avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor

Cautand o anumita hotarare judecatoreasca am “rascolit” Google si am “descoperit” o sentinta in care doi adulti – prin mediere – au ajuns la consens in ceea ce priveste desfacerea casatoriei si incredintarea minorului…

Cei doi au ajuns la intelegere astfel: mamei ii va fi incredintat copilul si ea… nu pretinde “pensie de intretinere” deoarece tatal s-a angajat sa contribuie la cheltuieli… Iar mama se angajeaza sa nu restrictioneze intalnirile intre copil si tatal sau… Adica, sa ii permita acestuia sa-si petreaca timpul cu minorul si sa-l viziteze neconditionat…

S-ar putea spune ca e un “succes” al… medierii… Dar, de fapt, succesul este al celor doi adulti; nu? Daca ei nu dovedeau maturitate ajungeau sa se certe ca cei mai multi… Dar - cum ar spune scepticii: nu-i timpul pierdut. Cu sau fara acest acord de mediere cei doi ar putea ajunge, din nou, in fatza instantei pentru… stabilire program de vizitare.

Ceea ce nu a luat in considerare (desi era trecut in acord) instanta care a dispus desfacerea casatoriei a fost “acordul partilor” in privinta desfacerii casatoriei deoarece in legislatia romaneasca divortul prin acord se dispune numai daca nu exista copii minori… O chestiune care e destul de… ciudata - ca si cum doi adulti nu se pot pune de acord cu divortul daca au copii… ca si cum trebuie sa existe “o culpa”…

Nu am, neaparat, intrebari, dar: medierea, de fapt, nu i-a scapat pe acesti justitiabili de a ajunge in fatza instantei… Si, nu acesta ar fi scopul medierii (printre altele, probabil): de a “micsora” numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor?

Celeritatea, da, s-ar spune ca e dovedita – pana la proba contrara…
Cei doi ar fi putut la fel de bine sa se inteleaga in privinta incredintarii copilului si fara un mediator. Totul este sa-si doreasca aceasta…
Mi se pare ca sunt… cheltuieli mai mari cu aceasta mediere - mai ales cand, oricum, trebuie sa ajunga justitiabilii in instanta (in multe cazuri). Taxa de timbru pentru divort e 39 de lei… Mediatorul cat i-o fi costat? ;)
Stimata doamna avocat, consider ca sinteti intr-o grava eroare cu privire la legea mediatorilor si a medierii. rezultatul medierii nu este reprezentat de vointa mediatorului sci a partilor implicate. mediatorul are rolul de a intermedia dorintele partilor pina cind acestea converg spre o satisfacere a nevoilor fiecareia. mediatorul nu se pronunta asupra cauzei deduse medierii si nici nu impune o anumita parere, ca fiind cea corecta si utila partilor. nu de multe ori am intilnit cazuri in care, AVOCATUL partii a cazut la invoiala cu adversarul pentru o "anumita" solutie sau prestatia sa a fost alceva decit apararea intereselor partii pe care o reprezinta. si, nu putine postari, in acest sens au fost si pe acest site. nu iau la puricat postarile dv. sau a altor utilizatori ca" in cazul dv. va recomand consultarea si angajarea unui avocat" motivat de faptul ca medierea, zic eu, va cerne profesionalismul multor "confrati avocati". si, pina la urma ce dispozitie legala impiedica partea care se prezinta in fata mediatorului pentru rezolvarea anumitei problene sa fie insotita de un avocat? sau, poate scad incasarile...
Mediatorul discuta cu partile, atat impreuna cat si separat, pastreaza confidentialitatea discutiei si cu abilitatea unui psiholog incearca sa patrunda in profunzimea conflictului, sa gaseasca problema, interesul si solutiile acceptate de ambele parti.
Mediatorul nu poate gasi solutii decat daca a inteles natura si radacinile conflictului,iar acest lucru nu poate fi facut decat prin acumularea de informatii despre parti,Mediatorul trebuie sa castige increderea partilor pentru a ajunge la o solutie.
Medierea, spre deosebire de procesele tradiţionale care se bazează pe pricipiul potrivit căruia o parte căştigă şi o alta pierde, este o modalitate de rezolvare a conflictelor în care toate părţile câştigă
Domnule Dediu Nicolae, aveti perfecta dreptate in postarea dv. si sint intrutotul de acord cu afirmatiile facute. In esenta, medierea si mai ales rezultatul acesteia este un cistig real pentru toate partile, solutia conflictului fiind a partilor implicate si nu a unui tert(judecator, avocat, mediator). sa nu uitam ca: "conventiile legal facute au putere de lege intre parti" iar medierea este reglementata in tara noastra. solutia "conflictului" dedus medierii este agreata de parti si atunci unde este problema interventiei unui tert... si de ce atita reticenta? cui foloseste aglomerarea instantei de judecata, pierderea unui timp pretios, a nervilor si mai ales a banilor? cui ii este frica de mediere?
@catalin ciobanu a scris: cui ii este frica de mediere?

Raspuns corect: nimanui. Cat timp nu va deveni obligatorie totul este in regula.

