilizator
1. Adeverinta tradusa si legalizata poate fi depusa la registratura odata cu intampinarea de catre oricine. Acolo nu-l intreaba ce calitate are. Este foarte important insa ca in intampinare sa fie mentionat obligatoriu: instanta de judecata (Judecatoria .....), nr. de dosar si termenul de judecata. In intampinare veti face mentiune ca solicitati judecarea in lipsa si ca depuneti adeverinta tradusa si legalizata privind faptul ca urmati cursurile de invatamant.
2. In ceea ce priveste solicitarea dv. de crestere a pensiei de intretinere trebuie sa investiti instanta cu o astfel de cerere, fie pe cale principala printr-o actiune separata, fie in cadrul actiunii in care tatal dv. a solicitat reducerea pensiei de intretinere, sa depuneti o cerere reconventionala prin care sa solicitati majorarea pensiei datorate dar, atentie trebuie sa faceti dovada ca veniturile debitorului obligatiei de intretinere s-au majorat. Fara dovezi, instanta nu va poate admite cererea, cu atat mai mult cu cat debitorul sigur si-a pregatit dovezile necesare in sustinerea cererii sale de reducere a pensiei.
Va recomand angajarea unui avocat care sa va reprezinte interesele in instanta.
Concubinul mamei nu va poate reprezenta in acest dosar deoarece nu are o procura speciala in acest dosar, procura sa vizeaza doar ridicarea pensiei dv. de intretinere. ;)
Buna ziua,
In luna in care copilul implineste 18 ani (nu si-a continuat studiile), pensia de intretinere se plateste in intregime sau proportional cu nr. de zile din luna pana la data efectiva a implinirii majoratului?
Multumesc.
cora2006 a scris:

Alocatia de stat se acorda doar pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, neavand relevanta faptul ca acesta mai este inca elev. ;)


Alocatia de stat pentru copii se acorda pana la varsta de 18 ani iar elevilor care invata in ciclul educational de zi si care nu au ramas repetenți anul scolar precedent beneficiaza la cerere de alocatie de stat in cuantum de 42 ron.

In cazul in care nu primiti alocatia, in urma cererii facute la unitatea de invatamant mergeti la Agentia de Nationala de Prestatii Sociale din judetul in care aveti domiciliul si veti primii atat banii pe lunile in care nu ati primit alocatia cat si de acum inainte pana la finalizarea cursurilor pre-universitare.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara copii majori admin12 admin12 Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au ... (vezi toată discuția)