avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela pentru persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela pentru persoana cu handicap

Buna ziua,sunt din Timisoara si am o fata cu handicap grav, majora; de cativa ani ni se cere asistentilor personali,parinti, sa facem tutela pt.ei , ni se spune ca asa e bine nu ni se explica clar de ce si ni se spune ca daca nu facem ni se vor taia salariile,iar banii de concediu vin pe numele persoanei cu handicap si pana acum de 2ani de cand am auzit ca e legea cu banii de concediu, n-au primit decat cei cu copii minori sau cei care au facut tutela,eu de exemplu nu am locuinta proprie nici bunuri personale prea multe(caci am inteles ca pe cei de la asistenta sociala,ai intereseaza si asta),iar fata mea este pe numele meu de fata si eu m-am recasatorit.Asdori daca se poate sa-mi spuna cineva autorizat daca este obligatorie tutela si ce implica ea cu avantaje si dezavantaje...va multumesc.---raspunsul care l-am primit nu se refera la persoana cu handicap adulta,si daca e obligatorie tutela
---mai astept raspuns mai explicit,caci din raspunsul primit nu mi s-a lamurit problema,multumesc---
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
DinaOlivia, utilizator
Cel mai recent răspuns: lora77 , utilizator 11:01, 20 Iunie 2008
Art. 40.- (1)Tutela se instituie în situatia în care ambii parinti sunt decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau disparuti, precum si în cazul în care, la încetarea adoptiei, instanta judecatoreasca hotaraste ca este în interesul copilului instituirea unei tutele. (2)Tutela se instituie conform legii de catre instanta judecatoreasca în a carei circumscriptie teritoriala domiciliaza sau a fost gasit copilul. Art. 41.- (1)Pot fi tutori persoanele fizice sau sotul si sotia împreuna, care au domiciliul în România si nu se afla în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege. (2)Persoana fizica sau familia care urmeaza a fi tutore trebuie sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le îndeplineasca pentru a primi un copil în îngrijire. Evaluarea se realizeaza de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul persoanei sau familiei, acordându-se prioritate membrilor familiei extinse a copilului. Art. 42.- (1)Instanta judecatoreasca numeste cu prioritate ca tutore, daca motive întemeiate nu se opun, o ruda sau un afin ori un prieten al familiei copilului, în stare sa îndeplineasca aceasta sarcina. (2)Persoana fizica, respectiv sotii care urmeaza a fi tutori sunt numiti pe baza prezentarii de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului a raportului de evaluare a acestora. Propunerea se va face tinându-se seama de relatiile personale, de apropierea domiciliilor, precum si de opinia copilului. SECTIUNEA a 3-aSanatatea si bunastarea copilului Art. 43.- (1)Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept. (2)Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare, precum si la medicatia adecvata starii sale în caz de boala este garantat de catre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de la bugetul de stat. (3)Organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private cu atributii în domeniul sanatatii sunt obligate sa adopte, în conditiile legii, toate masurile necesare pentru: a)reducerea mortalitatii infantile;
Art. 45.- (1)Copilul are dreptul de a beneficia de asistenta sociala si de asigurari sociale, în functie de resursele si de situatia în care se afla acesta si persoanele în întretinerea carora se gaseste. (2)În cazul în care parintii sau persoanele care au, potrivit legii, obligatia de a întretine copilul nu pot asigura, din motive independente de vointa lor, satisfacerea nevoilor minime de locuinta, hrana, îmbracaminte si educatie ale copilului, statul, prin autoritatile publice competente, este obligat sa asigure acestora sprijin corespunzator, sub forma de prestatii financiare, prestatii în natura, precum si sub forma de servicii, în conditiile legii. (3)Parintii au obligatia sa solicite autoritatilor competente acordarea alocatiilor, indemnizatiilor, prestatiilor în bani sau în natura si a altor facilitati prevazute de lege pentru copii sau pentru familiile cu copii. (4)Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a informa parintii si copiii în legatura cu drepturile pe care le au, precum si asupra modalitatii de acordare a drepturilor de asistenta sociala si de asigurari sociale. Art. 46.- (1)Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire speciala, adaptata nevoilor sale. (2)Copilul cu handicap are dreptul la educatie, recuperare, compensare, reabilitare si integrare, adaptate posibilitatilor proprii, în vederea dezvoltarii personalitatii sale. (3)Îngrijirea speciala trebuie sa asigure dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copiilor cu handicap. Îngrijirea speciala consta în ajutor adecvat situatiei copilului si parintilor sai ori, dupa caz, situatiei celor carora le este încredintat copilul si se acorda gratuit, ori de câte ori acest lucru este posibil, pentru facilitarea accesului efectiv si fara discriminare al copiilor cu handicap la educatie, formare profesionala, servicii medicale, recuperare, pregatire, în vederea ocuparii unui loc de munca, la activitati recreative, precum si la orice alte activitati apte sa le permita deplina integrare sociala si dezvoltare a personalitatii lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela pentru un minor badescucorina badescucorina cum se poate obtine tutela unui minor avand ambii parinti decedati (vezi toată discuția)
Acum am handicap si 2 copii de 8 luni si de 8 ani mitospitea mitospitea Buna ziuna, Numele meu este Maria Florentina Pirvulescu, va scriu in numele sorei mele Dora Gabriela Pocora (32 ani). In luna februarie a fost supusa ... (vezi toată discuția)
O problema delicata ContSters101087 ContSters101087 ma numesc delia m,am 16 ani s am o problema cu familia!parintii mei sun de religie protestanta,eu sunt ortodoxa...........tatal meu continua sa ma oblige sa ... (vezi toată discuția)