avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot incheia un contract de vanzare cumparare daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot incheia un contract de vanzare cumparare daca ...

Buna ziua ! sunt un student de 23 ani cu o problema de care mi-am dat seama ca e destul de grava!
In anul 1986 parintii mei au "achizitionat" o casa in orasul Hateg. toate bune shi frumoase, au platit vreo 170 -180 mii lei, nu stiu suma exacta, in doua rate cu promisiune ca in curand va aparea si contractul. Dar anii au trecut si contractul nu a aparut nici in ziua de astazi.
Parintii mei s-au interesat si au aflat ca de fapt contractul nu era pe numele celui care ne-a vandut casa ci pe numele sorei lui, ea fiind de pe undeva de prin Sibiu!
In 2003 vanzatorul cu pricina, care devenise vecinul nostru, a decedat ramanand sotia lui care nu stie cum am putea face contractul. Mentionez ca ei nu au alti mostenitori, adica nu au avut copii.
Va rog mult daca mi-ati putea da un sfat sau o solutie la aceasta problema!
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 14:44, 27 Iunie 2007
Nu vad alta solutie decat sa cautati un avocat la care sa mergeti cu toate actele. Sau sa luati legatura cu sora celui care a vandut , poate e de buna credinta si va face actele de vanzare-cumparare , insa numai dupa ce v-ati consultat cu avocatul .
Aici intram in domeniul prescriptiei achizitive alias uzucapiunii. Parerea mea e ca, fiind vorba de o simpla promisiune de vanzare-cumparare, nu poate fi vorba decat de uzucapiunea de 30 de ani.

Asta inseamna ca, dupa ce veti fi posedat acel imobil vreme de 30 de ani (adica in anul 2016), veti avea posibilitatea de a inainta o actiune in instanta prin care sa cereti constatarea uzucapiunii si inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara.

O varianta a acestei idei e sa aflati daca defunctul promitent vanzator a posedat acea casa pentru sine (considerand ca este proprietar) sau a posedat-o in numele surorii lui (considerand ca aceasta e ste proprietara si el doar administreaza imobilul). In cazul in care vecinul se considera proprietar la data vanzarii si a posedat acel imobil pentru sine vreme de cel putin 9 ani, va puteti adresa instantei fara sa mai asteptati pana in 2016 si sa solicitati jonctiunea posesiilor pentru a intregi astfel termenul de 30 de ani si a dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune.

Pe scurt, Dvs. ati posedat imobilul vreme de 21 de ani si solicitati jonctiunea acestei posesii cu cea a vecinului, de cel putin 9 ani. 21 + 9 = 30, deci puteti inscrie dreptul de proprietate in cartea funciara inca de pe acum.

Oricum, speta are multe aspecte care trebuie analizate si in acest sens va sfatuiesc sa va adresati unui avocat bun. El va va sfatui cum sa procedati pentru a atinge un rezultat optim.
Inca o problema pe care am uitat sa-o mentionez :D
Din cate am vazut pe contractul existent figureaza doua persoane, sora vecinului decedat si fostul proprietar al casei contractul fiind impartit 50%-50%. Iar fostul proprietar cred ca este decedat de foarte mult timp.
Mda... situatia se complica din ce in ce mai tare :( Cel mai pertinent raspuns il poate da numai un avocat bun care are in fata contractul respectiv si care poate cerceta in detaliu speta... Deci: avocat, avocat, avocat ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren si drept de uzucapiune coscip coscip Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren care are efectiv 488mp dar conform legislatiei cadastristul a trebuit sa treaca in documentatie 400mp cat este trecut ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna uzucapiune? ella_camy ella_camy Sunt data in judecata pentru uzucapiune. Imi puteti spune va rog ce inseamna asta? est vorba de uzucapiune de 30 de ani. iar in citatia pe care am primit o cel ... (vezi toată discuția)