Am citit cu atentie postul acesta, am citit si proiectul de HG cu normele metodologice de aplicare pe care l-am gasit aici
[ link extern ]
si marturisesc ca am ramas foarte nedumerit in continuare.
Daca unul din specialistii prezenti aici care a inteles mai bine fenomenul de munca dependenta, ca aici ma voi incadra reuseste sa ma lamureasca as fi recunoscator.
Iata cazul meu:
Sunt medic specialist. Pe data de 1 iunie 2010 am inceput discutiile cu o clinica in vederea unei colaborari. Ei doreau numai colaborare cu PFI, nu angajare cu CIM. La vremea respectiva eram angajat cu CIM la o alta clinica. Am inceput sa studiez toate chestiunile legate de profesii liberale, inregistrare la ANAF, conta in partida simpla, s.a.m.d. Mi-am facut niste calcule pe baza carora am negociat cu noua clinica venitul brut pe care ei mi-l vor plati. Am batut palma pe la mijlocul lui iunie cand mi-am dat si preavizul pentru demisia de unde lucram cu CIM. Intre timp guvernantii nostri inteligenti au dat acea ordonanta de modificare a Codului Fiscal si mi-au cam dat peste cap toate socotelile si negocierile.
De la 1 iulie lucrez la noua clinica si nu stiu inca cat o sa castig, dar am impresia ca mai putin decat castigam pana acum. E activitate dependenta dupa definitia din Codul Fiscal.
Acum incep intrebarile:
1. Daca eu am negociat un venit brut de, sa zicem, 5.000 ron/luna, acesta va fi asimilat unui venit salarial brut?
2. Va trebui sa plateasca clinica partea angajatorului de contributii la asig. sociale si eu partea mea? Inteleg din alte posturi ca art. 3 din OUG care zice ca platitorul de venit calculeaza, retine si vireaza la bugetul de stat nu s-ar aplica in cazul meu. Corect?
3. Unde intra in ecuatia asta cheltuielile deductibile (autoturismul pe care intentionam sa-l achizitionez pe PFI, instrumentar, carti, instruire care conform negocierii cu clinica le suport eu, etc)
4. Mai e cazul sa tin contabilitate in partida simpla
5. Cum s-ar efectua plata venitului respectiv. Daca eu emit o factura de 5.000 ron/luna, ei vor calcula partea lor de contributii si nu imi vor plati factura in intregime?
Nu vreau sa comentez aici cat de corecte sunt noile reglementari. Sunt suparat numai de faptul ca am facut niste calcule dupa legislatia in vigoare la acea vreme, pe care am citit-o cu atentie, inclusiv acel articol 4 din Codul Fiscal care zice ca orice modificare se aplica in anul urmator, am negociat ceva pe baza acelor calcule si mi-am dat demisia de la vechiul loc de munca, ca sa ma trezesc dupa cateva zile ca se schimba totul. Pai sa nu-ti vina sa-i dai cu capul de pereti pe incompetentii astia?