avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ORE SUPLIMENTARE...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ORE SUPLIMENTARE...

Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa lucram o saptamana 46h si o saptamana 36h in total pe luna ar fi 164h / luna .
Problema este urmatoare , in majoritaea zilelor lucram 10h ( dar durata timpului efectiv de munca este in fiecare zi mai mare pt ca trebuie sa ajungi mai devreme sa deschizi si pleci mai tarziu , dupa intocmirea actelor ) . Alta problema ar mai fi ca dintr-o data se gandesc la sanatatea noastra si cu forta ne dau libere in cursul saptamanii dar ne obliga sa lucram toate sambetele , in cele 164h sunt bagate toate sambetele ( deci ne obliga sa lucram toate sambetele dintr-o luna fara sa ne plateasca nimic in plus ) . In CIM este precizat ca orele suplimentare se compenseaza cu un spor la salariu .
Programul de lucru avut pana saptamana trecuta era de 8h/zi - 40h/saptamana si 2 sambete pe luna (un weekend da unul nu ) a cate 8h /zi care erau platite dublu . Dintr-o data angajatorilor mei li se pare ca facem prea multe ore suplimentare ca depasim cu mult cele 160h / luna , dar aici chiar nu e vina angajatilor ca nu toate lunile anului au 20 / zile lucratoare #-o . La angajare sa negociat salariul/bonuri de masa si programul de lucru si chiar nu cred ca este normal sa-mi dea liber in cursul saptamanii doar ca sa-mi poata lua din bonuri si sa ma oblige sa lucrez toate sambetele fara sa ma plateasca dublu asa cum a facut-o pana acum (repet , lucram doar 2 sambete - NU TOATE si erau platite dublu !!!)
Ce ma sfatuiti sa fac ? Cui sa ma adresez ? Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 09:45, 12 Noiembrie 2009
Pentru faptul ca lucrati in weekend si primiti alte doua zile libere in timpul saptamanii, aveti dreptul la un spor la salariu, care se negociaza si care poate fi de 1-2% din salariul lunar brut, sau mai mult.
Cele 4 ore suplimentare/luna, sau cate se aduna, trebuie sa apara pe statul de plata platite ca ore suplimentare. Cred ca sambetele lucrate pana acum, cand nu aveati alte 2 zile libere, erau considerate ore suplimentare, de aceea erau platite dublu.

Daca angajatorul nu va lamureste, puteti sa va adresati la ITM, dar eu cred ca el incearca sa fie in regula pentru ca va da libere totusi.
Deci pt cele doua sambete pe care nu vor sa le mai plateasca deloc au gasit o varianta ca sa ma oblige sa le lucrez pe toate , ba mai mult din cauza liberelor din timpul saptamanii ne-au taiat si din bonuri , nu credeti dvs ca ar fi mai simplu sa nu mai lucram sambata ? Si in felul acesta vom avea cele 2 zile de repaos saptamanal , se vor da toate bonurile si numarul de ore tot va fi mai mare de 160h / luna ( 160h doar daca luna are 20 zile lucratoare )si vor fi obligati sa le plateasca tot ca ore suplimentare .
Dvs . spuneti ca imi da libere ... de cand plec de acasa dimineata la serv . pana seara cand ma intorc sunt cam 13h /30 min. pe care le stam numai in picioare pt ca nu avem voie sa stam jos si se impune sa lucrezi vreo 4 zile consecutiv programul asta . Nu putem accepta asa ceva , in contract scrie 8h/zi - 40h / sapt . Din 13h/30m , 12h le stau la serv , atunci mai bn facem program de 12h / zi cu 24h /repaos , varianta asta e foarte clara in CODUL MUNCII si macar asa legea nu le mai permite patronilor sa ne fure pe fatza . Va multumesc .
Text extras din: Codul Muncii 2003 - Codul Muncii al României



SECŢIUNEA a 2-a
Repausul săptămânal


Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).

Sigur ca ar fi de preferat sa aveti liber in weekend, dar, daca angajatorul apreciaza ca acest lucru "prejudiciaza desfasurarea normala a activitatii", poate organiza activitatea in acest mod, cu conditia sa va plateasca un spor la salariu si sa va acorde alte 2 zile libere consecutive in timpul saptamanii pentru a va putea reface capacitatea de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore lucrate sambata boghysv boghysv Buna ziua! In CIM durata timpului de lucru este de 8h/zi, 40h/saptamana; repartizarea programului 08-16. Programul firmei este de Luni-Sambata ... (vezi toată discuția)
Contract de munca, 5 ore/zi steluta79 steluta79 Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si pe mine in ceea ce priveste angajarea a 2 vanzatoare intr-un magazin cu CIM, cu 5 ore/pe zi lucrate de catre fiecare ... (vezi toată discuția)
Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)