avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Comodat sediu infiintare firma pe site onrc ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Comodat sediu infiintare firma pe site onrc inregistrat la fisc!!

Salutare, se pare ca in ultima vreme, daca am lipsit de la ONRC au aparut reguli noi.
Am constatat pe siteul lor in lista cu actele necesare la constituire firma ca si comodatul il vor inregistrat la fisc. As dori sa stiu daca cineva dintre dvs a inregistrat sediul de firma pe comodat fara inregistrare la fisc. De ce sa inregistrezi la fisc un contract cu titlu gratuit? Vor impozit si pe asta? Pe ce mai vor impozit? Pe aerul expirat sau inspirat? Poate le propune cineva.Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs, care sunt sigur ca o sa apara.
Cel mai recent răspuns: Ruxandra Cerbu , Avocat 11:21, 2 Octombrie 2017
Din pacate informatia este reala !!
art 17 din legea 31/1990 s-a modificat prin OUG 54/2010 astfel :

(3) La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;

Modificarile introduse prin OUG 54/2010 vizeaza si cesiunile de parti sociale .

Aveti mai jos modificarile .

Art. XIII.
Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 17
(1) La autentificarea actului constitutiv in cazurile prevazute la art. 5 sau, dupa caz, la darea de data certa a acestuia se va prezenta dovada eliberata de oficiul registrului comertului privind disponibilitatea si rezervarea firmei si declaratia pe propria raspundere privind detinerea calitatii de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) Notarul public va refuza autentificarea actului constitutiv sau, dupa caz, persoana care da data certa va refuza operatiunile solicitate, daca din documentatia prezentata rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1).
(3) La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului:
a) documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;
b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;
c) in cazul in care din certificatul emis potrivit lit. b) rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social, o declaratie pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute la alin. (4).
(4) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.
(5) Informatiile privind calitatea de asociat unic si indeplinirea conditiilor privind sediul social se inregistreaza in registrul comertului pe cheltuiala solicitantului.”
2. La articolul 202, dupa alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (2^1)—(2^4), cu urmatorul cuprins:
“(2^1) Hotararea adunarii asociatilor, adoptata in conditiile alin. (2), se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(2^2) Oficiul registrului comertului va transmite de indata, pe cale electronica, hotararea prevazuta la alin. (2^1) Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
(2^3) Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale. Dispozitiile art. 62 se aplica in mod corespunzator.
(2^4) Transmiterea partilor sociale va opera, in lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art. 62, iar daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii hotararii de respingere a acesteia.”
3. La articolul 203, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati vor fi depuse la oficiul registrului comertului, fiind supuse inregistrarii in registrul comertului potrivit dispozitiilor art. 204 alin. (4).”



Multumesc, e clar, ii intereseaza ca fiscul sa elibereze un certificat ca nu s-a incheiat vreun alt contract pt sediu social, dar stau si ma intreb, daca ar fi fost un alt contract pt sediu social nu stia ONRC?
Eu cred ca miza e alta, vor sa vada cine cu cine incheie comodat, fiindca de gandesc ei, ia uite, in loc sa incheie contract de inchiriere sa plateasca impozit incaseaza "probabil" bani la negru, ia sa vedem noi....

Noroc ca in cazul meu e vorba de parintii asociatului, ce contract de inchiriere ar fi vrut, las' ca le trece.

Se putea solicita un certificat in baza unei cereri, parerea mea, in loc sa inregistrez comodatul acolo.. Sper ca dureaza putin
procedura asta.
Salutari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
ContSters14976, utilizator
Problema la noi este ca fiscul a ajuns sperietoarea natiunii. Nu mai stiu de unde si cum sa ia bani de la populatie. In disperarea lor, guvernantii introduc tot felul de masuri dubioase care in cazul de fata aduc atingere dreptului de proprietate, Ce treaba are fiscul si guvernul cu ce face fiecare cu proprietatea lui. E problema mea daca vreau sa cedez gratuit un imobil. In orice caz, nu vad cu ce ajuta inregistrarea contractului de comodat la fisc si cat de relevant e acel certificat. Fiscul nu are evidenta contractelor de comodat incheiate pana acum si e posibil ca ei sa emita certificatul cu atestarea ca la adresa respectiva nu mai sunt incheiate alte contracte, iar cand ajungi la ONRC sa ti se spuna ca sediul nu este unic. Fiscul nu are evidenta sediilor ci ONRC. Intelegeam daca ONRC cerea autentificarea contratului de comodat, dar sa ceri sa-l inregistrezi la fisc, este o masura aberanta si fara justificare.
Combaterea evaziunii fiscale este o masura aruncata in ochii FMI, nu pentru a ajuta la strangerea de bani la buget. Sa vedeti acum, cu marirea TVA, cine va profita de acest lucru. Daca pana acum marii evazionisti ramaneau cu 19%, acum vor ramane cu 24%. Iar oamenii prosti care mai doresc sa faca afaceri in Romania vor fi plimbati pe drumuri pentru a-si inregistra firmele la ONRC, ca doar ne-am obisnuit sa fim tratati cu toti ca niste infractori, in timp ce marile gauri la buget le fac tot apropiatii si protejatii din sistemul de stat.
E corecta argumentatia lui legalpro, in asteptarea unor reglementari mai normale, nu putem decat sa ne conformam.

Alte discuții în legătură

Schimbare sediu caprice caprice Buna s la ONRC eara, ce fel de acte sunt necesare pt schimbarea sediului social a unei societati? (vezi toată discuția)
Se poate face un contract de comodat pentru un apartament pentru care exista deja un contract de inchiriere a spatiului? cenescu cenescu Se poate face un contract de comodat pentru un apartament pentru care exista deja un contract de inchiriere a spatiului? Este vorba de un contract de ... (vezi toată discuția)
Dovada sediu pfa zallyna zallyna Pentru dovada sediu pfa mai este necesar certificatul si adeverinta de la finante, la fel ca la srl-uri? Sau este suficient un contract de comodat, sau ... (vezi toată discuția)