avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor

Cautand o anumita hotarare judecatoreasca am “rascolit” Google si am “descoperit” o sentinta in care doi adulti – prin mediere – au ajuns la consens in ceea ce priveste desfacerea casatoriei si incredintarea minorului…

Cei doi au ajuns la intelegere astfel: mamei ii va fi incredintat copilul si ea… nu pretinde “pensie de intretinere” deoarece tatal s-a angajat sa contribuie la cheltuieli… Iar mama se angajeaza sa nu restrictioneze intalnirile intre copil si tatal sau… Adica, sa ii permita acestuia sa-si petreaca timpul cu minorul si sa-l viziteze neconditionat…

S-ar putea spune ca e un “succes” al… medierii… Dar, de fapt, succesul este al celor doi adulti; nu? Daca ei nu dovedeau maturitate ajungeau sa se certe ca cei mai multi… Dar - cum ar spune scepticii: nu-i timpul pierdut. Cu sau fara acest acord de mediere cei doi ar putea ajunge, din nou, in fatza instantei pentru… stabilire program de vizitare.

Ceea ce nu a luat in considerare (desi era trecut in acord) instanta care a dispus desfacerea casatoriei a fost “acordul partilor” in privinta desfacerii casatoriei deoarece in legislatia romaneasca divortul prin acord se dispune numai daca nu exista copii minori… O chestiune care e destul de… ciudata - ca si cum doi adulti nu se pot pune de acord cu divortul daca au copii… ca si cum trebuie sa existe “o culpa”…

Nu am, neaparat, intrebari, dar: medierea, de fapt, nu i-a scapat pe acesti justitiabili de a ajunge in fatza instantei… Si, nu acesta ar fi scopul medierii (printre altele, probabil): de a “micsora” numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor?

Celeritatea, da, s-ar spune ca e dovedita – pana la proba contrara…
Cei doi ar fi putut la fel de bine sa se inteleaga in privinta incredintarii copilului si fara un mediator. Totul este sa-si doreasca aceasta…
Mi se pare ca sunt… cheltuieli mai mari cu aceasta mediere - mai ales cand, oricum, trebuie sa ajunga justitiabilii in instanta (in multe cazuri). Taxa de timbru pentru divort e 39 de lei… Mediatorul cat i-o fi costat? ;)
@Dediu Nicolae, ultimul mesaj nu va face cinste nici ca mediator… Dovedeste doar ca se doreste – cu adevarat – ca medierea sa devina obligatorie… Prietenii stiu de ce.

Chiar pe acest forum sunt exemple de avocati care ii sfatuiesc pe eventualii justitiabili sa caute o cale de impacare. Ati sti si dv despre aceste cazuri daca – in calitate de mediator – ati interveni in anumite discutii si ati explica de ce ar fi bine sa se inteleaga pentru a nu mai ajunge in instanta. Poate ar fi bine sa explicati in ce consta procedura medierii – de la caz la caz. Sigur, nu sunteti obligat la nimic...

Dar… nu aveti nevoie de indicatii pentru modul in care va puteti face rost de eventuali clienti sau despre modul in care ati putea… promova medierea.
Sau, tacerea mediatorilor in discutii inseamna ceva anume? :)
Stop
Haideti sa nu amestecam lucrurile.Nu-i corect.
Dumneavoastra criticati si spuneti ca medierea nu trebuie sa fie obligatorie.
Tot in acest topic cautati sa stati de vorba cu alti mediatori.
Toti cei care au stat de vorba cu dumneavoastra v-au explicat ce inseamna medierea si care sunt avantajele ei.
Cum spunea cineva ceva de bine despre mediere cum era atacat de toti avocatii si mai ales de dumneavoastra.
E si normal sa paraseasca discutia.Si nu parasesc topicul fiindca nu pot sa va faca fata(cum credeti dumneavoastra)....ci fiindca ei sunt mediatori....nu avocati certareti...asa e natura lor....cei intelepti cedeaza mereu!!!:D
SA FIM CINSTITI....NU E PREA ORTODOX!!!
Ar trebui sa-mi spuneti unde se vorbeste despre mediere....chiar nu am timp sa caut....asta ar insemna sa stau pe net toata ziua....nu sunt singurul mediator din tara asta!!!
Incerc sa promovez medierea in felul meu....chiar am pot spune cel mai puternic blog de mediere din tara....dar nu sunt lasat sa postez linkuri catre el de aici.
Si ca raspuns la ultima dumneavoastra postare:
Dediu Nicolae, ultimul mesaj nu va face cinste nici ca mediator… Dovedeste doar ca se doreste – cu adevarat – ca medierea sa devina obligatorie… Prietenii stiu de ce

