avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... locatie instanta civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

locatie instanta civila

Unde se poate ataca in instanta civila? La domiciliul reclamantului sau a reclamatului?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 10:56, 8 Iunie 2010
Text extras din Codul de Procedură Civilă
Art. 5. - Cererea se face la instanţa domiciliului pârâtului. Dacă pârâtul are domiciliul în străinătate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanţa reşedinţei sale din ţară, iar dacă nu are nici reşedinţă cunoscută, la instanţa domiciliului sau reşedinţei reclamantului.
Art. 6. - Când pârâtul, în afară de domiciliul său, are în chip statornic o îndeletnicire profesională ori una sau mai multe aşezări agricole, comerciale sau industriale, cererea se poate face şi la instanţa locului acelor aşezări sau îndeletniciri, pentru obligaţiile patrimoniale şi care sunt născute sau care urmează să se execute în acel loc.
Art. 7. - (1) Cererea împotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanţa sediului ei principal.
(2) Cererea se poate face şi la instanţa locului unde ea are reprezentanţă, pentru obligaţiile ce urmează a fi executate în acel loc sau care izvorăsc din acte încheiate prin reprezentant sau din fapte săvârşite de acesta.
(3) Cererea împotriva unei asociaţii sau societăţi fără personalitate juridică se face la instanţa domiciliului persoanei căreia, potrivit înţelegerii dintre asociaţi, i s-a încredinţat preşedinţia sau direcţia asociaţiei ori societăţii, iar, în lipsa unei asemenea persoane, la instanţa domiciliului oricăruia dintre asociaţi. În acest din urmă caz, reclamantul va putea cere instanţei numirea unui curator, care să reprezinte interesele asociaţilor.
Art. 8. - (1) Cererile îndreptate împotriva statului, direcţiilor generale, regiilor publice, caselor autonome şi administraţiilor comerciale, se pot face la instanţele din capitala ţării sau la cele din reşedinţa judeţului unde îşi are domiciliul reclamantul.
(2) Când mai multe judecătorii din circumscripţia aceluiaşi tribunal sunt deopotrivă competente, cererile în care figurează persoanele arătate la alin. 1 se introduc la judecătoria din localitatea de reşedinţă a judeţului, iar în Capitală, la judecătoria sectorului 4.
Art. 9. - Cererea îndreptată împotriva mai multor pârâţi poate fi făcută la instanţa competentă pentru oricare dintre ei; în caz când printre pârâţi sunt şi obligaţi accesorii, cererea se face la instanţa competentă pentru oricare dintre debitorii principali.
Art. 10. - În afară de instanţa domiciliului pârâtului, mai sunt competente următoarele instanţe:
1. în cererile privitoare la executarea, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui contract, instanţa locului prevăzut în contract pentru executarea, fie chiar în parte, a obligaţiunii;
2. în cererile ce izvorăsc dintr-un raport de locaţiune a unui imobil, în acţiunile în justificare sau în prestaţiune tabulară, instanţa locului unde se află imobilul;
3. în cererile ce izvorăsc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instanţa locului de plată;
4. în cererile privitoare la obligaţii comerciale, instanţa locului unde obligaţia a luat naştere sau aceea a locului plăţii;
5. în cererile izvorâte dintr-un contract de transport, instanţa locului de plecare sau de sosire;
6. în cererile împotriva unei femei căsătorite*) care are reşedinţa obişnuită deosebită de aceea a soţului, instanţa reşedinţei femeii;
7. în cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensia de întreţinere, instanţa domiciliului reclamantului;
8. în cererile ce izvorăsc dintr-un fapt ilicit, instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit acel fapt.
___________
*) Textul trebuie considerat abrogat implicit ca urmare a consacrării principiului constituţional al egalităţii sexelor.


Art. 11. - (1) În materie de asigurare, cererea privitoare la despăgubiri se va putea face şi la instanţa în circumscripţia căreia se află:
1. domiciliul asiguratului;
2. bunurile asigurate;
3. locul unde s-a produs accidentul.
(2) Alegerea competenţei prin convenţie este nulă dacă a fost făcută înainte de naşterea dreptului la despăgubire.
(3) Dispoziţiile de mai sus nu se aplică în materie de asigurări maritime şi fluviale.
Art. 12. - Reclamantul are alegerea între mai multe instanţe deopotrivă competente.
Art. 13. - (1) Cererile privitoare la bunuri nemişcătoare se fac numai la instanţa în circumscripţia căreia se află nemişcătoarele.
(2) Când imobilul este situat în circumscripţiile mai multor instanţe, cererea se va face la instanţa domiciliului sau reşedinţei pârâtului, dacă acestea se află în vreuna din aceste circumscripţii, iar în caz contrar, la oricare din instanţele în circumscripţiile cărora se află imobilul.
Art. 14. - În materie de moştenire, sunt de competenţa instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispoziţiilor testamentare;
2. cererile privitoare la moştenire, precum şi cele privitoare la pretenţiile pe care moştenitorii le-ar avea unul împotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului împotriva vreuneia din moştenitori sau împotriva executorului testamentar.
Art. 15. - Cererile în materie de societate, până la sfârşitul lichidării în fapt, sunt de competenţa instanţei locului unde societatea îşi are sediul principal.
Art. 16. - Cererile în materia reorganizării judiciare şi a falimentului sunt de competenţa exclusivă a tribunalului în circumscripţia căruia se află sediul principal al debitorului
w0lfshad3 a scris:
Unde se poate ataca in instanta civila? La domiciliul reclamantului sau a reclamatului?

Vezi Cartea I, Competenta instantelor judecatoresti, art.1 si urm. Cod Procedura Civila.
conform art. 5 cod procedura civila, cererile se fac la instanta domiciliului paratului!!!!
Dvs ce actiune doriti sa faceti ?
De ex. Daca e cu privire la un imobil se poate face la instanta din circumscriptia in care se afla acesta.
Puteti citi art. 5-16 cod procedura civila, il gasiti pe net, pentru a va lamuri mai bine
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Lavinia Marian, Consilier juridic
Asadar, daca paratul are punct de lucru, domiciliu necunoscut se face la instanta din teritoriul punctului de lucru sau la cea din teritoriul domiciliului meu?

@LALYM, daca citeati tot articolul 5, ati fi observat ca daca nu se cunoaste domiciliul, se face la domiciliul reclamantului. Are Instanta de Judecata competenta necesara aflarii domiciliului paratului? Are competenta sa delege aceasta informare? Are cineva competenta sa afle domiciliul paratului? Daca nu, se face la domiciliul reclamantului, daca da, asta e intrebarea mea.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
w0lfshad3, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta materiala si teritoriala rolex rolex Un proprietar A dintr-o comuna la limita judetului a fost pus in posesie cu o suprafata de teren cu Titlu si a intabulat terenul Un al doilea proprietar B din ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala stabilire domiciliu minor si pensie alimentara Crinel Crinel Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un copil. Relatia concubinilor s-a consumat in strainatate. Minorul este in Romania. Parintii copilului in Romania au ... (vezi toată discuția)
Actiune civila recuperare creanta ulises10 ulises10 actiunea civila pentru recuperarea unei creante trebuie sa se inregistreze la judecatoria din judetul de domiciliu al debitorului (datornicului), s-au se poate ... (vezi toată discuția)