avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimetara copii majori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimetara copii majori

Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au :fata 18 ani, eleva in clasa a XII-a la liceu si baiatul 19, student in anul I.Cererea o voi face in numele copiilor, pentru ca sunt majori, da?.Anexez la ea copie dupa certificatul de nastere si adeverinta de elev, respectiv student.Mai este o problema, divortul intre noi nu s-a incheiat inca, dar el refuza sa contribuie la chetuielile pentru intretinerea copiilor, iar eu nu mai pot singura sa-i sustin.Fac acest lucru de catva timp.Noi locuim la tara si fiul meu va trebui sa stea la camin la facultate, apoi cate nu-i trebuiesc unui cdolescent.Au copii mei sansa sa obtina pensie alimentara daca spun ca tatal lor nu-i sustine financiar pentru a-si termina studiile?
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:33, 3 Septembrie 2008
Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 26 ani.
Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

in cazul d-voastra puteti introduce o actiune in instanta prin care solicitati obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere.
Legea admite luarea unor măsuri provizorii şi în cadrul procesului de divorţ. Potrivit art. 613 ind.2 C.proc.civ. „instanţa poate lua pe tot timpul procesului, prin ordonanţă preşedinţială, măsuri vremelnice cu privire la încredinţarea copiilor minori, la obligaţia de întreţinere, la alocaţia de copii şi la folosirea locuinţei”.

Copiii majori pot depune o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care sa solicite pensie de întreţinere. Dvs nu aveti cum sa mai depuneti aceasta actiune in numele lor, intrucat acestia sunt majori si au capacitate de exercitiu deplina.
Nu au legatura copiii majori cu divortul parintilor.
Copiii majori pot cere pensie si parintilor nedespartiti ori numai unuia dintre acestia.

Daca faceti procedura prin ordonanta, trebuie sa aratati urgenta. La pensie se presupune, insa nu as lasa neacoperit acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani ankka2006 ankka2006 Buna dimineata! Am nevoie de urmatoarea informatie de la dumneavoastra...Baiatul meu implineste anul acesta 18 ani, si este inca elev . Deoarece beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani? mariniucsimona mariniucsimona buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pentru copil major Livia Moldovan Livia Moldovan Eu am doi copiii in intretinere, unul de 18 ani impliniti in luna octombrie 2009 si unul de 16 ani. Incepand cu luna noiembrie 2009 mi s-a sistat pensia pentru ... (vezi toată discuția)