avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare promisiune v-c, neidentificarea bunului vandut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare promisiune v-c, neidentificarea bunului vandut

Buna ziua,

Ma confrunt cu o speta interesanta. Am solicitat anularea unei promisiuni de v-c, in cuprinsul careia promitentul vanzator se obliga sa instraineze o suprafata de teren situat in extravilanul unei localitati, dobandit prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18, conform unei adeverinte, dar fara a se identifica exact unde este terenul ori care parte din suprafata totala de pe adeverinta se vinde.

opinii?

Multumesc
obiectul antecontractului de vanzare cumparare trebuie sa fie determinat sau determinabil.
daca promitentului i s a reconstituit dreptul de proprietate asupra unui singur teren, iar partile ai avut in vedere intregul teren prevazut in chitanta , consider ca este suficient de detreminabil terenul pentru a fi valabil contractul.
Exista un titlu de proprietate pe acel teren, avand in vedere ca vanzarea-cumpararea valabila trebuie sa respecte forma autentica ?
Consider ca in situatia in care obiectul antecontractului este determinabil, fie chiar si ca o cota-parte din acel teren, antecontractul nu ar trebui sa poata fi anulat. Acelasi lucru este valabil chiar daca se promite vânzarea numai a dreptului de proprietate in totul sau in parte, existent la data promisiunii.
Parerea mea se bazeaza atat pe conditiile de valabilitate a conventiilor (art.948 C.civ.), pe efectul conventiilor (art.969 si urm. C.civ.) cat si pe regulile de interpretare a conventiilor. (art.977 si urm. C.civ.).
Subiectul este oricum interesant, iar incercarea ...provocatoare:D
Mihai S.R. a scris:

Exista un titlu de proprietate pe acel teren, avand in vedere ca vanzarea-cumpararea valabila trebuie sa respecte forma autentica ?

Cu precizarea, corect observata, ca am presupus existenta unui antecontract sub forma autentica.

Alte discuții în legătură

Contract provizoriu de vanzare cumparare ankalupu ankalupu in 96 am facut un contract provizoriu de vanzare cumparare a unui teren de 2 ha, cu o persoana care a decedat. nu am mai apucat sa facem un contract definitiv. ... (vezi toată discuția)
Anulare si reemitere antecontract de vanzare cumparare teren PRONET PRONET Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri vis a vis de efectele ce le produce un antecontract. Le mentionez mai jos si va multumesc anticipat pt orice ... (vezi toată discuția)
Aplicarea clauzei de inalienabilitate dupa intrarea in vigoare a noului cod civil ioana2627 ioana2627 Buna ziua, doresc sa stiu care este opinia d-voastra legata de urmatoarea problema. Avand in vedere regulile de aplicare ale legii in timp si prevederea din ... (vezi toată discuția)