avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Actualizare Statut si Act Constitutiv ong-asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Actualizare Statut si Act Constitutiv ong-asociatie

Buna seara,

Va rog daca se poate un sfat. Dorim sa facem niste modificari in asociatie si anume: schimbarea unuia din asociati, deschiderea unei sucursale.
Membrii au hotarat ca ar fi mult mai bine sa se actualizaze actele constitutive in loc sa se intocmeasca acte aditionale (mai avem doua). Le-am actualizat, le-am atasat la dosar impreuna cu hot AGA, proces verbal si alte documente cerute la judecatorie. Nu le-am legalizat ci vrem sa depunem originale cu stampila asociatiei. Problema este ca m-am dus la informatii si am intrebat daca este in ordine si domnisoara de acolo mi-a spus ca Statutul si Actul constitutiv nu pot fi modificate (nu pot sa fac acte actualizate) ci se redacteaza acte aditionale.
Cum asa? Din cate stiu eu pana acum se putea si mi se pare chiar logic. De ce sa umblii dupa tine cu un vraf de acte aditionale cand poti sa ai unul si bun?
Este o lege care ne interzice? Intreb pentru ca trebuie sa depun dosarul si nu stiu daca sa-l depun in forma actuala cu statut si act constitutiv actualizat sau sa facem acte aditionale.
Am inteles ca au mai fost asociatii in Bucuresti care si-au actualizat documentele.
S-a schimbat ceva in lege?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
Anita1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anita1 , utilizator 15:02, 22 Iulie 2010
Anita1 a scris:

Am inteles insa nu m-am lamurit daca hot AGA mai trebuie depusa la Judecatorie ptr inregistrarea modificarilor in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor..

Cererea de inscriere a modificarii actului constitutiv sau a statutului asociatiei va fi insotita de hotararea adunarii generale, iar in cazul modificarii sediului, de hotararea consiliului director.
Va multumesc foarte mult.

Am depus la judecatorie Hotararea AGA si procesul erbal in 5 exemplare, copie dupa CI a noului membru si cazier fiscal.
Acestea au fost suficiente.

Acum insa am o nedumerire.... Noi am inlocuit un membru fondator care decedase si in acest fel avem 3 membri (daca nu l-am fi inlocuit am fi ramas cu trei ceea ce nu e legal).
Acuma nedumerirea noastra este urmatoarea:

Asociatia respectiva este un club sportiv la care pot adera copi si chiar adulti. Problema este ca nu stim care este cadrul legal prin care acdestia sa poate plati o cotizatie minima. Cum pot deveni memebri? Tot prin hotararea AGA? Daca este asa aceasta hotarare trebuie si ea inregistrata la judecatorie asa cum am facut cu acel membru? Nu prea mi se pare normal sa fie asa ptr ca pot primi in fiecare zi cate un membru si atunci ce facem??
stie cineva sa-mi raspunda la intrebarea de mai sus?

Va multumesc anticipat.
Conf LEGE nr.246/ 2005 Statutul asociatie cuprinde in mod obligatoriu " modul de dobândire şi de pierdere a calităţii de asociat" .

Deci cadrul legal pentru a primi noi membri este Statutul asociatiei dvs. In mod obisnuit, cel care doreste sa intre in asociatie depune o cerere in care-si exprima vointa de asociere.

Atributia de a stabili cotizatia de membru este prevazuta tot in Statut. De obicei, cotizatia de membru o stabileste Adunarea Generala. Cuantumul anual al acestei cotizatii se hotaraste in cadrul Adunarii Generale

Raspunsurile la intrebarile dvs se afla in Statutul asociatiei dvs. Daca faceti cum scrie acolo sunteti in legalitate.
Va multumesc,

In statut este precizat ca Adunarea Generala isi da acceptul ptr noul membru. Intrebarea mea era daca mai trebuie inregistrata hotararea AGA la Judecatorie ptr inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. Ar fi cumplit daca ar fi asa ptr ca dupa cum am mai spus asociatia poate sa primesca zilnic cate un membru. Ce facem stam numai pe la tribunal??
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Anita1, utilizator

Alte discuții în legătură

Actualizare date asociatie emillius emillius Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu procedurile de urmat in cazul fiecarei situatii de mai jos: 1. Cativa membrii fondatori ai asociatiei au iesit ... (vezi toată discuția)
Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea noii structuri de conducere Augusta_68 Augusta_68 La o ASOCIATIE (OUG 26/2000) la retragerea unui membru, inscrierea altui nou membru, alegeri noi in componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza actul ... (vezi toată discuția)