avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... a doua ordonanta presedintiala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

a doua ordonanta presedintiala?


Buna ziua,

Ma aflu in procesul de divort cu fosta sotie din primavara anului trecut, petitele in care nu ne-am inteles fiind incredintarea baieteilor gemeni (in varsta de 3 ani si jumatate acum), in subsidiarul actiunii mele cerand un program de vizitare vast, care sa-mi permita sa pastrez relatii personale cu ei.

Datorita faptului ca fosta sotie mi-a pus foarte multe piedici in a-i vedea pe copii, anul trecut in toamna am introdus o actiune de ordonata presedintiala pentru stabilire program de vizitare. In ordonata mi s-a stabilit un program care nu avantajeaza relatiile dintre mine si copiii mei, putandu-i lua doar o zi din luna la mine si avand ocazia sa-i vad de doua ori pe saptamana 3 ore, la domiciliul fostei sotii, instanta netinand nici macar cont de programul meu de lucru, motivand ca programul cerut de mine nu ar trebui sa fie prea vast pentru ca urmeaza sa se stabileasca altul in divort. in plus, alta motivare a constat in faptul copiii sunt mici sa-i iau prea mult la mine (aveau aproape 3 ani) si trebuie sa se obisnuiasca cu despartirea parintilor.

Dupa aceasta, in iarna, procesul de fond de divort s-a terminat, obtinand un program mult mai larg (ce include vacante, zile de nastere, weekend-uri intregi). Cu toate acestea hotararea inca nu a fost comunicata nici acum, dupa jumatate de an. Bine-nteles, programul cu care este de acord sotia este cel din ordonanta presedintiala, care ma obliga sa-i vizitez la domiciliul ei. nu i-am putut vedea nici de sarbatorile de iarna, de paste, de ziua mea sotia facandu-mi un program de doua ore astfel incat sa-i pot vedea unde vrea ea, in prezenta ei.

Pentru ca inca nu a venit hotararea de la fond si din cate se pare acest proces va continua cu apelul sotiei (astfel incat sa se lungeasca cat se poate de mult decizia legata de un program de vizitare executoriu), nu stiu cand voi putea beneficia de programul obtinut in fond (nu stim cat mai intarzie hotararea, plus inca o luna termen pentru apel, plus eventual apel si cine stie poate si recurs). deocamdata nu am putut beneficia de timp cu ei in nicio vacanta si imi este clar ca vacanta de vara este pierduta in acest sens.

am facut si memoriu la judecator pentru grabirea redactarii sentintei, fara niciun rezultat.

Avand in vedere toate acestea, faptul ca baietii au mai crescut, in toamna vor merge la gradinita, faptul ca decizia intarzie inca, ca nu pot beneficia de timp exclusiv cu ei (practic nu pot avea relatii PERSONALE cu copiii mei), faptul ca am fost amenintat de sotie ca divortul va dura cat se poate de mult. Ar putea constitui toate acestea niste motive temeinice pentru o a doua ordonanta presedintiala pentru stabilirea unui alt program de vizita pana la ramanerea definitiva a sentintei din divort? Doresc ca relatia cu copiii mei sa sufere cat mai putin din cauza functionarii defectuoase a justitiei si sa nu fie afectata de timpul enorm in care acest proces de divort se desfasoara. Nu-mi doresc decat sa am o relatie parinte-copii normala si nemijlocita.

O a doua intrebare este daca as putea, prin orice mecanism/pretext, sa fac hotararea din fond sa devina deja executorie

Multumesc

Buna ziua, si totusi imi poate oferi cineva un sfat pertinent? In situatia descrisa de mine as putea avea vreo sansa cu a doua ordonanta , fara citarea partilor?

Multumesc
Solutia data in cazul ordonantei produce efecte pana cand veti putea investi cu formula executorie hotararea de divort. Hotararea de fond va deveni executorie daca nu va fi atacata cu apel. Daca va fi atacata cu apel, va trebui sa asteptati solutia instantei de apel.
Sentinta in materie de ordonanta presedintiala isi intinde efectele pana la ramanerea definitiva si irevocabila hotararii privind desfacerea casatoriei prin divort.
Aceasta masura, este, prin esenta ei, una vremelnica, de unde si aceasta limitare in timp.
Insa , sentinta este una executorie de drept, supusa recursului, cale de atac ce poate fi exercitata in termen de 5 zile de la pronuntare, nu de la comunicare.

Asadar, daca nu a fost atacata aceasta hotarare, puteti proceda la punerea in executare a acesteia.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Multumesc pentru raspuns, intr-adevar, solutia din ordonanta este executorie pana cand o alta solutie cu titlu executoriu apare. Insa daca un proces dureaza 2 ani iar in acesti 2 ani apar date noi, din care rezulta si urgenta si neprejudecarea fondului, nu este cumva justificata o a doua ordonanta presedintiala? Eu am acceptat decizia instantei din ordonanta, insa datele de atunci s-au schimbat

Doamna Stoica, multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.

Anul trecut am atacat cu recurs solutia din ordonanta, in termenul de 5 zile si mi s-a respins recursul. De la acel recurs la ordonanta au trecut 6 luni.

Atunci au existat niste motivari ale instantei legate de stadiul de dezvoltare al copiiilor (nu vorbesc, poarta pampers, etc, motive puerile din punctul meu de vedere din moment ce m-am ocupat si eu de cresterea copiilor pana la despartire). Acele date pe care s-a bazat motivarea judecatorului au disparut intre timp, copiii merg la gradinita deja, iar timpul pe care eu il petrec cu ei este foarte scurt, s-a dovedit ca nu-mi pot vedea copiii de zile IMPORTANTE din viata lor si a mea. Eu nu doresc sa comentez solutia data de instanta ATUNCI, este vorba de ACUM, tinand cont ca nu putem sti cat va dura pana voi obtine o decizie definitiva sau cel putin executorie.

Imi este foarte clar ca pana la o decizie executorie (a doua ordonanta sau divort) dpdv legal va trebui sa urmez acelasi program. dar pana la urma intrebarea mea era urmatoarea, catre cei care au experienta: merita sa incerc o a doua ordonanta? mai cunoasteti vreun caz in care sa se accepte a doua ordonanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizitarea minorilor in timpul divortului valylie valylie Buna ziua!!Sant in divort cu sotia mea ,avem 2 fetite impreuna de 7 si 8 ani.Cu toatea ca de cand am intentat divort am platit pensie alimentara cam cit ar ... (vezi toată discuția)
Executare silita program de vizitare minor popescunicolae popescunicolae Buna seara problema mea este urmatoarea: Am un proces in care am fost parat de reclamant in ceea ce priveste programul de vizitare minor, (proces de fond) ... (vezi toată discuția)
Situatie ciudata - am program de relatii personale si din hotararea de divort si din ordonanta presedintiala elena20a elena20a Buna ziua, S-a judecat apelul la divort si au fost respinse apelurile. In felul acesta, hotararea de fond, unde am program de relatii personale, a devenit ... (vezi toată discuția)