avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... diferenta dintre pensia anticipata si pensia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

diferenta dintre pensia anticipata si pensia anticipata partiala

Care este diferenta dintre pensia anticipata si pensia anticipata partiala.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 10:19, 9 Iunie 2010
Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, pot beneficia:
- de pensie anticipată - asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani, vârsta standard reducându-se cu cel mult 5 ani.
- de
pensie anticipată parţială - asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani, vârsta reducându-se cu cel mult 5 ani.

Dar, ceea ce cred că vă interesează pe dumneavoastră este modalitatea de calcul a celor două categorii de pensie.
Astfel, potrivit art.49, alin.3, din legea mai sus menţionată,
cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limită de vârstă.
În conformitate cu art. 50, alin.2,
cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea aceastuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare conform tabelului nr. 2
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
florisiris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata camellia_camy camellia_camy Ce conditii ar trebui indeplinite pentru pensionarea anticipata ?Va multumesc ,astept raspuns ! Mantionez ca am 43 de ani si 27 de ani de munca. (vezi toată discuția)
Pensia anticipata sergiulica sergiulica Buna ziua!am si eu o intrebare la care va rog din suflet sa imi raspundeti.as dori sa ma pensioneaz anticipat,dar nu am gasit decat 3 art. despre pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)