klehus a scris:
L-am citit cu mare atentie; de altfel, pe langa faptul ca judecatorii de la CC au votat neconstitutionalitatea masurilor, cred ca a fost unul care mi-a ridicat nedumeririle prezentate mai sus.
Ma intreb cum de este posibil sa se voteze constitutionalitatea unei legi?! (dar asta face subiectul altei discutii)
Rolul CCR este tocmai acesta: de a analiza / hotari constitutionalitatea legilor, CCR fiind "gardianul legislativ", Constitutia are suprematie in ierarhia legilor, nu se poate ca o lege sa "treaca" deasupra Constitutiei.
Interpretarea legii o face fiecare judecator in parte, in functie de cum "vede" acesta textul respectiv al legii.
Si la modul general vorbind, se stie ca, cu cit o lege (indiferent ca este constitutionala, organica sau ordinara) lasa posibilitatea mai multor interpretari, dovedeste slaba calitate a legiuitorului.
Legea trebuie sa fie: clara, concreta, precisa... Astfel incit legea sa nu devina un instrument pe care sa-l folosesca fiecare dupa bunul sau plac, ci numai in scopul in care a fost adoptata.