avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie initiere negociere CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie initiere negociere CCM la nivel de unitate

Buna ziua!
Ma adresez d-voastra cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat sau chiar cu un formular privind initierea negocierii contactului colectiv de munca la nivel de unitate.
Multumesc, mult!
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 08:59, 23 Iulie 2010
il gasiti la Directia aceea unde se inregistreaza CCM.
Multumesc, insa nu pot ajuge asa repede la sediul lor, ma puteti ajuta cumva d-voastra cu un formular sau macar sa-mi spuneti, in mare, cam cum ar trebui sa sune formularea respectiva?
Nu exista un formular anume totul tine de o formulare din care sa reiasa clar ca doriti
inceperea negocierilor colective(vezi legea nr.130/1996 republicata-legea contractelor colective de munca)
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Pentru a putea demara negocierea contractului colectiv de munca angajatorul are obligatia de a instiinta reprezentantii angajatilor – sindicatele sau reprezentanti alesi nominal de catre salariati – despre inceperea procedurii.
In cazul in care angajatii nu si-au format un sindicat reprezentativ si nu s-au organizat pentru a-si delega un reprezentant, angajatorul poate trimite tuturor angajatilor invitatia de negociere, printr-un document scris transmis prin email si afisat la avizier la sediul societatii si la punctele de lucru ale acesteia.
Iniţiativa negocierii aparţine patronului. Dacă nu, negocierea are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor. Patronul are obligaţia să convoace părţile la 15 zile de la data formulării cererii.
La prima întrunire se stabilesc:
- informaţiile pe care patronul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai salariaţilor şi data la care urmează a îndeplini această obligaţie; în acest fel se asigură premisele pentru o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului salariului, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru;
- locul şi calendarul reuniunilor.
Deşi legea nu specifică numărul persoanelor care participă la negociere atât din partea patronului cât şi din partea sindicatului se stabileşte de către părţi, de comun acord.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractului colectiv de muncă părţile sunt egale şi libere, contractele încheiate constituind legea părţilor.
Pot fi incluse următoarele categorii de clauze:
·clauze care privesc dreptul personal despre care actele normative din domeniul legislaţiei muncii prevăd că aceste drepturi se stabilesc prin negocieri colective;
· clauze privind acordarea unor drepturi de personal în cuantumuri superioare celor prevăzute de lege;
· clauze în legătură cu unele drepturi de personal referitor la care actele normative în domeniul legislaţiei muncii nu conţin nici un fel de reglementări;

Nu este lipsit de importanta sa stiti ca, la negocierea clauzelor contractului colectiv de munca trebuie sa se plece de la minimul sub care nu se poate negocia.
Ca sa fiu mai bine inteles --clauzele minime ale contractului colectiv pe care-l negociati nu trebuie sa contina drepturi sub clauzele contractelor de nivel superior.
Acestea chiar si negociate si semnate de parti sunt lovite de nulitate.
Cu alte cuvinte trebuie sa va raportati asfel in privinta drepturilor minime: ccm pe unitate > ccm la nivel de grup de angajatori > ccm pe ramura > ccm unic la nivel national > Codul muncii
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
rosu gheorghe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Alina Pene Alina Pene Ma poate ajuta cineva cu documentatia necesara pt. negocierea/incheierea unui contract colectiv la nivel de unitate. Incepand cu 1 iulie 2010, firma in cauza ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca cvv1974 cvv1974 angajatorul are obligatia de a incheia un ccm?unitatea e bugetara,are cca.100 de angajati ,dar motiveaza ca nu exista ccmun si nu are punct de reper! (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)