avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate preotii incotro?
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

preotii incotro?

Ce ne facenm cu preotii care din ce in ce maresc taxele (bisericesti).De curand tatal meu a decedat (1 luna),si preotul din sat fara nici o jene ne cere atatia bani ,la inmormantare ,parastase ca depasesste cu mult salariul meu (min pe economie),si asa procedeaza cu toata lumea .i sau tot facut reclamatii dar se pare ca are multe relatii ,si ne face sa mergem cu groaza la biserica cu o coliva pentru sufletele celor plecati dintre noi.Va multumesc.
La scara locala (poate si la scara nationala) ar trebui ca toti oamenii sa se "revolte" impotriva acestui preot. Faceti o plangere scrisa la forul superior local (Mitropolia regionala), si, daca nu aveti nici un rezultat, incercati mai sus (adica la Bucuresti). De regula, in cazul unor slujitori ai bisericii care o iau pe aratura, mai ales la sate, oamenii "ii alunga". Cunosc un caz undeva pe langa Giurgiu unde oamenii au alungat doi preoti de la biserica (biserica este a satului). Acum au un preot painea lui Dumnezeu, vin oameni din cateva sate la slujbele lui, biserica si curtea ei sunt foarte ingrijite, cimitirul la fel. Este un adevarat pastor. Iar oamenii, din toata saracia lor, dau banii din suflet. Atat cat poate fiecare.
Nu uitati ca aveti posibilitatea de a face parastasele in alta biserica sau cu alt preot, desi asta nu este o solutie corecta.
Interesant ar fi sa putem vedea si noi pe undeva un "regulament" privitor la "serviciile" pe care un preot ar trebui sa le presteze. Cine si unde stabileste tarifele pentru serviciile astea? Mai exista regula ca in biserica nu trebuie sa aprinzi decat lumanari cumparate de acolo... De ce? Pe noi pana si credinta ne costa... desi cand auzim cate "afaceri" deruleaza Biserica....
Se pune intrebarea fireasca, daca nu ai banii respectivi, te lasa cu mortul pe masa?
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Lulica, utilizator
Alte obiceiuri: dupa slujba de inmormantare tinuta in biserica vine o femeie care stinge si ia lumanarile cumparate de rudele mortului… pe motiv ca le va aprinde ea… mai tarziu.

Ideea de baza ar fi alta: ce s-ar intampla daca enoriasii ar refuza sa se supuna santajului si ar cere chitanta pentru toate cheltuielile?
Bine, nu vine sa cante prohodul daca nu-i dau cat cere, dar sa-mi dea chitanta daca imi ia banii…

In alta ordine de idei: au fost discutii numeroase privind atitudinea popilor, a faptului ca veniturile lor nu sunt inregistrate asa cum ar trebui si astfel se ajunge la evaziune fiscala… Ei, si, ghiciti ce?! Toti aceia care au ridicat aceasta problema la modul serios s-au ales cu “huiduieli” din partea enoriasilor! “Lasati parintele in pace!” Si l-au lasat… Iar plangerile continua, dar pe la colturi. Pana nu se hotarasc toti sa zica "nu" spagii catre popi nu se rezolva nimic!
Tarifele pentru serviciile prestate de popi ar trebui sa fie afisate asa cum au obligatia sa o faca si… dentistii, de exemplu: la vedere, pe o lista… Ce vrea popa mai mult s-ar chema… spaga – si spaga e pedepsita prin lege.
[ link extern ]
La art.187 (6) din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane se spune: "Este interzisã conditionarea oficierii slujbei înmormântãrii
de plata oricãrei taxe fixate de preot sau de Consiliul parohial."
In plus, toate tarifele pentru "prestatiile bisericesti" sunt stabilite de Consiliul Parohial, trebuiesc afisate si la achitarea lor se va elibera chitanta ca la orice persoana juridica.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Lulica, utilizator
@Lulica,
Legea o cunosc cei mai multi… :)
Intrebarile ar fi: cine ii obliga pe popi sa afiseze? daca afiseaza tarifele, cum facem sa-i determinam pe oameni sa nu plateasca in plus?
Au fost reclamatii impotriva unor popi – si s-au dat… avertismente; popii in cauza s-au potolit un timp si au luat-o… de unde au ramas.
Alta ar fi situatia daca sefii pamantesti ai popilor le-ar lua parohiile celor care cocheteaza cu diavolul…. Dar n-o fac – prietenii stiu de ce.
@trope_doi,sunteti o fina cunoscatoare a celor lumesti,dar atata timp cat mai exista batranii care il cred pe preotul lor un "Binefacator"(am auzit expresia adresata mie,cand la inmormantarea mamei mele ,am cerut chitanta pentru toate cheltuielile),
nu putem face nimic.Nici organele de cotrol nu se baga la aceasta evaziune fiscala.Eu cand am cerut chitante,era sa fiu linsata de niste batranele care au inceput sa pupe in nestire mana preotului.Si locuiesc intr-un municipiu.

Alte discuții în legătură

Din punct de vedere legal e obligatorie plata contribuției la biserică? Bianca Vlasin Bianca Vlasin Bună ziua, va rog sa îmi spuneți. .....dpdv legal e obligatorie plata contributiei la biserica? Nu de alta, dar avem copil mic, cheltuieli multe, iar un ... (vezi toată discuția)
Mormant in gradina.... Tarzan2012 Tarzan2012 Am calatorit prin tara,si mare mi-a fost mirarea sa vad cruci cu mormant pe teren privat. Aceste marminte sunt de obicei la sate izolate,unde cimitirul si ... (vezi toată discuția)
Intrebarea unui enorias enorias enorias Buna reprezint 99% din enoriasii unei parohii ortodoxe din judetul arad. in urma cu cateva luni am ramas fara preot in urma decesului preotului de la noi si ... (vezi toată discuția)