Este adevarat....mediatorii stiu de ce avocatii se impotrivesc obligativitatii medierii....sau cum spuneati dumneavoastra...Prietenii stiu de ce.:)):P
:hm:
Dumneavoastra ati amestecat lucrurile cand ati afirmat ca avocatul ii impinge pe justitiabili la divort si la partaj pentru a mai incasa bani. Ceea ce nu e corect. Ati dorit sa imi dati replica la afirmatia ca mediatorul care nu poate ajuta partile sa se inteleaga va taia chitanta – ceea ce e o realitate, fara exceptie – iar ceea in ceea ce ati afirmat dv (ca avocatul ii incurajeaza pe clienti la divort si partaj) e doar rautate – pentru ca nu puteti dovedi, pentru ca… or exista si asemenea avocati, dar sunt exceptii nedorite
:(
Cred ca nu ne intelegem deloc! Afirmatia: “Medierea obligatorie nu e in regula” nu este o critica.
Nu trebuie sa imi explicati in ce consta medierea! Culmea! Stiu ce inseamna mediere! Medierea are avantaje cand… partile SUNT DISPUSE sa negocieze. Cand NU sunt dispuse medierea / negocierea nu are sens. Dar daca partile sunt persoane “intelegatoare”… se pot intelege la prima infatisare in instanta (se intampla des, fara mediere).

Vi se pare ca am senzatia ca vreau sa concurez? Nu ma intereseaza!

Cum, unde se vorbeste despre mediere?! In chiar aceasta sectiune a forumului intreba cineva care sunt “pasii de urmat” pentru mediere! V-am dat un link – ca exemplu – ceva mai sus! Respectivului utilizator i-a raspuns un avocat si l-a sfatuit sa… ia legatura cu un mediator! Nici nu v-ati deranjat sa ii raspundeti respectivului utilizator… preocupat sa… ma convingeti ca e bine ca “pretul” proceselor sa creasca!
Apoi… daca doriti sa mediati aveti la dispozitie o intreaga sectiune de “dreptul familiei”, o sectiune de “drept penal”… Adica, cei care au probleme si scriu in forum poate nu au idee ca exista si posibilitatea medierii… Ar fi un fel de… practica… In plus, ati afla si reactiile justitiabililor :D

Chiar credeti ca avocatii si-ar “pierde painea” daca medierea ar fi obligatorie? Sigur glumiti – de argumentat am argumentat mai sus.
Ar fi interesant sa intervina justitiabili care se “lupta” pentru dreptul la vizita sau pentru incredintarea minorului… Sunt cei mai in masura sa spuna daca medierea ar fi benefica in cazul lor, concret…

Doi oameni pot divorta – culpa comuna, acord etc – si fara avocat – si au de platit doua taxe modice. Obligati sa treaca pe la mediator cat ar plati? Ce ar incerca mediatorul? Sa-i impace? Si daca nu vor sa se impace?!

Doua intrebari concrete :D – puteti oferi raspunsuri concrete?
1. Costul procesului va creste daca medierea devine obligatorie si partile nu se inteleg in prezenta mediatorului?
2. E mai ieftin un proces in care partile se inteleg in fatza instantei decat un proces in care medierea este obligatorie?

Despre aceasta e vorba: costul mai ridicat al proceselor.
Obligativitatea medierii aduce costuri mai mari – nu stiu cum s-o mai spun pentru a ma intelege despre ce scriu! Nu afirm ca n-ar fi buna! Sustin doar ca obligativitatea inseamna, pentru justitiabili, mai multi bani de cheltuit.

