avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme cu creditul de la un IFN
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme cu creditul de la un IFN

Am facut un credit de 1700 ron in magazinul [ editat ]cu [ editat] IFN S.A.
Nu am primit contract, am primit doar un "contract" de utilizare al cardului de credit [editat]
La cumpararea produselor mi s-a spus ca am primit bonus 70 ron pe care pot sa-i folosesc sa-mi achizitionez alt produs. Pe cuvant, nu am folosit niciodata suma respectiva si nici nu am extras de pe card vreun leu.

Am platit lunar, chiar daca uneori intarziam. Extrasul de cont nu il verificam pentru ca eu locuiam in alt oras (in chirie) si adresa de corespondenta era cea din buletin.

Dupa 20 de luni, am sunat sa intreb daca mai am ceva de plata ca sa pot sa inchid contul si mi s-a spus ca mai am 3700. Am intrebat de ce si mi s-a spus ca in luna august a anului 2008 am facut o extragere de pe card. NU este adevarat! Cum am mentionat si mai sus, nu am scos nici macar un leu.

Din pacate nu am toate chitantele insa cand am sunat ei mi-au spus ca intr-adevar s-a platit 2000 RON (mai mult decat rata) dar mai este 3700.

Ieri le-am scris un mail, le-am trimis o recomandata cu confirmare de primire si prin fax si le-am spus urmatoarele:

In atentia [editat] IFN S.A.

Numele meu este ******, cu domiciliul in ********, cod numeric personal ****** cu numar telefon ********.

Cu referire la solicitarea dvs. de plata telefonica din data de 9 Iunie 2010, va transmit acest raspuns, prin care va informez asupra faptului ca, fara sa recunosc debitul, fara sa refuz sa il platesc, insa intrucat am dreptul si doresc sa verific validitatea restantei pe care dv. spuneti ca o datorez catre [editat], va cer sa imi raspundeti in scris la urmatoarele intrebari:

- Pentru ce fel de servicii/produse datorez eu aceasta suma de bani pretinsa la plata de [editat]
- Vreau sa imi explicati modul in care a fost calculata suma, cu defalcarea debitului principal fata de alte categorii de pretentii financiare cuprinse in total indicat de dvs. ca restant la aceasta data, si baza legala si contractuala in baza careia ati calculat aceste majorari, dobanzi si alte speze financiare cerute de la mine spre plata;
- Sa imi trimiteti copii ale documentelor in baza carora dvs. [editat] pretindeti ca eu datorez aceste sume de bani; plecand de la faptul ca multi consumatori reclama faptul ca nu au primit contractele de credit semnate, ei trebuie sa stie ca firma de credite de consum este obligata de art. 4 din legea 193 /2000 sa demonstreze ca le-a dat un exemplar al contractului de credit si ca au negociat clauzele contractuale cu acestia;
- Sa imi trimiteti lista completa a platilor pe care eu le-am facut catre Editat impreuna cu contractul semnat de mine [ din care nu mi-ati dat un exemplar si pe care nu m-ati lasat sa il negociez ] si graficul de plati, plus un extras complet de cont al platilor facute pana la acest moment de mine catre dvs;
- Sa imi spuneti daca Editat este creditorul original sau daca a preluat creanta prin cesiune sau subrogatie de la creditorul initial si daca este asa, sa imi spuneti care este identitatea acestui creditor original;
- Sa imi spuneti daca Editat a asigurat debitul la o societate de asigurare si daca nu cumva aceasta a platit despagubirea catre dvs;
- Sa imi demonstrati ca dreptul de a pretinde suma de bani nu este prescris conform legilor romanesti in materie de prescriptie extinctive;
- Sa imi spuneti care este numarul dvs. de inregistrare la ONRC, codul dvs. unic de inregistrare si faptul ca aveti in obiectul de activitate al societatii Editat activitatea de colectare a debitelor si autorizare de prelucrare a datelor personale conform legii 677/2001;
- Toate documentele vreau sa imi fie trimise avand mentiunea conform cu originalul si avand semnatura originala si stampila reprezentantilor creditorului Editat sau a eventualilor creditori originali;

