Va rog daca se poate un sfat. Dorim sa facem niste modificari in asociatie si anume: schimbarea unuia din asociati, deschiderea unei sucursale.
Membrii au hotarat ca ar fi mult mai bine sa se actualizaze actele constitutive in loc sa se intocmeasca acte aditionale (mai avem doua). Le-am actualizat, le-am atasat la dosar impreuna cu hot AGA, proces verbal si alte documente cerute la judecatorie. Nu le-am legalizat ci vrem sa depunem originale cu stampila asociatiei. Problema este ca m-am dus la informatii si am intrebat daca este in ordine si domnisoara de acolo mi-a spus ca Statutul si Actul constitutiv nu pot fi modificate (nu pot sa fac acte actualizate) ci se redacteaza acte aditionale.
Cum asa? Din cate stiu eu pana acum se putea si mi se pare chiar logic. De ce sa umblii dupa tine cu un vraf de acte aditionale cand poti sa ai unul si bun?
Este o lege care ne interzice? Intreb pentru ca trebuie sa depun dosarul si nu stiu daca sa-l depun in forma actuala cu statut si act constitutiv actualizat sau sa facem acte aditionale.
Am inteles ca au mai fost asociatii in Bucuresti care si-au actualizat documentele.
S-a schimbat ceva in lege?
Am explicat ceea ce-mi spuneti dvs dar asociatii doresc sa se regaseasca in statut insa nu au posibilitati sa plateasca autentificarea si ma gandeam sa depunem actul stampilat cu stampila asociatiei.
Mai am o intrebare.Am inteles ca orice modificare trebuie inregistrata in Registrul asociatiilor de pe langa Judecatorie. Atunci cum inregistram daca nu modificam statutul? Numai cu Hot AGA?
Pe langa aceste modificari se schimba si consiliul director (avand in vedere faptul da asociatul inlocuit era si memebru al consiliului director). Putem sa facem acest lucru numai cu Hot AGA?
Conform OG 26, Cap III Sectiunea I art 21(2) lit c) Adunarea Generala are compententa de "alegere si revocare a membrilor consiliului director;".
.
Adunarea Generala poate desfasura alegeri partiale pentru complectarea CD, lucru care va fi inscris intr-un Proces Verbal. Noul membru are toate competentele oferite de lege si Statut unui membru CD. De regula, noul membru al CD are un mandat mai scurt care se va termina odata cu mandatul general al CD.
Am inteles insa nu m-am lamurit daca hot AGA mai trebuie depusa la Judecatorie ptr inregistrarea modificarilor in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor..
Certificatul de inscriere in Registrul special cuprinde denumirea asociatiei , sediul, durata de functionare si numarul de inregistrare.
Modul cum se fac inscrierile sunt prevazute in "Regulament din 26 aprilie 2000 privind organizarea Registrului asociaţiilor şi fundaţiilor, Registrului federaţiilor şi Registrului naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial"
Observati ca modificarea componentei asociatiei sau a CD nu este inscrisa in Certificat.
Actul Constitutiv se modifica in conf. cu OG 26 pentru urmatoarele cazuri:
- schimbarea sediului
- modificarea obiectului de activitate
- reorganizarea asociatiei (fuziune/lichidare)
- modificarea termenului de functionarere
Statutul se modifica prin act aditional in cazurile de mai sus si in plus:
- adagari sau eliminari de articole
Repet, nici o prevedere legislativa nu solicita modificarea Actului Constitutiv si a Statutului in cazul schimbarilor unor persoane.