avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare cumparare activ
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare cumparare activ

O situatie interesanta
O S.A.. este constituita din 6 actionari din care 5 sunt persoane fizice de cetatenie romana, care detin impreuna 51 % din capital, iar 1 este persoana juridica de nationalitate germanasi detine 49 % din capital.
Administrator a fost desemnat in 1994 unul dintre actionarii romani, care are 50 %, la constituire in 1994.De atunci nu a mai fost actualizat mandatul administratorului, nici a cenzorilor.
IN mai 2007 actionarii se decid sa vinda un activ al S.A, la vot actionarul german abtinindu se. Inainte de perfectarea actului in forma autentica actionarul german da faliment.
Care este valoarea actelor semnate de catre un administrator cu mandatul de administrare expirat ?
Se mai poate continua procedura de vanzare cumparare in cazul in care p.j germana a dat faliment ?
Cred ca e o situatie interesanta . M ar interesa si opiniile voastre
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 15:01, 4 Iulie 2007
Mie nu mi se pare nimic in neregula. In 1994 nu se prevedea un administrator numit pe o perioada determinata .In al doilea rand daca actionarul roman poate lua hotarari de dispozitie cu 50 %, de ce nu o face? Ce prevad statutul si contractul de societate?In al doilea rand , se face AGA cu respectarea legii si ,cineva trebuie sa se prezinte , fie si lichidatorul.Daca nu vine , se poate lua oricum decizia. In al treilea rand , nu se poate cere excluderea? Sau ,se poate lua legatura cu lichidatorul pentru ca partea romana sa cumpere actiunile celei germane pe baza unei oferte. Pentru ca problema subzista chiar daca se vinde activul. Se vor lovi de aceeasi problema in toata activitatea firmei. Pentru ca hotararile luate de administrator sa nu fie lovite de nulitate , tot in AGA sa i se dea descarcarea de gestiune pana in prezent , afara de numirea pentru un nou mandat . Tot asa , convocata ca la carte.
La drept vorbind care 50% conteaza? 50% cel cu da sau 50% cel cu nu.Practic nu se pot lua decizii cu doar 50%.fara cel putin 51% nu se pot lua decizii.Nu cred ca actul constitutiv are o prevedere de genul " la doar 50% se ia in considerareceea ce a votat actionarul cu mai multe actiuni"Sa fim seriosi.........
Pana in prezent , din prezentare de pana acum, societatea are o administrare haotica ,daca ma intrebi pe mine.
Nu vad de ce "descarcare de gestiune", cred ca ar fi suficient un aviz favorabil pe un raport de gestiune.Apoi o modificare a legii (vorbesc in general) daca este prevazuta ca se aplica tuturor, atunci se aplica, necunoasterea legii nu se poate invoca.
Apropo de asta, au aparut recent modificari la LG 31/1990 in MO 446/29.062007, si anume OU nr. 82/2007.
E mai mult decit haotica administrarea, nici convocarea pt aga actuala nu e ok.
Actul initial era redacta de orc, cea ce ma mira si mai mult, pentru ca mie au vrut sa mi refuze inscrierea unei mentiuni pentru mult mai putin, dar am avut noroc de un judecator delegat mai luminat care a acceptat punctul meu de vedere.
chiar daca actul a fost redactat de ORC, nu inseamna ca nu s-au strecurat greseli sau ca nu s-a mers la vremea respective pe ideea"nu ne vindem" tara, lasa sa hotarasca partea RO.
Practic nu se pot lua hot asa.
Stiu . Astept sa vad ce va decide noua AGA. La Aga in care s a hptarit vinzarea actionaruol german s a abtinut . Dar avand in vedere ca i a fost declarat falimentul nu ma mai mira.
Oricum multumesc.

Alte discuții în legătură

Administrator Booksy Booksy Sotul meu este angajat la o firma cu contract de munca in functia de director general si apare si in actul constitutiv ca administrator. El vrea sa plece din ... (vezi toată discuția)
Societate fara administrator? mona75 mona75 Va rog sa ma lamuriti daca este posibil in urmatoarea problema Suntem mai multi asociati la un SRL . Asociatul X vinde partile sociale celorlanti asociati , ... (vezi toată discuția)
Lamuriri demisie administrator baltazar baltazar Intai multumesc pentru raspunsurile la intrebarile anterioare! Acum am o mare rugaminte: va rog sa-mi spuneti cum poate demisiona un administrator,care este ... (vezi toată discuția)