avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa - dupa data de 1 Iulie
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa - dupa data de 1 Iulie

pe langa serviciul pecare il am zilnic 8 ore mai am si un PFA deoarece lucrez partt-time la provident ca altfel nu te accepta si nu stiu cum o sa fac dupa data de 1 iulie,stie cineva ce se aude cu pfa-urile? platesc impozit 10% retine la sursa
Cel mai recent răspuns: cpatenta , utilizator 19:47, 13 Iulie 2010
grandanat a scris:

Daca va intra in vigoare proiectul de norme metodologice asa cum e acolo atunci articolul de mai jos va exlude de la noua clasificare si impozitare a activitatilor independente.

1. Nu intră sub incidenţa prevederilor pct.2.1 şi pct.2.2 ale alin.(1) al art.7 veniturile din profesii libere, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.½

Asa inteleg si eu de aici, ca definitia activitatilor dependente nu se aplica profesiilor libere.
In conditiile acestea ramane art. III din OUG 58/2010 care a mai fost discutat aici si care mi se pare si mai neclar:

Art. III
(1) Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prevazute la alineatul precedent se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
(3) Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
(4) Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Acest articol nu cumva ii baga pe toti in aceeasi oala? De ce trebuia facuta atunci distinctia intre activitatile dependente si independente?

Si ce-or fi vrut sa zica cu "se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale"? Numai partea angajatului?

Pentru articolul asta nu cred sa apara norme metodologice de aplicare.
Ce le-o fi asa greu sa se exprime clar? Ma simt ca Indiana Jones incercand sa decriptez texte sacre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)