va rog sa imi dati un sfat;de cind stau in bloc de 15 ani nu am platit curent la lift numai intretinerea mentionez ca stau la parter dar luna aceasta mia venit de plata 22.20de roni.ii cotect?#-o:stunned:
1. Evident este un abuz, dar va trebui sa faceti presiuni pe presedinte si administrator sa-si treaca numarul de persoane real. Persoanele care locuiesc in apartament pot fi scutite de plata anumitor cheltuieli care se impart pe numar de persoane - gaze, electricitate, gunoi - daca lipsesc din apartament mai mult de 15 zile. Aceste presiuni le puteti face mai multi proprietari care impartasiti acelasi punct de vedere, in scris.
2. Termenul scadent poate fi si de 1 zi cu conditia ca data afisarii sa fie inscrisa pe lista si in statutul asociatiei sa aveti trecuta aceasta mentiune, ca "plata scadenta este la 1 zi de la afisare". Altfel administratorul si presedintele comit un abuz, neinstiintandu-va cate zile aveti la dispozitie in mod legal ca sa platiti cota de intretinere. Penalizarile incep sa se calculeze la 30 zile dupa data scadenta. Deci, in aceste conditii, ati avea la dispozitie 30 zile de plata fara a fi penalizati.
3. Fluturasul personal cu cota de intretinere nu este obligatoriu de facut, dar ar fi fost un gest de complezenta fata de proprietari, insa dupa cum scrieti ca v-a raspuns e clar ca aveti de-a face cu un om care nu stapaneste niste calculele matematice, nici lucrul cu calculatorul si nici nu-si intelege menirea lui. Cel putin va dadea alt raspuns, nu ca "nu are timp". Asa raspuns nu se da de un administrator, proprietarului care-l plateste.
4. Da, cererile trebuie facute in scris, dar administratorul, lucrand cu un program facut de altcineva, nu stapaneste nici lucrul cu acel program, nu stie nici lucrul cu calculatorul sau programul respectiv e o porcarie care nu poate modifica numarul de persoane la apartament, intr-o luna. Jusificarea cu programul de calculator este puerila si pe Dv. nu are de ce sa va intereseze ca programul "asa cere" (tampenie mai mare n-am mai auzit pana acum!).
5. Diferenta de plata, conteaza, nu conteaza, el trebuie sa nu i-o ia proprietarului, daca nu are de ce sa o ia. Atunci sa procedeze la fel si cu familia sa sau a presedintelui, daca tot nu conteaza.......!
6. Instiintarea proprietarilor in legatura cu declaratiile pentru subventie trebuia facuta printr-un afis la loc vizibil. Raspunsul si atitudinea lui vadesc aroganta si ignorarea faptului ca printre atributiile lui este si a se ocupa de la un capat la altul de problema subventiilor la incalzire pentru acei proprietari carora le era destinat programul de subventionare.
In concluzie, faceti presiuni pe presedintele asociatiei, impreuna cu alti proprietari care va impartasesc punctul de vedere, sa-i ceara administratorului sa-si indeplineasca atributiile asa cum scrie la lege sau sa-l demita si sa angajeze altul.
Daca presedintele va ignora cererea, atunci tot legal il puteti inlocui si pe acesta - pe presedinte-, printr-o adunare generala pe care o puteti convoca pe baza unui tabel semnat de 20% din totalul proprietarilor.
Am revenit cu datele exacte, asa cum apar ele afisate.Precizez ca toate apartamentele de pe scara detin centrale proprii de apartament.
Cheltuieli/cota-parte : salarii+indemnizatii-1,83;contributii asigurari-0,36;servicii asociatie-0,84;consumabile-0,18.Total-3,21.
Cheltuieli/nr. persoane : personal curatenie-2,07;contributii asigurari-0,30;lumina scara-1,36;pierderi apa-2,04.Total-5,77.
Nr. persoane scara-55.Total cheltuieli o persoana-8,98?
La apartamentul meu apare astfel (suntem 2 persoane):
Cheltuieli dupa persoana-17,96
Cheltuieli/cota parte-3,50?
Apa-33,33
Salubritate-12
Total-66,80
Poate nu este nimic in neregula si nici nu vreau sa fiu carcotasa, dar lista se afiseaza rar(la 3,4 luni) si apar ceva diferente de la o luna la alta, desi consumul de apa e acelasi.Intreband de unde apare diferenta,raspunsul : s-a scumpit apa(din doua in doua luni?) sau, sunt pierderi mari de apa.
Doamna, ce ne aratati aici este asa o brambureala....pe care eu n-am mai vazut-o in viata mea!
Acest administrator ori e batut in cap, ori vrea sa va pungaseasca, ori e foarte imprastiat.
Acum va spun ce cheltuieli se impart si apoi faceti Dv. socoteala pentru ce aveti acolo pe liste ca eu nu inteleg din harababura asta nimic. Dupa lege cheltuielile se impart asa:
- cheltuieli pe numar de persoane: gaze, electricitatea, salubrizarea, apa (daca nu este contorizare la nivel de apartament).
- cheltuieli pe cota-parte indiviza: salariile (toate), ascensor, reparatii si lucrari de intretinere, interfon, caldura (daca nu exista contorizare la nivel de apartament);
- cheltuieli pe consum: apa, caldura, gaze (daca exista, pentru fiecare categorie, contorizare)
** pierderile de apa se impart dupa cum se hotaraste in fiecare asociatie, in functie de cota-parte indiviza, numar de persoane sau proportional cu consumul.
Astea sunt, in mare, felul in care se impart facturile.
Va multumesc de raspuns.Nu ma mira sa fie o harababura totala.Domnii de la administratie sunt vechi in functie si nimeni nu sufla in fata lor.Totusi, o mana de oameni a avut curajul sa se separe, formandu-si asociatia proprie, fapt ce s-a soldat cu un scandal monstru si cu descoperirea multor nereguli(presedintele nostru de asociatie e ,in continuare, ilegal in functie , desi am atras atentia in scris asupra acestui lucru, mergand pana la primarie).
Buna ziua..citind mesajele dumneavoastra cu privire la cheltuiele cota-parte indiviza,as vrea sa imi ajut soacra intr-o problema asemenatoare....in fiecare an incepand de la 1 Martie si pana la 1 Noiembrie,"pasaseste" apartamentul din Iasi,pentru a se retrage la casa de la tara.In urma unei cereri formulate pe proprie raspundere este scoasa de la asociatia de proprietari,dar doamna presedinta o"obliga"sa plateasca salariile angajatilor de asociatie(presedinte,casier,femeie de serviciu).In concluzie,as vrea sa va intreb daca este logic si legal asa ceva...va multumesc anticipat pt timpul acordat citirii mesajului,si eventualul raspuns.