avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua,

Lucrez pe postul de asistent comercial pe un santier al companiei "x", santierul este aproape finalizat, insa compania angajatoare isi continua activitatea . Am fost infomata ca voi primi preavizul in cursul zilei de astazi (sunt curioasa de motivul invocat- probabil unul fictiv). As avea cateva intrebari:
1) Au dreptul sa ma dea afara din companie avand in vedere doar ca se finalizeaza santierul unde eu lucrez? Mentionez ca al meu contract este semnat pe perioada nedeterminata
2) Pe perioada preavizului sunt obligata sa lucrez 8h?
3) O zi de concediu se plateste ca o zi normala sau dublu?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Ana_Alina, utilizator
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 11:30, 7 Iulie 2010
1. Daca postul se desfiinteaza si nu au alt post sa va ofere, va concediaza.
2. Preavizul este de 20 de zile lucratoare (daca aveti CCM cu un termen mai mare se va aplica acela). In perioada preavizyului aveti dreptul sa absentati 4 ore pe zi fara a va fi diminuate dreptrurile salariale. Cele 4 ore se pot cumula lucrand 10 zile a 8 ore si 10 zile libere dar numai cu acordul scris al angajatorului.
3. Indemnizatia de concediu se calculeaza ca medie a veniturilor pe ultimele trei luni, raportata la nr. de zile lucratoare din luna in care se acorda concediul si de nr. de zile de concediu la care aveti dreptul.
Va multumesc pentru raspuns!

O zi frumoasa!

A.A.
Mi s-a spus ca trebuie sa vin la program normal (10h acesta este prog. nostru initial- 8h legale) ca doar daca seful meu este de acord sa vin 4h, altfel mi se poate taia din salariu. Ma puteti ajuta, va rog, cu legea care spune exact timpul legal pe care trebuie sa-l petrec la serviciu, in preaviz fiind?

Multumesc
CCMN:
Art.74 (3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Daca in contractul individual de munca este inscris program de 8 ore nu va poate obliga la 10 ore, cele doua ore in plus fiind munca suplimentara care se efectueaza cu acordul dv. si se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau se plateste dublu dupa cele 30 de zile, ori cu un spor la salariu daca programul impune regulat activitate peste 8 ore.
Multumesc pentru raspuns. Timp de 2 ani si jumatate de cand lucrez, nu mi-au fost platite orele suplimentare, nici libere nu mi s-au acordat in plus cum de asemenea nici nu am fost informata ca s-ar plati, ba din contra mi s-a spus ca orele suplimentare se platesc doar angajatilor fara pregatire (muncitorilor de pe santier), fiind obligata sa stau 10h (adica daca plecam inainte cu jumatate de ora, primeam observatii)...
In perioada preavizului beneficiez de adeverinta de salariat care sa-mi serveasca la spital?

Multumesc!
A.A.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare... Arvwen Arvwen Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la zi libera pt. decesul bunicului meu? lilky lilky Buna ziua, Eu sunt in preaviz, pentru desfiintarea locului de munca. Doream sa stiu daca am dreptul la o zi libera de la serviciu acordata pt. moartea ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de concediere EMA79 EMA79 Buna ziua, Fratele meu se afla intr-o situatie delicata prin urmare l-am rugat sa-mi trimita un mail redactat pentru a-l putea copia si posta pe ... (vezi toată discuția)