avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozitare tichete de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozitare tichete de masa

dupa cum stim incepind cu luna iulie tichetele de masa se impoziteaza. suma aferenta tichetelor se aduna cu realizarile din luna(desigur neluind in calcul suma pentru diversele contributii) dupa care se afla venitul impozabil si apoi se aplica cota de impozit? acest lucru inseminind ca va afecta si deducerea.
sau se aduna direct la venitul impozabil si poi se aplica cota de impozit?
multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: iirina_19 , utilizator 16:36, 1 Iulie 2010
Nu va afecta si deducerea personala. Venit brut - contributiile aferente + valoarea tichetelor de masa = venitul net din care se scade deducerea, rezultand venitul impozabil (la care se aplica 16%).
Deducerea s-ar modifica in cazul in care s-ar intra cu valoarea tichetelor in venitul brut si s-ar aplica cotele de contributii la intreaga suma. Dar din ce s-a stabilit deocamdata pentru tichete se va plati DOAR impozit 16%.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
iirina_19, utilizator
Atentie ,RASPUNS GRESIT

deducerea de baza se determina in functie de venitul brut fara sa fie diminuat cu contributiile aferente. ,pentru tichete se va plati nu mai impozit pentru ca este prevazut in lege ca nu se calculeaza celelalte contributii.

deducerea de baza ar putea fi influentat de val. tichetelor de masa
Deducerea este influentata de tichetele de masa intrucat acestea sunt venituri de natura salariala deci intre in venitul brut, dar sunt scutite de contributiile sociale
sa dam un exemplu:
sa zicem ca salariul in luna iulie este:
ore lucrate 176 1700
total realizari brute 1700
somaj - 9
CAS 10.5% -179
CASS 5.5% - 94
deducere - 200
Subtotal impozabil + 1218
tichete de masa + 192
total impozabil 1410
impozit - 226
tichete masa - 192
rest plata 1192
eu asa vad statul de salariu al lunii iulie tinind cont ca tichetele de masa le dai in mina salariatului deci trebuie sa le bagi si ca un avans pentru ca altfel se regasesc din nou in restul de plata. daca gresesc cumva in exemplul dat sa ma corecteze cineva. oricum vom vedea ce norme va scoate onor guvernul. pina una alta eu asa vad lucrurile.
In cazul brutului de 1700 deducerea este 170, iar daca am lua in calcul brutul = 1700+192 = 1892 (conform altor membri de pe forum) ar fi 130. Sa speram ca normele de aplicare vor fi clare in sensul asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitarea tichetelor de masa adriana.karageorge adriana.karageorge Urmare noilor reglementari, impozitarea tichetelor se face aplicand 16% la suma nominala a tichetelor sau suma reprezentand valoarea tichetelor se aduna la ... (vezi toată discuția)
Calculul impozitului pentru tichetele de masa feola feola Am distribuit tichete de masa in data de 27iulie2010 pentru luna iulie.Se retine impozit pentru ele la lichidarea lunii iulie ?Se retine 16% numai pentru ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa afecteaza valoarea deducerii din statul de plata? agnes1999 agnes1999 Va rog sa-mi explicati, daca tichetele sunt asimilate veniturilor salariale si apare impozitul aferent pe statul de plata, cum e cu deducerea personala ? ... (vezi toată discuția)