avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... despagubiri la legea 221/2009
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

despagubiri la legea 221/2009

Poate sa imi spna cineva daca e adevarat ca guvernul roman a dat recent o ordonanta prin care limiteaza la 10000 euro despagubirile pentru fostii detinuti politici?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 12:54, 1 Iulie 2010
Guvernul a limitat la 10.000 de euro despăgubirile morale pentru foştii deţinuţi politici


Guvernul a limitat, prin ordonanţă de urgenţă, la 10.000 de euro despăgubirile pe care instanţele judecătoreşti le pot acorda unui deţinut politic din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie1989, plafon care este redus la jumătate în cazul urmaşilor de gradul I.


Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, prejudiciul moral suferit prin condamnare va fi în cuantum de până la "10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, 5.000 de euro pentru soţul/soţia şi descendenţii de gradul I şi 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul al II-lea".

Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului.

MEDIAFAX a anunţat încă din luna aprilie, în exclusivitate, că Executivul pregăteşte un act normativ prin care să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă.

Nota de fundamentare a proiectului de OUG menţionează că, din informaţiile Ministerului Finanţelor Publice în niciunul dintre dosarele având ca obiect cereri formulate în temeiul Legii nr.221/2009 nu au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti irevocabile. Precizarea are rolul de a împiedica atacarea viitoarei prevederi ca fiind discriminatoare.

Pe de altă parte, în proiectul de ordonanţă se precizează că modificările "se aplică proceselor şi cererilor pentru a căror soluţionare nu a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă până la data intrării în vigoare a prezenei ordonanţe de urgenţă". Prin această exprimare, ministerul asumă implicit că pot exista foşti deţinuţi politici care să obţină daune prin decizii irevocabile în cuantum mai mare de 10.000 de euro.

De altfel, Tribunalul Bucureşti a decis în 11 iunie să acorde, în baza Legii 221/2009, daune morale de 500.000 de euro fostului preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă şi a constatat caracterul politic al condamnărilor din perioada regimului comunist.

mediafax.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmasii etnicilor germani deportati in rusia andreeaely andreeaely Buna ziua De curand am aflat de legea 221/2009 si as dori sa aflu care sunt pasii de urmat pt obtinerea unor despagubiri si daca exista sanse de obtinere a ... (vezi toată discuția)
Oug62/2010 nemrodica nemrodica lamuriti-ma va roc!am obtinut dosarul tatalui meu de la arhivele CNSAS dupa 1 an si jumatate !a fost persecutat politic de regimul comunist asa cum scrie in ... (vezi toată discuția)
Lege pt cei deportati Lorena_Teo Lorena_Teo Socrul nasei mele a fost deportat in Rusia si acum vrea sa stie daca poate beneficia de acei bani care se dau celor care se incadreaza in legea 221/2009, ... (vezi toată discuția)