avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie anticipata

Ce conditii ar trebui indeplinite pentru pensionarea anticipata ?Va multumesc ,astept raspuns ! Mantionez ca am 43 de ani si 27 de ani de munca.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
camellia_camy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 29 August 2008
Legea 19/2000:

Pensia anticipată

Art. 49. - (1) Asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare.

(2) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limită de vârstă.

(3) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au în vedere perioadele asimilate, prevăzute de prezenta lege.

SECŢIUNEA a 3-a
Pensia anticipată parţială

Art. 50. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

(2) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2.

TABELUL Nr. 2
------------------------------------------------------------------------------
Stagiul de cotizare Procentul de
realizat peste stagiul diminuare pentru
standard complet de fiecare luna
cotizare prevazut in de anticipare
anexa nr. 3 (%)
(coloanele 3 si 6)
------------------------------------------------------------------------------
pana la 1 an 0,50
peste 1 an 0,45
peste 2 ani 0,40
peste 3 ani 0,35
peste 4 ani 0,30
peste 5 ani 0,25
peste 6 ani 0,20
peste 7 ani 0,15
peste 8 ani 0,10
intre 9 si 10 ani 0,05
------------------------------------------------------------------------------

Art. 51. - Asiguraţii care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite sau în condiţii speciale de muncă, dar care nu se pot pensiona cu reducerea vârstei de pensionare pe această bază, pot beneficia de prevederile art. 50. În aceste cazuri reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 5 ani.

Art. 52. - La împlinirea vârstelor standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată parţială devine pensie pentru limită de vârstă, prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 50 alin. (2) şi adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
camellia_camy a scris:

Ce conditii ar trebui indeplinite pentru pensionarea anticipata ?Va multumesc ,astept raspuns ! Mantionez ca am 43 de ani si 27 de ani de munca.


Potrivit art.50 alin.1 din Legea nr.19/2000, trebuie sa aveti depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pentru a putea beneficia de pensie anticipata partiala. In speta, trebuie sa aveti un minim de 30 de ani de stagiu de cotizare si varsta de 55 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata sergiulica sergiulica Buna ziua!am si eu o intrebare la care va rog din suflet sa imi raspundeti.as dori sa ma pensioneaz anticipat,dar nu am gasit decat 3 art. despre pensia ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre pensia anticipata si pensia anticipata partiala mariafarau@yahoo.com mariafarau@yahoo.com Care este diferenta dintre pensia anticipata si pensia anticipata partiala. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)