P.S. Scrieti despre “retragerea din discutie”… Altfel spus: as putea fi un client incapatanat care nu vrea sa cedeze… iar mediatorul se retrage din discutie… Daca as fi client… mi-ati fi taiat chitanta, chiar daca nu m-ati putut convinge sa “cad la intelegere”. Vedeti despre ce tot scriu? In cazul unor clienti incapatanati medierea obligatorie nu e utila… (indirect ati recunoscut chiar dv) =D> Doar ca ma va costa mai mult procesul!
Pentru un mediator, ultimele mesaje ale dv., d-le Dediu, nu fac cinste, ci ar trebui sa provoace o inrosire puternica a extremitatilor superioare ale celui care le sustine.
Sa spuneti ca un copil de 6 ani ca “da’ si el m-a lovit”, mai exact, “da’ si avocatii au uscaturile lor”, e rusinos. Asta aveti dv. a spune despre mediere? Ca si avocatii au belele, ca si juzii mai intarzie redactari, ca si procurorii sunt stresati??? Asta e parerea dv. fata de mediere, asa va sustineti cauza, aratand cu degetul? Acuzand? Dv., care ar trebui sa impacati?
Nu aveti un argument logic si rational pro mediere? Nu aveti macar un argument emotional? Nimic-nimic?:((
Nu toti cei de pe acest topic au explicat ce e medierea, ci numai un avocat a explicat ce e medierea si ce buna e ea. In rest, nimeni nu a explicat, doar a afirmat ce buna e si ce misto, fara sa aduca o explicatie coerenta.
Fara sa depuna un efort mai mare de 10 randuri sa argumenteze ceva in care crede. Si v-am spus exact la ce va duce asta: la opinii contra; s-a intamplat. :(
Eu ma chinui sa argumentez despre bunatatea medierii, dv. intoarceti oamenii impotriva ei. Si repetati continuu de avocati care sunt impotriva, pe cand singurul care va da atentie aici o sustine mai mult si (ma scuzati) mai bine ca dv.
Nu e rusinos? Cine va citi acest topic ce credeti ca va crede? Pe cine? Chiar nu gasiti in dv. un spirit impaciuitor si simtiti nevoia de a ataca in mod constant pe cei care nu cred in mediere sau pe avocati? Credeti ca daca ii atacati ii veti convinge? Asta e spiritual dv. de mediere? Asa o promovati?

Cat despre intelegeri, eu am facut intelegeri cu parti care nu puteau suporta sa se vada, darmite sa ajunga la un compromis. E ciudat sa vezi ca cei doi se cearta de la o zaharnita, ca isi cer clantele de la usi, ca numara cearsafurile cumparate si… dupa 2-3 saptamani de intalniri aveam tranzactia semnata de amandoi. Sigur, ambii avocati am tinut partile departe una de alta cat am putut si ambele au semnat tranzactia in cunostinta de cauza. Si ambele au continuat sa se urasca personal, dar au fost convinse ca pentru partaj a fost o alegere buna. =D>

Costul procesului va creste daca medierea devine obligatorie si partile nu se inteleg in prezenta mediatorului?

Da, vor fi si medieri esuate si asta nu inseamna ca medierea e proasta per ansamblu. Mai exista si erori judiciare ceea ce nu duce la ideea sa ne lipsim de justitie.
Incapatanarea unuia sau a altuia nu inseamna ca medierea e, generic, condamnabila. Uneori nici medicatia unui doctor scump nu ne ajuta si il platim, nici solutia unui avocat nu e musai cea mai potrivita si il platim... exista mereu riscul sa nu primim idealul, ceea ce ne dorim. Dar de la lipsa unei garantii si pana la renuntarea la servicii e cale lunga!
E mai ieftin un proces in care partile se inteleg in fatza instantei decat un proces in care medierea este obligatorie?

