Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Prin consortiu inteleg 2 , 3 societati asociate in scopul executarii mai multor tipuri de lucrari .Nici eu nu am gasit nimic in legislatia romana.Am gasit doar asociere in participatiune. Patronul italian la care lucrez doreste crearea unui concortiu ( asociere cu alte 2-3 societati ).El spune ca acest consortiu are administrator si ca acest administrator e angajat de toate cele 3 societati si ca , cheltuielile efectuate de catre fiecare societate in parte ( pentru realizarea scopului consortiului) se deconteaza de catre acest consortiu.Acest consortiu incaseaza bani din realizarea activitatii sale si apoi le deconteaza societatilor asociate.Acest consortiu nu are profit
in materia asocierilor de persoane cunosc doar :
1. Asociarea in participatiune , de care ati amintit
2. Grupul fiscal unic , reglementat de art 127 alin 8 , cod fiscal - nu va puteti incadra pentru ca :
norme (4) Până la data de 1 ianuarie 2012, grupul fiscal se poate constitui numai de către persoane impozabile care sunt considerate mari contribuabili.- si nici nu cred ca va ajuta ; cititi temeiul legal si veti vedea de ce
3.Grupurile de interes economic reglementat de TITLUL V din legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care la art Art. 165 prevede ca :
(1)Grupul nu poate avea drept scop obţinerea de profituri pentru sine.
Acest tip de organizare ar putea fi ceva similar consortiului de care vorbiti, dar nu am decit aceste notiuni teoretice pe care vi le-am oferit. Nu am intilnit in practica aceasta forma de organizare si nu stiu daca chiar se inmatriculeaza in Romania astfel de organizatii .
Daca veti mai afla detalii practice ( stiu eu , poate veti intreba la registru daca sunt viabile astfel de asocieri si daca chiar functioneaza ), va rog sa le scrieti si pentru noi.
Declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.
Cursul practic oferit de avocatnet.ro va cartografia noul sistem SAF-T, fiind gândit ca un instrument de orientare în care vom analiza aplicat,timp de 8 ore, noul sistem de raportare, astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se identifică și se raportează informațiile cerute de Fisc prin declarația 406.