avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa - dupa data de 1 Iulie
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa - dupa data de 1 Iulie

pe langa serviciul pecare il am zilnic 8 ore mai am si un PFA deoarece lucrez partt-time la provident ca altfel nu te accepta si nu stiu cum o sa fac dupa data de 1 iulie,stie cineva ce se aude cu pfa-urile? platesc impozit 10% retine la sursa
Cel mai recent răspuns: cpatenta , utilizator 19:47, 13 Iulie 2010
Cine ne poate garanta ca bunul simt personal va coincide cu cel al Fiscului? Daca ceea ce consider eu activitate independenta ei o vor considera dependenta? Ce facem, dam cu banul? De ce se fac legile in asemenea hal incat sa nu poti fi in stare sa intelegi logic ce vrea legiuitorul? Peste tot se poate interpreta... bineinteles, fiecare din punctul propriu de vedere... Daca mergi si ii intrebi, ai sa ramai stupefiat de stupefactia lor: nimeni nu stie sa explice nimic. Asta-i Romania! Ori ne obsnuim cu situatia asta mizerabila si platim solidar pentru carpirea bugetului si a bunului mers (????), ori ne luam talpasita.
Am citit cu atentie postul acesta, am citit si proiectul de HG cu normele metodologice de aplicare pe care l-am gasit aici
[ link extern ]
si marturisesc ca am ramas foarte nedumerit in continuare.
Daca unul din specialistii prezenti aici care a inteles mai bine fenomenul de munca dependenta, ca aici ma voi incadra reuseste sa ma lamureasca as fi recunoscator.

Iata cazul meu:
Sunt medic specialist. Pe data de 1 iunie 2010 am inceput discutiile cu o clinica in vederea unei colaborari. Ei doreau numai colaborare cu PFI, nu angajare cu CIM. La vremea respectiva eram angajat cu CIM la o alta clinica. Am inceput sa studiez toate chestiunile legate de profesii liberale, inregistrare la ANAF, conta in partida simpla, s.a.m.d. Mi-am facut niste calcule pe baza carora am negociat cu noua clinica venitul brut pe care ei mi-l vor plati. Am batut palma pe la mijlocul lui iunie cand mi-am dat si preavizul pentru demisia de unde lucram cu CIM. Intre timp guvernantii nostri inteligenti au dat acea ordonanta de modificare a Codului Fiscal si mi-au cam dat peste cap toate socotelile si negocierile.
De la 1 iulie lucrez la noua clinica si nu stiu inca cat o sa castig, dar am impresia ca mai putin decat castigam pana acum. E activitate dependenta dupa definitia din Codul Fiscal.

Acum incep intrebarile:

1. Daca eu am negociat un venit brut de, sa zicem, 5.000 ron/luna, acesta va fi asimilat unui venit salarial brut?

2. Va trebui sa plateasca clinica partea angajatorului de contributii la asig. sociale si eu partea mea? Inteleg din alte posturi ca art. 3 din OUG care zice ca platitorul de venit calculeaza, retine si vireaza la bugetul de stat nu s-ar aplica in cazul meu. Corect?

3. Unde intra in ecuatia asta cheltuielile deductibile (autoturismul pe care intentionam sa-l achizitionez pe PFI, instrumentar, carti, instruire care conform negocierii cu clinica le suport eu, etc)

4. Mai e cazul sa tin contabilitate in partida simpla

5. Cum s-ar efectua plata venitului respectiv. Daca eu emit o factura de 5.000 ron/luna, ei vor calcula partea lor de contributii si nu imi vor plati factura in intregime?

Nu vreau sa comentez aici cat de corecte sunt noile reglementari. Sunt suparat numai de faptul ca am facut niste calcule dupa legislatia in vigoare la acea vreme, pe care am citit-o cu atentie, inclusiv acel articol 4 din Codul Fiscal care zice ca orice modificare se aplica in anul urmator, am negociat ceva pe baza acelor calcule si mi-am dat demisia de la vechiul loc de munca, ca sa ma trezesc dupa cateva zile ca se schimba totul. Pai sa nu-ti vina sa-i dai cu capul de pereti pe incompetentii astia?
Corect! Numai sa poti sa-i dai cu capul de pereti... Ieri scrisesem ca din pacate pt. noi, nu putem sa ne facem calcule pe termen scurt sau mediu, ci doar pe termen foaaaarte scurt (de pe o zi pe alta)... Asta implica o frica nebuna de a mai negocia orice fel de contract pentru ca te poti auto-pacali cu legea in brate... Ghinionul nostru este ca nu putem trage statul la raspundere pentru bulibaseala si balbaiala asta cronica din care se pare ca nu o sa mai iesim niciodata. Suntem multi in situatia Dvs. Toti am facut calcule inainte sa incepem o activitate sau alta... Acum (din cate am citit pe diverse forumuri) cei mai multi nu stiu cum sa faca sa le inchida cat mai repede.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
niki stefan, utilizator
Daca va intra in vigoare proiectul de norme metodologice asa cum e acolo atunci articolul de mai jos va exlude de la noua clasificare si impozitare a activitatilor independente.

1. Nu intră sub incidenţa prevederilor pct.2.1 şi pct.2.2 ale alin.(1) al art.7 veniturile din profesii libere,
desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.½


Daca nu atunci e situatia e in felul urmator:

1. Da. Va fi asimilat unui salariu brut
2. ca si in cazul salariilor, clinica isi va plati propriile impozite insa va retine si din plata catre dumneavoastra(suma facturata) impozitele datorate de PFA si le va vira carte bugetul de stat. Daca inainte vi le plateati singur acum le va plati firma.
3.Nu intra. Sunt considerate venituri salariale. Nu se pot deduce cheltuieli.
4.Da(probabil pe 0). Puteti sa aveti si alte activitati independente, pe care trebuie sa le iregistrati.
5.Da.

V-am dat cela 2 variante pentru ca mi se pare discriminatorie acel punct care reglementeaza pfa-urile(profesii libere) intr-un fel si celelalte in alt fel.
grandanat desi veniturile sunt din profesii libere (doctor) nu isi desfasoara activitatea in mod independent deci nu se incadreaza la excluderi!

Alte discuții în legătură

Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)