Pana imi veti trimite aceste documente si raspunsuri/precizari, va notific prin prezenta asupra faptului ca, atat Editat, cat si eventualii creditori originali, va trebui sa va abtineti de la faptul de a comunica date despre mine catre Biroul de Credit pentru ca mi-ati incalca drepturile, si daca voi suferi orice consecinta negativa de pe urma unei asemenea initiative a dvs. sau a creditorilor, ma voi adresa Justitiei sa cer obligarea la plata de daune; de asemenea va notific incetarea platilor catre dvs. pana la momentul la care imi veti trimite aceste documente si aceste lamuriri;
Astept sa imi trimiteti raspunsul dvs. impreuna cu documentele solicitate in termen de 30 de zile de la data primirii prezentei pe care v-o trimit astazi data de 10 Iunie 2010.

Va notific de asemenea faptul ca, pana la data la care imi veti trimite un raspuns scris insotit de documentele solicitate, nu vreau sa ma mai contactati telefonic, e-mail sau in vreo alta forma si vreau sa notificati si catre alti eventuali creditori originali, in caz contrar urmand sa le cer daune in Justitie sub acuzatia de hartuire si amenintare. Daca nu imi veti trimite raspunsurile scrise si documentele cerute in cele 30 de zile, voi prezuma faptul ca notificarea dvs. de plata a fost rodul unei erori, si va voi cere sa ma stergeti din baza dvs. de date, si sa incetati orice alte proceduri impotriva mea.

****************
Ce spune Legea 193 / 2000:
Art. 4. ? (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.
(3) Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, in cazul in care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant. Daca un comerciant pretinde ca o clauza standard preformulata a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa
prezinte probe in acest sens.

O zi buna si astept un raspuns urgent

Semnatura

Data 10 Iunie 2010


As aprecia daca mi-ati da un sfat. Am facut bine ca le-am trimis respectiva scrisoare, trebuie sa trimit altceva? Ce trebuie sa fac in continuare? Sa caut un avocat? Ce se poate intampla in caz ca imi raspund/nu imi raspund?

Va multumesc,

O zi buna.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: geli , utilizator 13:28, 12 Iunie 2010
Buna ziua !
In conditiile date consider ca ati procedat corect .
Asteptati raspunsul si , in functie de acesta , vedeti daca e necesara angajarea unui avocat .
Trebuia sa trimit si o copie dupa buletin pentru a primi datele respective sau e suficient ca am mentionat in cerere CNP-ul si adresa mea?

As mai avea o intrebare. La o zi dupa ce am trimis cererea respectiva, am primi tmesaj pe telefon ca daca nu platesc restanta o sa fiu raportata Biruoul de Credit. Eu am mentionat in cerere "Pana imi veti trimite aceste documente si raspunsuri/precizari, va notific prin prezenta asupra faptului ca, atat [editat], cat si eventualii creditori originali, va trebui sa va abtineti de la faptul de a comunica date despre mine catre Biroul de Credit pentru ca mi-ati incalca drepturile". Ce parere aveti despre aceasta?
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat va rog card credit ivanb ivanb am luat niste produse de la magazinul alxxxx in 2005 prin ExG , anul acesta cand am verificat suma totala de plata , am vazut ca era aproape inca odata cat ... (vezi toată discuția)
Neplata abonament telefonie, creanta preluata de o firma bobonet bobonet buna ziua va rog sa ma ajutati cu un sfat intr-o problema acum 2 ani si cateva luni am avut un abonament la [editat] care nu lam mai putut plati de cateva luni ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o firma recuperare creante constantin29 constantin29 Buna ziua,vreau sa trimit o notificare unei firme de recuperare creante care ma tot suna de o vreme cum ca as avea o datorie la telefonul mobil de prin 2008 si ... (vezi toată discuția)