avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA IT unic client UE. Dependent sau independent?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA IT unic client UE. Dependent sau independent?

Sunt PFA IT (norma venit). Am un unic client din UE. Lucrez de acasa, mai merg acolo pentru o saptamana de cateva ori pe an (dar nu primesc diurna). Poate fi catalogata ca activitate dependenta doar pentru ca e singurul meu client?
Ma gandesc ca lucrez de acasa, laptopul e cumparat de mine, eu imi platesc internetul.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 15:39, 25 August 2010

1. Referitor la SOLIDAR

SOLIDAR din expresia: "contributiile sunt datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit" se traduce prin aceea ca:
- statul va cere executarea silita a debitorului solvabil pentru intreaga suma (debitorul solvabil putand fi oricare dintre cei doi angajat/angajator) , urmand ca ulterior cel care a platit intreaga suma sa faca actiune separata pentru a recupera de la celalalt debitor suma platita in contul acestuia;

EXEMPLU:
- suma stabilita prin actul de control 1000 lei (20 % partea angajatului si 80 % partea angajatorului);
- executarea se incepe impotriva amandoura dar solvabil va fi numai angajatorul care va plati intraga suma 1000 lei;
- ulterior angajatorul sa va indrepta impotriva angajatului pentru recuperarea celor 20% (200 lei) platiti in contul lui.

2. Referitor la natura activitatii PFA, IT, NORMA de VENIT, beneficiar NON - UE

Din analiza OUG 58/2010,HG 791/2010 dar si a Codului fiscal in totalitatea lui (CF + Norme) aceasta activitate nu poate fi considerata ca si activitate dependenta. Nu are sens in cadrul relatiei dintre un PFA romanesc si un paltitor de venit extern (UE sau NON - UE). Daca, prin absurd s-ar face o astfel de reincadrare, din punctul de vedere al legislatiei UE sau extracomunitare ar fi destul de complicat !

NOTA:
Aceasta opinie nu exclude insa si situatiile EXTREME descrise de dvs. in "exercitiul de imaginatie".

3. Referitor la "exercitiul de imaginatie":

Asa cum spuneti si dvs. acest mod de interpretare a problemei este o aberatie.
Legea (OUG 58/2010) s-a nascut din dorinta statului de a repune in termeni economici relatii care d.p.v. juridic erau ok dar economic ascundeau o relatie de dependenta (vezi cazul soferilor platiti pe drepturi de autor si alte exemple asemanatoare)


IN LOC DE CONCLUZIE:
Pentru ca traim vremuri tulburi din punct de vedere fiscal (Ordonante - OUG 58/2010 - care sunt contrazise de Norme - HG 791/2010) , pentru mai multa siguranta, vom cere un punct de vedere al ANAF in aceasta problema !


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa taxi si plata cas cristinavasiliu cristinavasiliu Sunt PFA taxi din anul 2007 (platitor de impozit stabilit pe baza normei de venit) si figurez cu carte de munca la o firma de taxi cu 4 ore zilnic. Ce ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)