avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutirea penalitatilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutirea penalitatilor la intretinere

SURSA: adevarul.ro brasov

"Persoanele care au datorii la întreţinere şi au venituri pe membru de familie sub 1.000 lei nu vor mai plăti penalităţi la factura de întreţinere sau utilităţi.

Ca să beneficieze de această lege, adoptată de Camera Deputaţilor, oamenii sunt însă obligaţi să îşi achite facturile restante în termen de maximum un an.

Iniţiatorii legii susţin, în expunerea de motive, că proiectul vine atât în sprijinul populaţiei cu venituri reduse, cât şi al furnizorilor de utilităţi care îşi vor putea recupera mai uşor datoriile.

Există şi voci care spun că legea este discriminatorie şi îi va deranja pe vecinii restaţierilor care îşi plătesc la zi facturile şi care renunţă la alte cheltuieli pentru a nu avea datorii la întreţinere."


SURSA: [ link extern ]

"Doamna Daniela Popa:

"Scutirea pentru plata penalitãþilor la întreþinere"

Prin prezenta declaraþie politicã doresc sã evoc faptul cã împreunã cu mai mulþi colegi din Alianþa PSD+PC, PNL, PD-L ºi Grupul minoritãþilor reprezentate în Parlamentul României am semnat ºi înregistrat la Camera Deputaþilor o propunere legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.230/2007 privind înfiinþarea, organizarea si funcþionarea asociaþiilor de proprietari.

Propunerea legislativã prevede scutirea de la plata penalitãþilor acumulate la întreþinere pentru cetãþenii care îºi achitã datoriile de bazã. Proprietarii care îºi achitã cãtre asociaþiile de proprietari cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a legii, vor fi scutiþi de la plata penalitãþilor pentru suma cu titlu de restanþã. Prin cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiilor de proprietari se înþelege datoria cu titlu de bazã fãrã suma rezultatã din penalitãþi. Aceste prevederi se aplicã ºi chiriaºilor care deþin spaþiu locativ în baza unui contract de închiriere cu administraþia localã, centralã sau orice instituþie a statului. Aceste reglementãri sunt valabile pentru familiile cu un venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv persoanã singurã, ce nu depãºeºte suma de 600 ron. Sumele cu titlu de penalitãþi datorate cãtre asociaþiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate ºi din obligaþiile contractuale, cu titlu de penalitãþi, existente între asociaþiile de proprietari ºi societatea furnizoare de servicii.

În condiþiile unei crizei economice tot mai acute, o asemenea iniþiativã este de un real ajutor pentru cei care înregistreazã restanþe la plata întreþinerii. Reducerea activitãþii economice genereazã scãderea veniturilor populaþiei, iar devalorizarea monedei naþionale determinã creºterea sumelor la facturile de utilitãþi. În aceste condiþii, se înregistreazã foarte mulþi restanþieri la plata întreþinerii, care sunt copleºiþi nu doar de aceste restanþe, dar mai ales de penalizãrile ce se acumuleazã."

Scutirea de la plata acestor penalitãþi este necesarã ºi beneficã pentru cei care se aflã într-o asemenea situaþie dramaticã ºi s-ar putea totodatã evita un posibil blocaj. De aceea, consider cã trebuie fãcut tot posibilul ca aceastã propunere legislativã sã fie dezbãtutã ºi votatã cu celeritate.



Sper sa nu fi inteles gresit dar...

1. Din start, parerea mea este ca rezultatul va fi un blocaj mai mare si asta pentru ca restantele asociatiilor genereaza si majorari nu numai penalitati. In general furnizorii percep in prima instanta majorarile;
2. Ce se intampla in cazul in care o asociatie reuseste sa-si achite toate datoriile si nu are facturi de majorari/penalitati? De unde se mai scad penalitatile?
Nu cumva ar trebui sa nu mai platim la timp acolo unde stim ca avem restantieri?
3. Legat de punctul 2.
- incorect fata de cei care platesc si au fondul de rulment la zi. Incorect pentru ca acei bani blocati in fondul de rulment risca sa nu mai produca nimic. Acum de bine de rau produc bani, asemeni unei dobanzi bancare, bani cu care se pot face imbunatatiri sau macar acopera cheltuieli administrative (gen rechizite si materiale pentru curatenie)
- tot incorect fata de aceeasi buni platnici pentru ca vor fi obligati sa suporte protectia sociala pe cheltuiala lor. VI se pare normal?
4. N-am inteles care este avantajul furnizorului. Nu vad nici unul.

Sa nu ma intelegeti gresit. Cunosc cazuri in care chiar nu au cu ce platii, dar tot vin si dau cate o farama. Ce ne facem cu cei care isi beau banii?

