avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Model adeverinta recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Model adeverinta recalculare pensie

Buna dimineata!Am un salariat angajat pe durata nedeteminata care a iesit la pensie anul trecut si acum intentioneaza sa isi recalculeze pensia.Mi-a solicitat o adeverinta pentru CAS, insa intentionand sa aflu exact ce ar trebui sa contina aceasta adeverinta nu am reusit sa dau de cineva care sa ma ajute.Are cineva idee daca exista un model tip?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 09:11, 28 Iunie 2010
Angajatul dvs. trebuie sa depuna la casa de pensii cerere prin care solicita adaugarea stagiului lucrat dupa pensionare si o copie a carnetului de munca (teoretic aceasta copie nu este necesara, practic unele case de pensii o solicita). Daca i s-a cerut altceva, i s-a cerut aiurea. Adeverinta-tip CAS ar trebui sa o scoata cei de la pensii din evidenta informatica, atunci cand lucreaza dosarul.

Recalcularea pensiei in temeiul art. 95 din Legea nr. 19/2000 (adica adaugarea stagiilor lucrate dupa pensionare) poate fi solicitata de angajat atunci cand doreste, indiferent de stagiul realizat si indiferent daca mai lucreaza sau nu.
Avand in vedere ca cei de la casa de pensii sunt prea comozi sa caute in baza de date, ii pun pe drumuri pe angajati./pensionari
Eu dau genul acesta de adeverinta:

Catre: Dl. ............
Domiciliat in mun. ........, str. ...........nr. ......., bl. ........., sc. ......., ap. ............., jud. ............

Avand in vedere cererea dvs. prin care solicitati eliberarea unei adeverinte cu privire la stagiul de cotizare la bugetul asigurarilor sociale de stat, va informam ca, in conformitate cu art. 22 alin. 1), art. 23 si art. 28 alin. 1) si 2) din Legea nr. 19/2000 - privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, S.C. .................S.A. a calculat, retinut si virat contributia dvs. individuala de asigurari sociale pentru perioada ................– ........ In conformitate cu art. 24 din Legea 19/2000, societatea a calculat si virat contributia de asigurari sociale datorata de angajator. Acest lucru poate fi dovedit atat cu statele de plata aferente perioadei in care ati fost angajatul societatii, cat si cu ordinele de plata.
Totodata, in conformitate cu prevederile art. 6 din Legea 19/2000 si cu Normele de aplicare a prevederilor Legii 19/2000, societatea noastra a depus declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat la Casa de Pensii a Sectorului ......Bucuresti, in a carei raza teritoriala se afla sediul acesteia.
Tinand cont de cele mentionate mai sus avem rugamintea sa va adresati Casei Judetene/sectorul de Pensii ............specificand ca ati fost angajat al societati ..................., iar societatea a depus declaratiile si a platit contributia de asigurari sociale de stat la Casa de Pensii a Sectorului/Judetului, in a carei raza teritoriala societatea isi are sediul.

DIRECTOR GENERAL Dep. Resurse umane
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
titiana, utilizator
cei de la casele de pensii nu sunt comozi si oricum pentru perioadele de dupa 01.04.2010 se solicita eliberarea stagiului de cotizare, dar in mod normal o cerere de recalculare trebuie sa aiba anexata si o adeverinta de la unitatea la care s-a lucrat.
olgaaneta a scris:
cei de la casele de pensii nu sunt comozi si oricum pentru perioadele de dupa 01.04.2010 se solicita eliberarea stagiului de cotizare, dar in mod normal o cerere de recalculare trebuie sa aiba anexata si o adeverinta de la unitatea la care s-a lucrat.

Nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Daca o cunoasteti dvs. si eu nu, va rog sa o scrieti. Si va rog ca raspunsul dvs. sa se refere la aceasta discutie, altfel este off-topic.
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Exista posibilitatea ca o cerere de recalculare sa fie insotita de o adeverinta de la unitate, dar nu cum o solicita cei de la pensii cu salariile avute, sporuri etc., mi se pare suficienta o adeverinta din care sa reiasa ca pensionarul/persoana au fost angajate in perioada x-y si ca i s-au virat contributiile aferente perioadei respective la Casa de pensii Bucuresti.......... de exemplu unde societatea isi are sediul.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Pensionare dana canaziru dana canaziru o persoana a lucrat in politie si s-a pensionat la 55 ani, apoi a lucrat la o soc de asigurari inca 10 ani. de la asigurari i s-a incetat contractul pt limita ... (vezi toată discuția)