avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA IT unic client UE. Dependent sau independent?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA IT unic client UE. Dependent sau independent?

Sunt PFA IT (norma venit). Am un unic client din UE. Lucrez de acasa, mai merg acolo pentru o saptamana de cateva ori pe an (dar nu primesc diurna). Poate fi catalogata ca activitate dependenta doar pentru ca e singurul meu client?
Ma gandesc ca lucrez de acasa, laptopul e cumparat de mine, eu imi platesc internetul.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 15:39, 25 August 2010
Nu, nu esti dependent. Ca sa fii dependent trbuie sa indeplinesti una din urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea
intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
d) plătitorul de venituri suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de
deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate precum şi alte cheltuieli de această natură;
e) plătitorul de venituri suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.
În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă se aplică regulile de
determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.½


Eu consider ca poate fi. Punctul f:
f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.
Deci pur si simplu faptul ca tai facturi regulat firmei respective poate fi un element care sa reflecte natura dependenta a activitatii. Acest ultim criteriu e foarte ambiguu si lasa loc de multe interpretari. Insa teoretic, conform legii, poate fi considerata dependenta.
Da, la asta m-am gandit si eu. Singurul lucru care ma ajuta aici e ca facturile nu au aceeasi valoare in fiecare luna. Depinde de numarul de zile lucratoare din aceea luna (zilele libere nu imi sunt platite).
Tu ai contract in care se specifica plata cu ora. Cei ce sunt platiti la proiect, sa zicem un proiect ce dureaza 2-3 ani, cu aceasi suma pe luna devine automat dependent ?! (doara nu se poate sa nu-si ia concediu omu).

Daca esti platit cu ora, 8 ore / zi, facturezi 176 de ore pe luna in medie asta suna a program :). Daca tu ai fost in concediu 10 zile poti linistit sa lucrezi sambata si duminica, doara iti faci singur programul, lucrezi 12/14/16 ore pe zi si poti sa pontezi tot 176 ore / luna. Pontajul e specific angajatilor, poti sa zici ca te incadrezi la f)
Unica solutie emigrarea ...
Legea spune ca:
"In cazul reconsiderarii unei activitati ca fiind dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit"
Recalculate adica se aplica retroactiv? Si cum adica "solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit"? Doar nu o sa-i ceara clientului meu din UE sa plateasca.
"Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare"
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
marius1975_2, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa taxi si plata cas cristinavasiliu cristinavasiliu Sunt PFA taxi din anul 2007 (platitor de impozit stabilit pe baza normei de venit) si figurez cu carte de munca la o firma de taxi cu 4 ore zilnic. Ce ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)