avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutirea penalitatilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutirea penalitatilor la intretinere

SURSA: adevarul.ro brasov

"Persoanele care au datorii la întreţinere şi au venituri pe membru de familie sub 1.000 lei nu vor mai plăti penalităţi la factura de întreţinere sau utilităţi.

Ca să beneficieze de această lege, adoptată de Camera Deputaţilor, oamenii sunt însă obligaţi să îşi achite facturile restante în termen de maximum un an.

Iniţiatorii legii susţin, în expunerea de motive, că proiectul vine atât în sprijinul populaţiei cu venituri reduse, cât şi al furnizorilor de utilităţi care îşi vor putea recupera mai uşor datoriile.

Există şi voci care spun că legea este discriminatorie şi îi va deranja pe vecinii restaţierilor care îşi plătesc la zi facturile şi care renunţă la alte cheltuieli pentru a nu avea datorii la întreţinere."


SURSA: [ link extern ]

"Doamna Daniela Popa:

"Scutirea pentru plata penalitãþilor la întreþinere"

Prin prezenta declaraþie politicã doresc sã evoc faptul cã împreunã cu mai mulþi colegi din Alianþa PSD+PC, PNL, PD-L ºi Grupul minoritãþilor reprezentate în Parlamentul României am semnat ºi înregistrat la Camera Deputaþilor o propunere legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.230/2007 privind înfiinþarea, organizarea si funcþionarea asociaþiilor de proprietari.

Propunerea legislativã prevede scutirea de la plata penalitãþilor acumulate la întreþinere pentru cetãþenii care îºi achitã datoriile de bazã. Proprietarii care îºi achitã cãtre asociaþiile de proprietari cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a legii, vor fi scutiþi de la plata penalitãþilor pentru suma cu titlu de restanþã. Prin cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiilor de proprietari se înþelege datoria cu titlu de bazã fãrã suma rezultatã din penalitãþi. Aceste prevederi se aplicã ºi chiriaºilor care deþin spaþiu locativ în baza unui contract de închiriere cu administraþia localã, centralã sau orice instituþie a statului. Aceste reglementãri sunt valabile pentru familiile cu un venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv persoanã singurã, ce nu depãºeºte suma de 600 ron. Sumele cu titlu de penalitãþi datorate cãtre asociaþiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate ºi din obligaþiile contractuale, cu titlu de penalitãþi, existente între asociaþiile de proprietari ºi societatea furnizoare de servicii.

În condiþiile unei crizei economice tot mai acute, o asemenea iniþiativã este de un real ajutor pentru cei care înregistreazã restanþe la plata întreþinerii. Reducerea activitãþii economice genereazã scãderea veniturilor populaþiei, iar devalorizarea monedei naþionale determinã creºterea sumelor la facturile de utilitãþi. În aceste condiþii, se înregistreazã foarte mulþi restanþieri la plata întreþinerii, care sunt copleºiþi nu doar de aceste restanþe, dar mai ales de penalizãrile ce se acumuleazã."

Scutirea de la plata acestor penalitãþi este necesarã ºi beneficã pentru cei care se aflã într-o asemenea situaþie dramaticã ºi s-ar putea totodatã evita un posibil blocaj. De aceea, consider cã trebuie fãcut tot posibilul ca aceastã propunere legislativã sã fie dezbãtutã ºi votatã cu celeritate.



Sper sa nu fi inteles gresit dar...

1. Din start, parerea mea este ca rezultatul va fi un blocaj mai mare si asta pentru ca restantele asociatiilor genereaza si majorari nu numai penalitati. In general furnizorii percep in prima instanta majorarile;
2. Ce se intampla in cazul in care o asociatie reuseste sa-si achite toate datoriile si nu are facturi de majorari/penalitati? De unde se mai scad penalitatile?
Nu cumva ar trebui sa nu mai platim la timp acolo unde stim ca avem restantieri?
3. Legat de punctul 2.
- incorect fata de cei care platesc si au fondul de rulment la zi. Incorect pentru ca acei bani blocati in fondul de rulment risca sa nu mai produca nimic. Acum de bine de rau produc bani, asemeni unei dobanzi bancare, bani cu care se pot face imbunatatiri sau macar acopera cheltuieli administrative (gen rechizite si materiale pentru curatenie)
- tot incorect fata de aceeasi buni platnici pentru ca vor fi obligati sa suporte protectia sociala pe cheltuiala lor. VI se pare normal?
4. N-am inteles care este avantajul furnizorului. Nu vad nici unul.