Intrebari:
1. La ora asta eu ma incadrez ca venituri in ceea ce vor sa faca domnii nostri parlamentari. Ce-ar trebui sa fac? Sa nu mai fiu la zi cu intretinerea si timp de 12 luni sa tin banii in banca??? Nu vi se pare absurd?

2. Prin legea 230/2007 asociatiile pot percepe penalitati dar nu se spune nimic de majorari. Poate o asociatie de proprietari sa perceapa majorari in urma unei decizii a comitetului executiv? Parca ar merge :hm:
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:08, 8 Decembrie 2010
Este vorba doar despre un proiect si se refera la cei care au venituri sub 1000 de lei per familie.
1. Personal voi trata acest subiect ca pe un zvon raspandit mai degraba de cei care isi doresc sa nu mai plateasca aceste penalizari, iar pana cand acel proiect, propunere de lege sau ce-o fi el nu se va publica in Monitoru Oficial n-avem ce discuta.

2. Adica vreti sa spuneti, @Radracones, ca majorarile s-ar calcula altcumva decat penalizarile? Adica n-ar fi penalizari? Si de ce s-ar schimba denumirea de penalizare cu majorare? Pare mai soft? Haideti, zau, ne furam caciula? Ca-i zice penalizare sau majorare, nu tot o plata in plus este pentru ceea ce n-ai platit la timp? E o gluma si eu am luat-o in serios?

Iar chestia cu "o mai rapida recuperare a restantelor" mi se pare cel mai hazliu si mai prostesc argument din cate am auzit pana acum. Ce-are penalizarea cu prefectura? :)) D-aia nu platesc restantierii intretinerea....ca au penalizari?!? Haida-deh! :))


Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
elga50, moderator
Buna dimineata,penalizari sau majorari tot bani in plus de platit catre furnizorii de utilitati,de ex.firma RADET,din BUCURESTI,penalizarile care sunt aplicate si incasate le-ar plati si ei mai departe la TERMOELECTRICA, catre aceasta firma au datorii mari,daca s-ar analiza mai amanuntit s-ar vedea la prima mana ce fac cu ele,no comment,existand in legislatie ,ca orice firma poate aplica penalizari de intarziere a platilor.
Penalizarile sunt sume egale cu nivelul dobanzii datorate ptr.neplata la termen a obligatiilor bugetare,reglementate prin legislatia in vigoare.
in cazul cand nu platesti anumite sume catre bugetul de stat se aplica penalizari de intarziere plus majorari.
Sa speram ca din cauza crizei,guvernul nu se va gandi invers sa mareasca cuantumul,pentru a strange bani mai multi la bugetul de stat,avand in vedere ca de la pensionari nu mai iau nimic.
Apropo,cu multi ani in urma,pe vremea lui ILIESCU,a fost data o lege in care daca plateai toate restantele pana la sfarsitul anului,penalizarile erau prescrise si nu s-au mai incasat de catre RADET,cine a reusit ca asociatie sa ajunga cu plata la zi,au avut de castigat atunci.
Asociatiile nici nu au de castigat, nici de pierdut daca primesc penalizari de la furnizori pentru neplata facturilor. Proprietarii restantieri sunt aceia care au de pierdut, pentru neachitarea cotei de intretinere.

Iar restantierii care ajung sa plateasca penalizari sunt in cea mai mare parte, covarsitoare majoritate, persoane care neglijeaza, nu vor sau nu le plac ochii administratorului sau se cearta cu presedintele.
Oamenii cu venituri mici, pensionarii cu pensii modeste sunt primii care isi achita intretinerea. Pentru acesti oameni, pe langa teama de a ramane restant si a nu mai putea plati o suma mai mare mai tarziu, este si o rusine de a se vedea, de a-i vedea ceilalti pe lista ca restantieri.
Asa ca ar fi o greseala scutirea de penalizari. Nu ar face decat sa se dea un exemplu rau celorlalti, ar duce la inselatorie, in cazul unui plafon de venituri, asa cum se intampla de ani de zile cu subventia la caldura.
scrichy a scris:
Apropo,cu multi ani in urma,pe vremea lui ILIESCU,a fost data o lege in care daca plateai toate restantele pana la sfarsitul anului,penalizarile erau prescrise si nu s-au mai incasat de catre RADET,cine a reusit ca asociatie sa ajunga cu plata la zi,au avut de castigat atunci.

Nu a existat o asemenea lege aplicabila si asociatiilor de proprietari. Au fost reglementari in baza carora s-au operat esalonari, anulari de datorii, anulari de taxe si contributii datorate, de penalizari, numai intre regiile autonome si/sau intre acestea, stat si alte intreprinderi. Dar asocaitiile de proprietari nu intrau in aceste prevederi si cu atat mai putin restantierii catre asociatiile ce proprietari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)