@Dediu Nicolae a scris: Mediatorul discuta cu partile, atat impreuna cat si separat, pastreaza confidentialitatea discutiei si cu abilitatea unui psiholog incearca sa patrunda in profunzimea conflictului, sa gaseasca problema, interesul si solutiile acceptate de ambele parti.
Sublinierea imi apartine.

Ce ne facem cu cei care nu au abilitatea psihologului? Cateva zeci de ore de curs pentru a deveni mediator nu cred ca sunt suficiente pentru ca oricine sa dobandeasca “abilitatea unui psiholog”… De-ar fi asa… Ce mare lucru daca si Becali ar deveni mediator langa Andreea Marin? Plus ca trebuie sa invete legislatia – chiar foarte bine – pentru a nu ajunge sa incheie un acord in care sa fie “intelegeri” care contravin legii – cum e in cazul dat ca exemplu: divort prin acord cand exista minori… (legea romana – chiar daca o va permite cat de curand – nu o permite in prezent, dar mediatorul a “negociat” si aceasta chestiune). E usor sa mediezi un conflict intre parti care – oricum – doresc sa se inteleaga…

@Dediu Nicolae a scris: Mediatorul trebuie sa castige increderea partilor pentru a ajunge la o solutie.

Adica… in cate ore de discutii poate fi castigata increderea unui om? Mai ales cand in discutie sunt chestiuni serioase care – uneori – schimba radical viata unui om…

@Dediu Nicolae a scris: Medierea, spre deosebire de procesele tradiţionale care se bazează pe pricipiul potrivit căruia o parte căştigă şi o alta pierde…

Nu prea am aceasta convingere… In procesele desfasurate in fatza instantei nu e regula “unul pierde altul castiga”. Exista tranzactiile…
Apoi… sa zicem ca instanta dispune incredintarea minorului la unul dintre parinti si stabileste un program de vizitare pentru celalalt, dar ar refuza ceva de genul doua saptamani la mama si doua la tata… Cine ii va impiedica pe cei doi parinti – care vor aceasta – sa ignore dispozitiile din hotarare?

Un exemplu: doi soti, un copil minor… Cei doi divorteaza – fiecare doreste ca domiciliul copilului minor sa fie stabilit la el… Si nu vor sa cedeze deloc: asta vor si pace buna! Cum reuseste un mediator sa convinga pe cineva care nu doreste sa se lase convins?
Sigur, in asemenea cazuri – care nu vor fi deloc putine – tot in instanta se ajunge…
La fel si in cazul partajului intre soti – mai ales in cazurile in care sotia a fost casnica sau unul dintre soti are salariul mult mai mic decat celalalt…
Sa nu uitam ca cei mai multi soti – in majoritate covarsitoare, indraznesc sa scriu – ajung sa se urasca daca ajung la divort (mai ales cand unul doreste divortul si celalalt nu)…

@catalin ciobanu a scris: solutia "conflictului" dedus medierii este agreata de parti si atunci unde este problema interventiei unui tert...?

Solutia e agreata de parti cand exista parti dispuse sa discute si sa ajunga la o intelegere (ma refer la procesele de divort – si cererile accesorii: incredintare minor, partaj). Asa cum se incapataneaza in fatza instantei partile se pot incapatana si in fatza mediatorului… Nu puteti nega acest aspect…
Iar tertul poate fi si un avocat si un psiholog si… o ruda…

Repet: cat timp medierea nu va fi obligatorie totul este in regula. In momentul cand devine obligatorie…
Si “zvonuri” ca se urmareste a fi obligatorie in toate materiile exista…
am impresia ca cineva a facut o fixatie asupra divortului, medierii si a "impartirii" copiilor rezultati din casatorie. atita timp cit partile doresc incheierea unei intelegeri in fata unui mediator autorizat de lege, nu vad care este problema. in primul rind, partile sint ferite de ... sedinta publica a dezbaterii litigiului, partile fiind ferite de "oprobiul public" al desparteniei. in al doilea rind, mediatorul este tinut de secretul profesional, in al treilea rind "sedintele" in fata mediatorului sint mai dese si mai... ieftine. cui ii este frica de mediere! "la problema dv. va sfatuiesc sa consultati un avocat si sa va angajati un aparator." multe din raspunsurile de pe site suna in felul aratat mai sus...

Alte discuții în legătură

Divort amiabil cu un copil minor UrsacheSoare UrsacheSoare buna ziua, pe scurt este vorba despre urmatoarea situatie: eu si sotia mea dorim sa initiem un divort...de ochii lumii, ca sa zic asa, din diverse ... (vezi toată discuția)
Divorþul poate fi pronunþat ºi numai pe baza acordului ambilor soþi, fãcut prin instituþia medierii Nicolae Dediu Nicolae Dediu ªi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul unei incredintari minori mihaela2007 mihaela2007 cum se poate apela la mediere?ce inseamna medierea? locuiesc in sectorul 3 buc si sunt in proces cu fostul sot pt incredintare minor.pot apela la ... (vezi toată discuția)