avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Protecþia datelor cu caracter personal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Protecþia datelor cu caracter personal

in romania se spune ca functioneaza protecţia datelor cu caracter personal . cat de legal este cazul in care o banca trimite un dosar de imprumut impreuna cu toate datele cu caracter personal catre o firma de recuperatori ?
Cel mai recent răspuns: Angela Tatu , Consilier juridic 17:47, 28 Iunie 2010
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile legii 677/ 2001 actualizata, art. 5, alin.(1), consider ca aceasta situatie( dealtfel des intalnita in practica bancara de creditare) este una abuziva . In acest sens va sfatuiesc sa sesizati Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal si BNR( ca organ central de supraveghere).
De asemeni sesizati si banca creditoare in acest sens, solicitand totodata si aplicarea prevederilor OUG 50 / 2010.
Toate aceste trei sesizari le veti inainta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, iar "firmei de recuperari" va sfatuiesc sa nu- i mai raspundeti sub nici o forma.
Cu stima !
depinde pt ce v-ati dat acordul (ce date sa fie prelucrate si in ce scop) cand ati semnatul cu banca
~ Conținut șters la cerere ~
predarea datelor catre firma de recuperare nu este ilegala deoarece exista un contract intre cele 2 parti si -in fapt - nu sunt predate datele ci contractele de credit. In plus, aproape toate vabcile si firmele de recuperare serioase (si care lucreaza cu debitori persoana fizica) sunt inregistrate ca operatori de date personale.
Atata timp cat banca este inregistrata ca si operator de date personale la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Carcater Personal, nu au de ce s ava ceara acordul dumneavoastra pentru transmiterea datelor dumneavoastra catre terti. In formularul de notificare facut catre ANSPDCP, operatorul de date cu caracter personal este obligat sa informeze cu privire la destinatia datelor personale colectate. Singurul lucru pe care il puteti face, in cazul in care banuiti ca banca a utilizat abuziv datele dumneavoastra, este sa faceti o notificare catre ANSPDCP prin care sa formulati o interogare asupra cazului dumneavoastra, respectiv daca banca are dreptul de a transmite datele dumneavoastra personale catre firma de reuperatori.
Sincer ma indoiesc ca o banca nu si-ar lua totusi toate masurile de precautie legale pentru protectia datelor. Pe documentele operatorului se inscrie de regula urmatoare nota: " Operator de date cu carcater personal, inregistrat cu nr....."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmitere revisal lenareg lenareg Pentru transmiterea REVISALULUI este necesara inregistrarea la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor? (vezi toată discuția)
Cesionarea creditului de catre banca la recuperatori unomnecajit unomnecajit Buna ziua! Am (avut) un credit la cea mai.....banca. Cand am fost sa achit rata mi s-a spus ca nu mai am credit.... Cu chiu cu vai am aflat ca m-au vandut, ... (vezi toată discuția)
Copie dupa cartea de identitate la pensiuni AntiSecretare AntiSecretare Am fost la o pensiune din Cluj-Napoca si mi s-a cerut cartea de identitate. Dar nu au fost notate doar datele, ci i s-a facut o copie (nu am vazut copia, nu ... (vezi toată discuția)