F. scurt istoric: s-a obtinut titlul executoriu pe o suma care este formata din debit principal + penalitati de intarziere (temeiul juridic al actiunii OUG 119/2007). Penalitatile, normal, au fost calculate pana la momentul introducerii actiunii in instanta.
Acum daca ajung sa execut silit dupa cateva luni de zile, un an, etc.. pot sa cer actualizarea penalitatilor pana la momentul efectiv al executarii? Am temei legal sau depinde numai de executorul judecatoresc?
Aud ca o asemenea actualizare e posibila numai in cazul unei actiunii in pretentii si nu pe o procedura speciala. Adevarat? Temei juridic? :hm:
Conform art. 371 alin (3) ind. 3 inteleg ca pot fi actualizate penalitatile la cererea creditorului daca titlul executoriu contine suficiente criterii ptr realizarea actualizarii. Dar mi se pare ca este practic la discretia executorului...
Si inca o chestie pe care nu o inteleg din acest text: se actualizeaza de la momentul emiterii titlului executoriu pana la plata sau de la momentul de la care creanta era exigibila pana la momentul efectiv al platii ?
Daca actualizarea se face doar in baza cererii creditorului, actualizarea nu mai este la discretia executorului.
Interesul este al creditorului si nu al executorului sa faca actualizarea.
Penalităţile datorate se actualizează în raport cu rata inflaţiei aplicabilă la data plăţii efective.
Dobanda legala si rata inflatiei e clar ca se pot adauga. Dar eu caut chiar actualizarea penalitatilor, tinand cont ca sentinta are in ea formula care a stat la baza acelui calcul.