avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... COMPETENTA MATERIALA SI TERITORIALA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

COMPETENTA MATERIALA SI TERITORIALA

Un proprietar A dintr-o comuna la limita judetului a fost pus in posesie cu o suprafata de teren cu Titlu si a intabulat terenul
Un al doilea proprietar B din comuna vecina, judetul limitrof a fost pus in posesie ulterior cu o suprafata peste posesorul A.
pentru compararea titlurilor care este instanta competenta daca proprietarul A cel care este intabulat si caruia i s-a emis titlul inaintea lui B poate pune actiunea ?
Locul unde este terenul sau locul unde este proprietarul B ? instantele celor 2 sunt in 2 judete diferite. Terenul este in judetul proprietarului A.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 00:35, 22 Septembrie 2012
Codul de Procedură Civilă,
art.5:
Cererea se face la instanta domiciliului paratului. Daca paratul are domiciliul in strainatate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanta resedintei sale din tara, iar daca nu are nici resedinta cunoscuta, la instanta domiciliului sau resedintei reclamantului.

art. 6
Cand paratul, in afara de domiciliul sau, are in chip statornic o indeletnicire profesionala ori una sau mai multe asezari agricole, comerciale sau industriale, cererea se poate face si la instanta locului acelor asezari sau indeletniciri, pentru obligatiile patrimoniale si care sunt nascute sau care urmeaza sa se execute in acel loc.

art. 10
In afara de instanta domiciliului paratului, mai sunt competente urmatoarele instante:
1. in cererile privitoare la executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract, instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiunii;
2. in cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a unui imobil, in actiunile in justificare sau in prestatiune tabulara, instanta locului unde se afla imobilul;
3. in cererile ce izvorasc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instanta locului de plata;
4. in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau aceea a locului platii;
5. in cererile izvorate dintr-un contract de transport, instanta locului de plecare sau de sosire;
6 Abrogat
7. in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensie de intretinere, instanta domiciliului reclamantului;
8. in cererile ce izvorasc dintr-un fapt ilicit, instanta in circumscriptia careia s-a savarsit acel fapt.

art. 13
Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele.
Cand imobilul este situat in circumscriptiile mai multor instante, cererea se va face la instanta domiciliului sau resedintei paratului, daca acestea se afla in vreuna din aceste circumscriptii, iar in caz contrar, la oricare din instantele in circumscriptiile carora se afla imobilul.

art. 14
In materie de mostenire, sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatie instanta civila w0lfshad3 w0lfshad3 Unde se poate ataca in instanta civila? La domiciliul reclamantului sau a reclamatului? (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala stabilire domiciliu minor si pensie alimentara Crinel Crinel Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un copil. Relatia concubinilor s-a consumat in strainatate. Minorul este in Romania. Parintii copilului in Romania au ... (vezi toată discuția)
Actiune civila recuperare creanta ulises10 ulises10 actiunea civila pentru recuperarea unei creante trebuie sa se inregistreze la judecatoria din judetul de domiciliu al debitorului (datornicului), s-au se poate ... (vezi toată discuția)