Sa nu ma intelegeti gresit. Cunosc cazuri in care chiar nu au cu ce platii, dar tot vin si dau cate o farama. Ce ne facem cu cei care isi beau banii?

Intrebari:
1. La ora asta eu ma incadrez ca venituri in ceea ce vor sa faca domnii nostri parlamentari. Ce-ar trebui sa fac? Sa nu mai fiu la zi cu intretinerea si timp de 12 luni sa tin banii in banca??? Nu vi se pare absurd?

2. Prin legea 230/2007 asociatiile pot percepe penalitati dar nu se spune nimic de majorari. Poate o asociatie de proprietari sa perceapa majorari in urma unei decizii a comitetului executiv? Parca ar merge :hm:
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:08, 8 Decembrie 2010
elga50 a scris:

1. Personal voi trata acest subiect ca pe un zvon raspandit mai degraba de cei care isi doresc sa nu mai plateasca aceste penalizari, iar pana cand acel proiect, propunere de lege sau ce-o fi el nu se va publica in Monitoru Oficial n-avem ce discuta.

2. Adica vreti sa spuneti, @Radracones, ca majorarile s-ar calcula altcumva decat penalizarile? Adica n-ar fi penalizari? Si de ce s-ar schimba denumirea de penalizare cu majorare? Pare mai soft? Haideti, zau, ne furam caciula? Ca-i zice penalizare sau majorare, nu tot o plata in plus este pentru ceea ce n-ai platit la timp? E o gluma si eu am luat-o in serios?


1. E drept ca fara publicarea in Monitorul Oficial e apa de ploaie dar doamna respectiva sustine ca propunerea legislativa a fost adoptata iar Camera Deputatilor este camera decizionala ceea ce inseamana, daca nu gresesc, ca in cele din urma minunatia o sa ajunga si in Monitor.

2. Cred ca nu m-am facut inteles :belay:
Idea e urmatoarea... daca intra in vigoare aceasta propunere, in anumite situatii, asociatiile vor pierde penalitatile devenind sponsori in protectia sociala a celor cu datorii. Pentru a contracara o asemenea masura ma gandesc ca se poate specula intre cei doi termeni, penalitati si majorari, pentru ca daca tin eu bine minte sunt doua lucruri diferite. Un furnizor poate percepe majorari de intarziere la plata la care poate adauga penalitati pentru neplata. La ora asta asociatiile percep penalitati pentru neplata dar legea nu spune nimic de majorari. :D
Cu alte cuvinte se poate modela aceasta problema incasand in loc de 0,2%/zi penalitati, un procent de 0,1%/zi majorari la intarziere la care sa se adauge 0,1%/zi penalitati si astfel asociatia sa mai recupereze macar 0,1%. E doar un exemplu care nu stiu inca daca legal este posibil.
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
In legea 230/2007 nu se pomeneste decat de penalizari. Nu exista nicaieri, nici macar la furnizori, termenul de majorari. Eu zic sa nu facem analize semantice ale unor termeni care in practica inseamna acelasi lucru.
Cand modificare aceea va ajunge in Monitorul Oficial o sa stim ce si cum.
Plus ca in legislatia noastra nu este permisa retroactivitatea.

Evident ca in acest caz asociatia s-ar transforma in vector de protectie sociala, ceea ce ar fi o porcarie care ar extinde neplata facturilor si la cei care acum, de bine, de rau, isi platesc intretinerea.

Asa o legitimare a smecheriei e cea mai mare porcarie care s-ar putea face asociatiilor de proprietari, care si-asa abia isi trag sufletul sa se mentina pe linia de plutire cu platile la furnizori. Dupa mine, aceasta porcarie s-ar adauga la premiza sumbra ca in iarna multe blocuri vor fi taiate de la apa calda si caldura. Se asteapta o crestere a restantelor. Intotdeauna micii proprietari profita de cate o criza de oricare ar fi ea ca sa se sustraga de la plata intretinerii. Procesele merg greu, administratorii nu stiu sa intocmeasca documentele pentru procese...si furnizorii vor banii. Asa ca ne paste ghetto-izarea blocurilor.....Si acum, colac peste pupaza ar mai veni si tampenia asta, iarasi o pomana electorala!