Ieftin cum? In bani sau in nervi? Ieftin nu inseamna musai o suma fixa, ieftin in justitie nu e neaparat matematica pura, mai ales pentru ca adevaruk judiciar e diferit de adevarul absolut.
In bani va fi mai scump ca suma totala, insa poate fi perceput mai ieftin de catre parti. Pentru ca ele se pot intelege si cu privire la onorariu, cum sa-l imparta etc. Iar daca sunt impacate cu decizia luata, o accepta mai usor chiar daca e mai mare suma fixa totala. Or asta e important, cat de bine traiesc partile cu rezultatul.
In celalalt caz, o tranzactie cu inima indoita costa multi nervi si ura adunata impotriva celui care simti ca te-a „fraierit”. Uman, costa mult mai mult. Asta e marea diferenta adusa de mediere, nu costul imediat, ci impacarea cu acest cost, cu decizia luata etc.
Uneori, o tranzactie cu care nu esti impacat te face sa rezisti aplicarii ei, ceea ce duce la excutori si alte costuri, deci chiar matematic, de la caz la caz, poate fi mai ieftina.
Dar e greu sa inteleaga cineva asta de la un mediator care e pus mereu pe harta.

Trope, repet: obligativitatea medierii (daca va fi vreodata pusa in practica) nu va fi posibila in toate domeniile, deci nu la drepturi personale nepatrimoniale (stare civila, incredintari etc.).
Dar o mediere in care partile nu s-au inteles cu privire la unele aspecte ale actiunii poate avea reusite in altele: mediere pe probele ce urmeaza a se folosi in proces, martori, renuntari partiale de pretentii... si tot poate fi un plus.
Repet: depinde de abilitatea mediatorului de a obtine ceva de la parti, o intelegere; daca are un talent, nu va trebui sa astepte obligativitatea medierii ca sa aiba clienti si nici nu va sustine vreodata bagarea pe gat a medierii obligatorii pentru toti.
El va sta linistit si va sti ca atunci cand va avea un client sau 5 va face tot ce se poate pentru ei. ;)
Ideea centrala e ca poti trai mai bine cu o hotarare la care ai contribuit decat cu una impusa.
Sigur ca, din pacate, ai dreptate ca romanul abia asteapta sa ajunga in instanta sa scoata cutitul (justitiei) la cealalta parte, insa aceasta atitudine trebuie sa o combatem cat mai mult si, sper eu, ea va muri din mentalitatea colectiva a romanilor, fie ei justitiabili, avocati sau... din pacate, chiar mediatori, dupa cum cu regret vedem aici. :sorry:
Am deschis acest subiect din trei motive:
1. Sa arat ca intre parinti pot exista intelegeri cu privire la incredintarea copiilor minori.
2. Sa arat ca, deocamdata, acordul incheiat de parti in fatza mediatorului nu se potriveste 100% cu legislatia in vigoare si mai trebuie lucrat.
3. Sa aflu – eventual – care ar fi motivele / argumentele pentru care parintii ar accepta o intelegere cu privire la incredintarea copiilor minori – pentru ca – da! – in asemenea cazuri procesul ar fi mai ieftin!

Dar… n-a fost sa fie… S-a inteles doar ca medierea n-ar fi buna.
Sigur, medierea obligatorie – ca “procedura premergatoare” (in toate cauzele) nu mi se pare in regula… Probabil nu va fi dispusa ca obligatorie in toate cazurile, dar… permiteti-mi sa am indoieli…

Alte discuții în legătură

Divort amiabil cu un copil minor UrsacheSoare UrsacheSoare buna ziua, pe scurt este vorba despre urmatoarea situatie: eu si sotia mea dorim sa initiem un divort...de ochii lumii, ca sa zic asa, din diverse ... (vezi toată discuția)
Divorþul poate fi pronunþat ºi numai pe baza acordului ambilor soþi, fãcut prin instituþia medierii Nicolae Dediu Nicolae Dediu ªi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul unei incredintari minori mihaela2007 mihaela2007 cum se poate apela la mediere?ce inseamna medierea? locuiesc in sectorul 3 buc si sunt in proces cu fostul sot pt incredintare minor.pot apela la ... (vezi toată discuția)