avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nume purtat dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nume purtat dupa divort

Va rog, as dori sa stiu, daca in urma unei hotarari de divort ramasa definitiva, se poate ca sotul care a acceptat ca sotia dupa divort sa pastreze numele de casatorie, sa poata ataca aceasta decizie. Adica daca poate cere ca sotia sa revina la vechiul nume si sa nu-i mai poarte numele ! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:43, 24 Iunie 2010
daca v-ati dat acordul ca fosta sotie sa va poarte numele si dupa divort, iar hotararea e definitiva si irevocabila, nu mai puteti reveni asupra deciziei
Imi cer scuze ca intervin, dar daca dupa ce hotararea a ramas definitiva si irevocabila (alta speta) sotia nu isi schimba numele?
Se poate vorbi de savarsirea infractiunii de nerespectarea hotararii judecatoresti?
@Hristu Karamantzaki

Nu e nerespectarea hotararii judecatoresti, dar poate fi fals privind identitatea:)
Va reproduc mai jos ambele infractiuni, conform textului din Codul penal:

Art. 271. - "Impotrivirea la executarea unei hotarari judecatoresti, prin amenintare fata de organul de executare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, iar daca fapta a fost savarsita prin acte de violenta, pedeapsa este de la unu la 5 ani.

Impiedicarea unei persoane de a folosi o locuinta ori parte dintr-o locuinta sau imobil, detinute in baza unei hotarari judecatoresti, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste prin amenintare, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca fapta a fost savarsita prin acte de violenta, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Nerespectarea hotararilor judecatoresti, prin sustragerea de la executarea masurilor de siguranta prevazute in art. 112 lit. c), d) si g), se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Nerespectarea hotararilor judecatoresti, prin neexecutarea, cu rea-credinta, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevazute in art. 714 si art. 715 alin. 2, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Art. 293. - "Prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei asemenea identitati altei persoane, pentru a induce sau a mentine in eroare un organ sau o institutie de stat sau o alta unitate dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza incredintarea unui inscris care serveste pentru dovedirea starii civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fara drept".


Am inteles, multumesc !
@INFORMAT
Daca hotararea a ramas def. si irevoc., doar daca avocatul gaseste vreun motiv de contestatie in anulare sau revizuire mai e o sansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor Cristinica84 Cristinica84 Am inaintat divort,copilul mi-a fost incredintat prin ordonanta presedentiala ,hotararea a ramas definitiva.,el mi-furat copilul si nu ma lasa sa-l vad,ma ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti miki70_is miki70_is Ce se intampla cand debitorul nu respecta hotararea judecatoreasca(sentinta civila definitiva si irevocabile),dupa procedura la instanta conf.art.580/3 ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotarari definitive si irevocabile Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara, Acum 3 ani, am obtinut o hatarare definitiva si irevocabila in proces cu o institutie a statului. Dupa indelungi usi inchise in fata cu mentiunea ... (vezi toată discuția)