Asa am ajuns acum ca munca cinstita si cu sudoare sa fie impartita si celor care freaca menta si asteapta para-malaiata in gura lu' natafleata...tot asa, din pomeni electorale, in pomeni electorale, an de an. Si ne mai comparam cu Germania sau Franta sau mai stiu eu care tara!!!!! Pai cum naibii sa progresam?!? Bine ca dam vina pe hotii ai mari!. Ca parca astia mici au vreun cusur!!!!!
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
elga50, moderator
Da, am gasit legea pe site-ul Camerei Deputatilor. Este trimisa spre promulgare. Contine 2 articole in care se precizeaza cum se folosesc veiturile asociatiei si scutirea de penalizari a persoanelor cu venituri sub 1000 lei, daca-si platesc debitele resrtante in mai putin de un an. Este prevazut acolo si faptul ca asociatia, la randul ei este scutita de acele penalizari, datorate catre "societatea furnizoare de servicii" - formulare derutanta.
Trebuie sa asteptam promulgarea si publicarea in monitorul oficial. Probabil o sa avem si ceva norme de aplicare.
Poate ca acesti restantieri trebuie sa faca dovada veniturilor printr-o declaratie de venituri sau pe baza unui document de la finante....
Stiti cum ar veni asta? Un proprietar cu acest venit mai mic de 1000 lei sta un an de zile si nu plateste, isi foloseste banii la te miri ce sau si-i economiseste la banca, vine la termenul scadent si achita cu .....penalizari ioc!. Adica mai face de un mic pesches din dobanda. Si din acestia vor fi foarte multi!
Intre timp asociatia isi da duhul pe altarul administrarii condominiului.




Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
elga50, moderator
@elga50 citat " sa am ajuns acum ca munca cinstita si cu sudoare sa fie impartita si celor care freaca menta si asteapta para-malaiata in gura lu' natafleata...tot asa, din pomeni electorale, in pomeni electorale, an de an. Si ne mai comparam cu Germania sau Franta sau mai stiu eu care tara!!!!! Pai cum naibii sa progresam?!? Bine ca dam vina pe hotii ai mari!. Ca parca astia mici au vreun cusur!!!!! "

Draga doamna...1..in primul rand nu aveti de unde sa stiti ce freaca fiecare,sau ce asteptari are..iar termenul "munca cinstita si sudoare "pare cam comunist ..nu credeti? .2.Intre Germania si Franta e o diferenta,iar intre cele doua si romania e 180 de grade diferenta. 3.Incercati sa nu mai fiti purtatorul de cuvant al maselor.Daca dvs traiti mai bine,asta nu inseamna ca cei care o duc mai prost, ar trebui sa crape.Dupa dvs sunt destui "coate goale care is buni numai sa incurce coloanele oficiale" observ.....4. Hotii cei mari exista.Sunt cei care nu fac atata galagie,de fapt nu prea auzi de ei decat cand dau cate un tun.Dar dupa dvs astia mici is capu rautatilor si nu hotii cei mari.de fapt aveti mare dreptate.Pentru ca astia micii sunt prinsi repede,aia marii ..pai trebuie sa avem politie ..mana de fier ca sa poata fi prinsi.

Si referitor la topic: Daca am 1500 ron de plata ok? ma duc si platesc 400 de ron.... De ce se spune ca de fapt platesc penalitatile intai? pentru ca penalitatea e un element aplicat unei sume de baza... deci ianuarie suma X +pen Y (x) februarie Suma X-400 + pen aplicata sumei initiale - 400 ... Eu asa stiu ca se aplica.Citeam mai sus cum ca intai se lichideaza penalitatile dupa care suma de baza.Pai in acest fel ...varianta ar fi sa platesti integral...Se elimina ratele..Pentru ca oricum ai face suma se mareste constant. E aritmetic calculul.Voi studia mai in amanunt...Pana atunci va rog ,cine poate sa imi spunadaca am dreptul sa solicit administratorului un tabel cu restantele mele esalonate si cum s-a aplicat penalitatile...si in ce mod pot face asta? Vreau sa stiu exact de unde vin acele penalitati .Altfel spus ...banui ca admin-u ma cam incarca..

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)