avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa - dupa data de 1 Iulie
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa - dupa data de 1 Iulie

pe langa serviciul pecare il am zilnic 8 ore mai am si un PFA deoarece lucrez partt-time la provident ca altfel nu te accepta si nu stiu cum o sa fac dupa data de 1 iulie,stie cineva ce se aude cu pfa-urile? platesc impozit 10% retine la sursa
Cel mai recent răspuns: cpatenta , utilizator 19:47, 13 Iulie 2010
deci sa inteleg ca nu am o activitate dependenta si nici nu ma incadrez la activitatea profesionala ,deoarece este comerciala inseaman ca nu platesc contributii....?asa am inteles , dvs cum considerati?
Criteriile de clasificare a unei activitati dependende din noul cod fiscal se identifica aproape in totalitate cu "bunul simt". Noi nu avem de unde sa stim ce activitati desfasurati dumneavoastra. Daca propria dumneavoastra logica va spune ca sunt dependente asa sunt, daca nu, atunci sunt independente. Nu va legati de activitate ca profesie. Orice activitate prestata de un pfa, indferent de profesit, medic, notar, comercial, servicii, etc poate sa fie considerata atat independenta cat si dependenta, in functie de natura relatiei cu beneficiarul de servicii(platitorul de venit). Chiar si acelasi pfa, poate sa presteze si activitati dependente(cu anumiti beneficiari) cat si activitati independente cu altii.
Eu prestez servicii (ca PFA) de consultanta (domeniul IT). Atunci cand am un contract, il inchei de regula pe cateva luni, atat dureaza un proiect. Folosesc masina mea (dar o am pe nume personal, nu pe PFA), laptopul meu (cumparat tot pe nume personal si nu PFA), lucrez de acasa (sediul social) , nu inteleg de ce pot fi incadrat la activitate dependenta.

Legea este o aberatie din punctul meu de vedere, mai ales prin punctul f "orice alte elemente..." care lasa loc de interpretari si abuzuri.
Este foarte corect ce a spus "grandanat".
EXEMPLU de posibila reancadrare activitate independenta in activitate dependenta:
"un salariat angajat zidar la o firma isi deschide un PFA pentru activitatea de prestari servicii in constructii ( activitati de zidarie), renunta la calitatea de salariat si are un singur contract pe PFA cu firma la care a fost salariat, lucrand tot aici cu uneltele firmei (mistrie, cancioc, roaba, etc.) singura diferenta este ca banii pe care-i primea in calitate de salariat ii va primi acum pe PFA taind o factura pe luna la o valoare bruta care sa fie echivalenta cu venitul lui net ca si salariat pe vremea cand avea aceasta calitate fata de firma."
.........................
Referitor la ce spune "stofarius", sunt de acord cu acesta, litera f) din OUG 58/2010 este inspaimantatoare, lasa contribuabilul la mana organului de control. Iar organul de control de multe ori nu are capacitatea de a intelege fenomenul economic ( spun asta pentru ca sunt multi cei care dimensioneaza amenda dupa marimea cifrei de afaceri lucru consfintit, spre exemplu , chiar si prin Legea nr.82/1991 rep. a contabilitatii, iata ce spune art.42.:
"Art. 42
(1) .........Criteriile în funcţie de care se stabileşte nivelul amenzii se corelează cu nivelul cifrei de afaceri, după caz."

Concluzionand, daca legiuitorul accepta dimensionarea amenzii in functie de marimea cifrei de afaceri, ce le mai putem cere organelor fiscale chiar si in situatia in care ele sunt de buna credinta ? Mai ales cand au la indemana litera f) din OUG 58/2010 ?

NOTA:
pentru a fi mai clar fata de aprecierea referitoare la L82/1991 rep.( cu cifra de afaceri) mentionez ca , este deja un truism faptul ca, o firma poate sa aiba o cifra de afaceri mica, mare sau foarte mare si totusi sa fie pe pierdere ! Si atunci de unde va plati o amenda dimensionata in functie de cifra de afaceri? E ce sa-i faci d'ale Parlamentului ! ( Daca mai traia nenea IANCU ar fi spus D'ale carnavalului ! Si nu mai avea nevoie sa inventeze pe Pampon, Didina Mazu, Cracanel, etc. ei s-au reinventat deja de 20 de ani incoace !)
Eu am CM cu o firma. In paralel, am si un contract ca PFA cu o alta firma. Pe acest al doilea contract lucrez de acasa, utilizez mijloacele mele (PC, sediu, abonament internet etc)

Daca statul ma pune sa platesc acelasi impozit pe PFA ca si angajat, mai bine renunt. As ajunge sa muncesc tot pentru .... stat, mai bine imi iau timpul respectiv pentru mine.

Acum, alt scenariu, daca as avea pe langa CM, contract pe PFA cu alte 2 firme sa zicem, as fi dependent la final de 3 firme? De cea cu care am CM, si de cele 2 unde am colaborararile?

Sunt vremuri grele, avem credite, prin urmare muncim sa le platim, ca nu vad alta cale. Dar statul vine si iti da in cap, si te baga mai rau in xxhat si la final esti si o cifra in randul celor care nu-si platesc creditele :)

Alte discuții în legătură

Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)